Obchodníkom roka sa stal dm drogerie markt, v hlasovaní verejnosti najviac bodoval Lidl

Autor Lucie Pavlů apríl 2023 -

Víťazmi sortimentných kategórií 10. ročníka ocenenia sú IKEA, Lidl, Martinus, NAY, Peek & Cloppenburg, Slovnaft, Sportisimo, OBI, Alltoys, Alza.sk, Deichmann a Dr.Max.

Súťaž Mastercard Obchodník roka už celú dekádu mapuje slovenský retailový trh a na základe spotrebiteľského prieskumu ukazuje, čo majú zákazníci radi a aké sú ich nákupné preferencie. Obchodníkom súťaž poskytuje spätnú väzbu o tom, ako si stoja v očiach zákazníkov a akú kvalitu im poskytujú v porovnaní s konkurenciou.

„Ocenenie je považované za veľmi prestížne a pre obchodníkov je uznaním ich dlhodobej každodennej práce. V kategórii Cena verejnosti zákazníci v posledných rokoch rozdeľujú obchodníkom viac ako 100 000 hlasov a ich záujem podporiť svojich favoritov stále rastie,“ povedal Michal Čarný, generálny riaditeľ Mastercard pre Slovensko a Českú republiku.

Výsledky Mastercard Obchodník roka

Víťazi jednotlivých sortimentných kategórií a absolútny víťaz ocenenia Mastercard Obchodník roku 2022 boli vybraní na základe reprezentatívneho prieskumu. Pri hodnotení boli brané do úvahy dve kľúčové skupiny faktorov:

  • faktory pozície na trhu,
  • faktory dôvery zákazníkov.

Celkový index aj dané faktory vo výsledku zohľadňujú celkovú situáciu na trhu a pozíciu obchodníka v rámci konkurenčného prostredia.

Absolútnym víťazom sa každoročne stáva obchodník, ktorý dosiahne v rámci reprezentatívneho výskumu najvyššie celkového skóre naprieč všetkými kategóriami.

1. miesto

Najlepšie skóre vynieslo na prvú priečku spoločnosť dm drogerie markt a táto sieť sa tak stala absolútnym víťazom desiateho ročníka ocenenia Mastercard Obchodník roka.

Spoločnosť sa v posledných rokoch vždy držala na špici TOP3 najlepšie hodnotených obchodníkov, tento rok sa jej podaril posun z minuloročného tretieho miesta na prvenstvo. Spoločnosť dlhodobo posilňuje predovšetkým lojalitu svojich zákazníkov, veľmi silná je tiež v parametri dôvery.

Desiaty jubilejný ročník prestížneho ocenenia Mastercard Obchodník roka 2022 sa nesie v znamení nášho víťazstva až v troch kategóriách: Absolútny víťaz, Obchodník roka s drogériou a parfumériou a Obchodník roka generácie Z,“ komentoval Martin Podhradský, konateľ dm drogerie markt, Slovenská republika.

2. miesto

Striebornú pozíciu v kategórii Absolútny víťaz obsadilo kníhkupectvo Martinus, a to predovšetkým vďaka stabilne vysokej pozícii vo všetkých troch parametroch celkového skóre – je veľmi známym obchodníkom, má širokú základňu lojálnych zákazníkov a teší sa ich veľkej dôvere.

3. miesto

Na treťom mieste sa v celkovom poradí umiestnila sieť lekární Dr.Max. Je najlepšie hodnoteným obchodníkom v parametri zapamätateľnosti, je tiež obchodníkom s najlojálnejšou základňou zákazníkov.

Cena verejnosti

Víťaza kategórie Mastercard Obchodník roka 2022 – Cena verejnosti určilo verejné hlasovanie. Celkovo hlasovalo 31 293 osôb a hlasujúci rozdelili medzi najrôznejších obchodníkov 132 529 platných hlasov.

V kategórii Cena verejnosti zvíťazil Lidl Slovenská republika s 22 701 hlasmi. Na druhom mieste bola spoločnosť Kaufland, ktorá získala 15 561 hlasov, a na treťom mieste Tesco s 10 809 hlasmi.

Obchodník roka generácie Z

Obchodníkom roka z pohľadu generácie Z sa stal dm drogerie markt. Je to predovšetkým vďaka vysokej miere lojality, ktorú mladí ľudia tomuto obchodníkovi preukazujú – pre veľkú časť z nich je hlavným nákupným miestom v kategórii drogérií a parfumérií.

Mladí ľudia tomuto obchodníkovi vyjadrujú tiež veľmi vysokú mieru dôvery, a to nielen vo porovnaní s obchodníkmi v rámci danej kategórie, ale aj naprieč celým trhom.

Inovácia roka – Digitálny šampión

O víťazovi v kategórii Mastercard Inovácia roka – Digitálny šampión rozhodli svojim hlasovaním účastníci konferencie New Retail Summit. O prvenstvo sa stretli vo verejnej prezentácii finalisti kategórie vybraní odbornou porotou – dm drogerie markt,  Dr.Max a Wolt. Víťazom sa stala spoločnosť Dr.Max.

Prehľad víťazov kategórií

Absolútny víťaz

dm drogerie markt

Obchodník roka s potravinami

Lidl

Obchodník roka s drogériou a parfumériou

dm drogerie markt

Obchodník roka s odevmi

Peek & Cloppenburg

Obchodník roka s obuvou

Deichmann

Obchodník roka so športovými odevmi a potrebami 

Sportisimo

Obchodník roka s elektronikou 

NAY

Obchodník roka s knihami 

Martinus

Obchodník roka pre dom, záhradu a chovateľov 

OBI

Obchodník roka s nábytkom a bytovými doplnkami 

IKEA

Čerpacia stanica s predajňou 

Slovnaft

Obchodník roka s hračkami

Alltoys

Lekáreň roka

Dr.Max

E-shop roka

                                                                      

Alza.sk

Obchodník roka – Cena verejnosti

Lidl

Obchodník roka generácie Z

dm drogerie markt

Inovácia roka – Digitálny šampión

Dr.Max

 

Podrobné výsledky sortimentných kategórií

dm drogerie markt získala okrem titulu Absolútny víťaz a Obchodník roka generácie Z tiež ocenenie Mastercard Obchodník roka s drogériou a parfumériou. Drogéria bodovala v parametri zapamätateľnosti – spontánne ju uviedlo 70 % respondentov nakupujúcich sortiment. Zákazníci dm drogerie markt deklarujú v danej kategórii aj najvyššiu mieru lojality – podiel zákazníkov, pre ktorých je obchod hlavným nákupným miestom pre daný sortiment, je 73 %. Na druhom mieste sa umiestnila TETA drogérie a na treťom Notino.

Víťazom kategórie Mastercard Obchodník roka s potravinami sa stal Lidl, a to predovšetkým vďaka tomu, že bodoval v parametri zapamätateľnosti – spontánne ho uviedlo 68 % respondentov nakupujúcich sortiment. Aj z hľadiska súhrnného indexu dôvery zákazníkov Lidl zostáva rovnako ako minulý rok na prvom mieste. Druhé miesto pripadlo Kauflandu a na treťom mieste je Tesco.

Spoločnosť Peek & Cloppenburg zvíťazila v kategórii Mastercard Obchodník roka s odevmi, a to najmä vďaka veľmi lojálnym zákazníkom – podiel zákazníkov, pre ktorých je obchodník Peek & Cloppenburg hlavným nákupným miestom pre daný sortiment, je 40 %. Aj z hľadiska súhrnného indexu dôvery zákazníkov je Peek & Cloppenburg na 1. mieste. Na druhom mieste je Bonprix a na treťom H&M.

Spoločnosť Deichmann je víťazom v kategórii Mastercard Obchodník roka s obuvou, predovšetkým vďaka tomu, že bodovala v parametri zapamätateľnosti – spontánne ju uviedlo 59 % respondentov nakupujúcich sortiment. Zákazníci spoločnosti Deichmann v danej kategórii deklarujú tiež najvyššiu mieru lojality – podiel zákazníkov, pre ktorých je predajňa hlavným nákupným miestom pre daný sortiment, je 52 %. Druhé miesto obsadila spoločnosť CCC a tretie Offfice Shoes.

V rámci kategórie Mastercard Obchodník roka so športovými odevmi a potrebami zvíťazila spoločnosť Sportisimo. Ta je jasným víťazom, pokiaľ ide o parameter zapamätateľnosti – spontánne ju uviedlo 56 % respondentov nakupujúcich tento sortiment. Zákazníci obchodníka Sportisimo deklarujú v danej kategórii taktiež najvyššiu mieru lojality – podiel zákazníkov, pre ktorých je obchod hlavným nákupným miestom pre daný sortiment, je 50 %. Druhé miesto obsadil s tesným výsledkom Decathlon a tretie Nike.

Spoločnosť OBI zvíťazila v kategórii Mastercard Obchodník roka pre dom, záhradu a chovateľov, predovšetkým vďaka tomu, že bodovala v parametri zapamätateľnosti – spontánne ju uviedlo 46 % respondentov nakupujúcich sortiment. Zákazníci OBI sú taktiež veľmi lojálny – podiel zákazníkov, pre ktorých je obchod hlavným nákupným miestom pre daný sortiment, je 50 %. Na druhom mieste sa umiestnil Hornbach a na treťom Super zoo.

IKEA sa stala víťazom kategórie Mastercard Obchodník roka s nábytkom a bytovými doplnkami. Spoločnosť dokázala posilniť ak dôveru svojich zákazníkov, tak ich lojalitu, a je s pomerne veľkým náskokom najlepšie hodnoteným obchodníkom vo svojej kategórii. Na druhom mieste sa umiestnil JYSK a na treťom je Merkury Market.

V rámci kategórie Mastercard Obchodník roka s elektronikou zvíťazila spoločnosť NAY. Je pomerne neohrozeným víťazom pokiaľ ide o parameter zapamätateľnosti – spontánne ju uviedlo 64 % respondentov nakupujúcich sortiment. Spoločnosť posilnila tiež v parametri lojality. Druhá sa umiestnila Alza.sk a tretí bol Datart.

Spoločnosť Slovnaft dlhodobo víťazí v kategórii Mastercard Čerpacia stanica s predajňou a aj tento rok sa jej to pomerne s prehľadom podarilo. Spoločnosť udržala svoje skóre v dôvere zákazníkov, stabilná je aj ich lojalita a mierne navýšila skóre v parametri zapamätateľnosti. Na druhom mieste je Shell a na treťom OMV.

Víťazom kategórie Mastercard Obchodník roka s knihami sa stalo kníhkupectvo Martinus, a to predovšetkým vďaka parametru zapamätateľnosti – spontánne ho uviedlo 77 % respondentov nakupujúcich tento sortiment. Zákazníci obchodníka Martinus deklarujú v danej kategórii aj najvyššiu mieru lojality. Druhé miesto v kategórii obsadilo kníhkupectvo Panta Rhei a tretie miesto Megaknihy.sk.

Spoločnosť Alltoys sa stala víťazom v kategórii Mastercard Obchodník roka s hračkami. Spoločnosti medziročne vzrástlo celkové skóre, posilnila ak dôvera zákazníkov, tak aj ich lojalita. Druhé miesto obsadil Rajhraciek.sk a tretie Pompo.

Sieť lekární Dr.Max zvíťazila v kategórii Mastercard Lekáreň roka, predovšetkým vďaka tomu, že bodovala v parametri zapamätateľnosti – spontánne ju uviedlo 80 % respondentov nakupujúcich sortiment. Zákazníci k obchodníkovi Dr.Max deklarujú aj najvyššiu mieru lojality v kategórii. Druhé miesto obsadila lekáreň Benu a tretie Pilulka.sk.

Alza.sk je rovnako ako vlani najlepšie hodnoteným e-shopom, a teda víťazom kategórie Mastercard E-shop roka. Alza.sk bodovala predovšetkým v parametri zapamätateľnosti – spontánne ju uviedlo 39 % respondentov. Zákazníci k Alza.sk deklarujú v danej kategórii tiež najvyššiu mieru lojality. Na druhom mieste sa v kategórii umiestnilo kníhkupectvo Megaknihy.sk a na treťom mieste Martinus.sk.

Lucie Pavlů, Ogilvy

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo