Technológia Li-Ion v intralogistike. Ide o budúcnosť alebo krátkodobý trend?

Autor PR Servis apríl 2023 -

V poslednej dobe sa stále viac podnikov v oblasti intralogistiky rozhoduje pre prechod na vysokozdvižné vozíky s lítium-iónovou batériou.

Oproti klasickým vozíkom s oloveno-kyselinovými batériami ponúkajú vozidlá s lítium-iónovou (Li-Ion) batériou mnoho výhod. Je to však naozaj technológia budúcnosti alebo len módny trend, ktorý nebude mať dlhé trvanie? Pozreli sme sa na jej výhody a nevýhody.

V súčasnosti sa pozornosť sveta sústreďuje na najľahší kov a tretí najľahší prvok – lítium. Je to najmä preto, že sa stalo súčasťou batérií, ktoré predstavujú pohon budúcnosti. Fungujú vďaka nim naše smartfóny, tablety, laptopy, ale aj elektromobily a manipulačná technika.

Lítium-iónové batérie dokážu napríklad zabezpečiť účinné ukladanie energie z alternatívnych a obnoviteľných zdrojov a pomáhajú znižovať energetickú závislosť na fosílnych palivách. Ide teda o udržateľnú technológiu budúcnosti alebo len krátkodobý trend?

Vzhľadom na to, že posledným rokom, kedy bola naša planéta udržateľná, bol rok 1970 a odvtedy žijeme, takpovediac, na dlh, je použitie alternatívnych zdrojov, vrátane lítium-iónových batérií, v každom odvetví priam nevyhnutnosťou.

Vyšší výkon pri nižšej spotrebe

Lítium-iónové batérie sa stávajú obľúbenými zdrojmi energie aj pre vysokozdvižné vozíky v intralogistike. Táto technológia ponúka množstvo výhod oproti klasickým oloveno-kyselinovým batériám, ktoré sú už dnes na ústupe pred novou technológiou.

V prvom rade sú vysokozdvižné vozíky s integrovanou lítium-iónovou batériou efektívnejšie ako vozíky poháňané klasickými batériami. Lítium-iónové batérie majú oveľa vyššiu energetickú hustotu a poskytujú dlhšiu prevádzkovú dobu až o 20 %, čo znamená, že vysokozdvižné vozíky s týmto zdrojom energie vydržia jazdiť oveľa dlhšie ako vozíky s oloveno-kyselinovými batériami.

Okrem toho sa lítium-iónové batérie nabíjajú oveľa rýchlejšie ako klasické batérie, takže vozíky môžu byť rýchlejšie pripravené na použitie. Umožňujú rýchle nabíjanie a dobíjanie: 24 V batérie sa na 50 % kapacity nabijú iba za 30 minút, čo je ideálne na prípravu vozíka na popoludňajšiu prácu počas obedňajšej prestávky.

Vďaka tomu dokáže vozík s jednou batériou fungovať aj v trojzmennej prevádzke, čo znižuje náklady na nákup nových batérií. Navyše nie sú potrebné špeciálne nabíjacie miestnosti s vetraním.

Jednoduchá údržba

Ďalšou výhodou vysokozdvižných vozíkov s lítium-iónovým pohonom je, že nevyžadujú takmer žiadnu údržbu. Lítium-iónové batérie sú oveľa menej náchylné na poškodenie ako klasické batérie a nepotrebujú pravidelnú údržbu, ako napríklad kontrolu elektrolytu alebo doplňovanie destilovanej vody.

To znamená, že vysokozdvižné vozíky s technológiou Li-Ion sú oveľa lacnejšie na údržbu a majú nižšie celkové náklady na prevádzku počas celého životného cyklu batérie.

Vozíky sú bezpečnejšie

Manipulačná technika s lítium-iónovým riešením je bezpečnejšia ako vozíky poháňané oloveno-kyselinovými batériami.

Lítium-iónové batérie s chemickým zložením LiFePo sú menej náchylné na požiar a majú nižšiu rizikovú úroveň ako klasické batérie, preto sú vysokozdvižné vozíky s technológiou Li-Ion bezpečnejšie pre pracovníkov a majú nižšiu pravdepodobnosť, že spôsobia úraz.

Kompaktnosť a flexibilita

Ako bolo spomenuté vyššie, lítium-iónové batérie disponujú vyššou hustotou energie, čo znamená, že sú schopné uchovať viac energie v menšom priestore. Preto vysokozdvižné vozíky s plne integrovanou technológiou Li-Ion môžu byť menšie a ľahšie, pričom poskytujú rovnaký výkon ako väčšie a ťažšie vysokozdvižné vozíky s oloveno-kyselinovými batériami.

Vďaka tomu majú tieto vozíky celkovo kompaktnejší a štíhlejší vzhľad. Sú obratnejšie, majú lepšiu manévrovateľnosť a dokážu sa bezpečne pohybovať aj v užších priestoroch.

Manipulačná technika s Li-ion batériou ponúka tiež flexibilitu v použití a nájde uplatnenie pri rôznych typoch práce. Napríklad, vysokozdvižné vozíky s lítium-iónovými batériami môžu byť použité v oblastiach, kde je potrebná vysoká rýchlosť a flexibilita, ako aj tam, kde sa vyžaduje veľká sila a výdrž.

Šetrnejšie k životnému prostrediu

V neposlednom rade je technológia Li-Ion oveľa ekologickejšia ako oloveno-kyselinové batérie. Lítium-iónové batérie sú bez obsahu ťažkých kovov a neobsahujú kyseliny, ktoré sú nebezpečné pre životné prostredie. Majú o 21 % nižšie emisie CO2 v porovnaní s oloveno-kyselinovými batériami.

Navyše, lítium-iónové batérie disponujú oveľa nižšou mierou samovybíjania ako oloveno-kyselinové batérie, čo znamená, že sa stratí oveľa menej energie počas skladovania a prepravy.

Nevýhodou je vyššia cena

Vysokozdvižné vozíky s lítium-iónovým pohonom majú aj nevýhodu, ktorou je vyššia obstarávaciu cena.

No hoci je tento typ manipulačnej techniky drahší ako vozíky s klasickým akumulátorom, vyššia efektivita a dlhšia životnosť zvyšuje jeho výkonnosť a znižuje celkové náklady na jeho prevádzku.

Navyše, vďaka kratším dobíjacím časom a možnosti rýchleho dobíjania je možné využívať vozíky počas celého pracovného dňa, a tým zvyšovať ich produktivitu.

Hrozí nedostatok lítia?

Ďalšou možnou nevýhodou technológie Li-Ion môžu byť obavy, či existuje dosť zdrojov lítia. Ako bolo spomenuté v úvode, svet naozaj v súčasnosti potrebuje viac lítia na výrobu li-iónových batérií, ktoré sú kľúčovými zdrojmi energie pre mnoho moderných zariadení. Bude zdroje lítia stačiť našim potrebám?

Napriek tomu, že lítium má limitované zdroje, odborníci predpokladajú, že jeho ťažba a výroba sa v budúcnosti zlepšia a zefektívnia.

Priekopník v intralogistike

Priekopníkom na poli lítium-iónovej technológie v intralogistike je firma Jungheinrich, ktorá sa špecializuje na výrobu a distribúciu vysokozdvižných vozíkov a používa lítium-iónovú technológiu vo svojich vysokozdvižných vozíkoch už viac ako 10 rokov.

Vďaka 70-ročným skúsenostiam sa spoločnosti Jungheinrich podarilo vyvinúť portfólio produktov, ktoré získali aj ocenenia. Vozíky rady powerline s plne integrovanou Li-ion batériou ERE 225i a ERD 220i získali ocenenie Red Dot Design Award a vozíky ERE 225i a vysokozdvižný vozík ETV 216i s výsuvným zdvíhacím zariadením boli ocenené cenou iF Design Award. Vozík ETV 216i bol ocenený cenou IFOY – International Intralogistics and Forklift of the Year.

Zhrnutie na záver

Prechod na používanie lítium-iónových vozíkov prináša firmám zaoberajúcim sa intralogistikou mnoho výhod. Tou najvýznamnejšou je zvýšenie efektivity vozíkov, a teda aj celkovej produktivity práce.

Ďalšiu výhodu predstavuje nižšia potreba údržby a čas na servis, čo znižuje celkové prevádzkové náklady manipulačnej techniky.

Navyše, lítium-iónové batérie majú dlhšiu životnosť a jedna batéria dokáže pokryť aj trojzmennú prevádzku, čo znižuje náklady na nákup nových batérií.

Medzi benefity patrí tiež ekologický aspekt, pretože lítium-iónové batérie sú menej škodlivé pre životné prostredie ako klasické oloveno-kyselinové batérie.

Aj vzhľadom na vyššie uvedené môže byť technológia Li-Ion skutočne pokrokovým ekologickým pohonom budúcnosti s veľkým uplatnením aj v intralogistike.

PR Servis

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo