Na čo si dať pozor pri pneumatikách a ako zvýšiť bezpečnosť jazdy

Autor Magda Nagy, Tomáš Gelinger apríl 2023 -

Zásadným faktorom bezpečnej jazdy sú správne zvolené pneumatiky. Podľa spoločnosti Continental sú najlepšou voľbou pneumatiky s vyváženými vlastnosťami na všetkých typoch povrchov. Na čo pri starostlivosti o pneumatiky dbať a akých chýb sa vyvarovať?

  • Počet dopravných nehôd na Slovensku má rastúci trend, v roku 2022 ich bolo viac ako 12 000
  • Vhodné obutie vozidla je zásadným faktorom, ktorý ovplyvňuje bezpečnosť jazdy
  • Expert spoločnosti Continental radí, aké parametre pneumatiky sú dôležité na zachovanie maximálnej bezpečnosti na cestách

Štatistiky Polície Slovenskej republiky ukazujú, že v roku 2022 došlo na slovenských cestách k 12 065 dopravným nehodám. V porovnaní s rokom 2021 to bolo o 179 nehôd viac.

Štatistiky uvádzajú aj rozbor príčin dopravných nehôd. Až v 48 % prípadov bolo príčinou porušenie povinností vodiča, medzi ďalšími častými príčinami nehôd sú nedovolená rýchlosť jazdy, nesprávna jazda cez križovatku, nesprávne odbočovanie a cúvanie, nedodržanie vzdialenosti medzi vozidlami či nesprávny spôsob jazdy.

Vhodné obutie vozidla je zásadným faktorom, ktorý zvyšuje bezpečnosť jazdy. Rýchle brzdenie, dobrá stabilita v zákrutách, optimálna priľnavosť a mnoho ďalšieho – kvalitné pneumatiky toho musia zvládnuť veľa, pretože je na ne vyvíjané veľké zaťaženie.

Zimné pneumatiky v lete?

Pneumatiky môžu poskytnúť maximálnu bezpečnosť iba v sezóne, na ktorú boli vyvinuté. Letné, zimné a celoročné pneumatiky môžu navonok vyzerať podobne, ale sú tu dôležité detaily, ktoré ich odlišujú.

Správne obutie v zime je pre zodpovedného vodiča samozrejmosťou, no niektorí vodiči zvyknú najmä staré zimné pneumatiky „dojazďovať“ aj v letnej sezóne.

Expert Continentalu varuje, že jazdiť v letných mesiacoch na zimných pneumatikách nie je z pohľadu bezpečia správne. Obzvlášť to platí pri opotrebovaných zimných pneumatikách na mokrej vozovke, kde je stabilita vozidla oveľa nižšia, výrazne sa predlžuje brzdná dráha a hrozí priečny aj pozdĺžny aquaplaning.

„Zmes letných pneumatík má iné zloženie ako zmes zimných pneumatík, vďaka čomu lepšie odoláva niekedy extrémnym letným teplotám. Letné pneumatiky si tiež ľahšie ako zimné pneumatiky poradia so silným dažďom. Preto v testoch vykazujú kratšiu brzdnú dráhu ako citeľne mäkšie zimné pneumatiky s väčším lamelovaním blokov, vysvetľuje Aleš Langer, šéf Technického zákazníckeho servisu v spoločnosti Continental Barum s. r. o.

Pravidelne kontrolujte tlak

Množstvo dopravných nehôd je zapríčinených podcenením pravidelnej kontroly tlaku v pneumatikách. Ten má veľký vplyv na jazdné vlastnosti. Continental odporúča kontrolovať tlak v pneumatikách aspoň raz mesačne bez rozdielu druhu hustiaceho média (vzduch / dusík).

Ak sú pneumatiky nedostatočne nahustené, reakcia vozidla na natočenie volantu je pomalá. Vozidlo stráca smerovú stabilitu a zhoršená je aj jeho odolnosť voči akvaplaningu. Pri podhustení dochádza aj k zvýšenému zahrievaniu pneumatiky a môže nastať až separácia medzi jednotlivými vrstvami pneumatiky a jej následná deštrukcia.

Rovnako nebezpečná je však aj situácia, keď sú pneumatiky nahustené príliš. Pri prehustenej pneumatike sa zmenšuje styčná plocha pneumatiky s vozovkou, a tým sa predlžuje brzdná dráha.

Rovnako sa zvyšuje pravdepodobnosť poškodenia pneumatiky prejazdom výtlkov či iných prekážok na vozovke.

Odporúčaný tlak predných a zadných pneumatík nájdete v príručke k vozidlu. „Skontrolujte si technický preukaz vozidla a používajte výhradne rozmery pneumatík predpísané výrobcom,“ radí odborník spoločnosti Continental. 

Vyhnúť by ste sa mali kombinovaniu rôznych značiek pneumatík a dezénov. Pozor aj na prepísaný index nosnosti (LI) a index rýchlosti (SI). Index LI a SI musí byť rovnaký ako je predpísaný, prípadne vyšší. Všetky údaje pneumatík (rovnako aj diskov) v technickom preukaze sú záväzné.

Kombinovanie pneumatík sa nevypláca

V záujme optimálnej bezpečnosti a výkonu spoločnosť Continental odporúča namontovať na každú nápravu vozidla rovnaké pneumatiky – t. j. rovnakej značky, s rovnakým rozmerom, dezénom, indexom nosnosti a rýchlosti.

Kombinovanie rôznych pneumatík môže predstavovať nebezpečenstvo pre vás aj ostatných účastníkov cestnej premávky. Vždy je lepšie riadiť sa údajmi výrobcu vozidla alebo sa poradiť s kvalifikovaným odborníkom na pneumatiky.

Naopak, rotácia pneumatík medzi prednou a zadnou nápravou je osvedčenou stratégiou na maximalizáciu ich životnosti. Ak však pneumatiky na nápravách nestriedate pravidelne (cca každých 5 000 km), Continental pri výraznom opotrebovaní rotáciu neodporúča. „Môže nastať situácia, keď za výrazného dažďa predná náprava vozidlo v stope podrží, ale výrazne opotrebovaná zadná náprava nie a vozidlo dostane šmyk.“

Prispôsobte sa podmienkam a dbajte na kvalitu

Na čo sa zamerať pri výbere správnych pneumatík? V prvom rade je potrebné zodpovedať si otázku, v akých podmienkach človek uvažujúci o kúpe jazdí najčastejšie.

„Či po rovine alebo v horskej oblasti, v meste alebo mimo mesta, či pomalšie – v regióne, alebo skôr rýchlejšie a na dlhšie vzdialenosti v diaľničnej premávke. Podľa toho by potom kupujúci mal voliť pneumatiky aj z pohľadu ich vlastností v teste,“ hovorí A. Langer s tým, že bežný používateľ môže takto prispieť k svojej vlastnej bezpečnosti aj k celkovej bezpečnosti na cestách.

Človek celoročne žijúci v horskej oblasti, kde je v zime sneh, by sa mal podľa neho pozerať na vlastnosti pneumatík v zimnej časti testu a na mokrom povrchu. Človek žijúci v nížine a meste s dobrým odpratávaním snehu môže voliť aj z celoročných pneumatík.

Testovanie pneumatík

V testoch prechádzajú pneumatiky pre relevantnosť výsledkov mnohými špeciálnymi kritériami. „Pneumatika nemusí byť najlepšia vo všetkých disciplínach, avšak nesmie byť v niektorých parametroch podpriemerná, pretože ak prepadne v jednej disciplíne, potom nemôže byť celkový výsledok vynikajúci, ale zodpovedá najhoršiemu výsledku,“ ozrejmuje odborník.

V testoch letných pneumatík na rok 2023 na najvyšších priečkach bodovala pneumatika SportContact 7 (na titulnom obrázku) z portfólia Continental. Zvíťazila vo viacerých testoch renomovaných nemeckých magazínov (Auto Zeitung, Gute Fahrt, sport auto, auto motor und sport, Auto Straßenverkehr), ale napríklad aj britského Auto Expressu či ďalších.

Experti vysoko hodnotili jej jazdné vlastnosti za všetkých podmienok, konkrétne vysokú úroveň priľnavosti a najlepšiu bezpečnosť jazdy na mokrom aj suchom povrchu. Vysoko hodnotené boli tiež pneumatiky PremiumContact 6 a PremiumContact 7.

O spoločnosti Continental

V oblasti výroby pneumatík sa radí medzi technologických lídrov a ponúka široký rad produktov pre osobné aj nákladné vozidlá a pre jednostopové vozidlá.

Technologická spoločnosť, založená v roku 1871, ponúka bezpečné, účinné, inteligentné a cenovo dostupné riešenia pre vozidlá, stroje, dopravu a prepravu. Vyvíja nové technológie a služby na udržateľnú a prepojenú mobilitu ľudí a tovaru.

V roku 2021 dosiahla spoločnosť Continental obrat 33,8 miliardy eur a v súčasnosti má viac ako 190 000 zamestnancov v 58 krajinách sveta.

Divízia pneumatík má 24 výrobných a vývojových závodov po celom svete. Ako jeden z popredných výrobcov pneumatík vykázala spoločnosť v tejto divízii s viac ako 56 000 zamestnancami tržby za rok 2020 vo výške 10,2 miliardy eur.

Continental AG je v Českej republike zastúpený výrobnými a predajnými jednotkami v Adršpachu, Brandýse nad Labem, Jičíne, Otrokoviciach, Ostrave a Horšovskom Týne. Na Slovensku prevádzkuje výrobné závody v Púchove, Zvolene a Dolných Vesteniciach.

Koncern zamestnáva v Česku a na Slovensku okolo 17 200 zamestnancov. Do jeho portfólia patria značky Continental, Barum, Semperit, Matador a General Tire.

Magda Nagy, Continental Barum

Tomáš Gelinger, AMI Communications

rsz pneumatika wintercontact

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo