Balenie bez frustrácie – aktuálny trend v internetových obchodoch

Autor TS apríl 2023 -

O e-shope hovorí veľa aj spôsob, akým balí produkty. Nemalo by sa stávať, že obal je problém otvoriť alebo výrobok príde v zbytočne veľkej škatuli.

Balenie má rôzne funkcie. Najdôležitejšia z nich je nepochybne ochrana výrobku tak, aby sa dostal od výrobcu k zákazníkovi nepoškodený. No potrebné je rešpektovať aj ďalšie hľadiská.

Čo je obal bez frustrácie?

Obaly bez frustrácie, čiže FFP ako skratka z „Frustration-Free Program“ sú súhrnným pojmom pre všetky druhy udržateľných a inteligentných obalových riešení, ktoré zohľadňujú tri faktory:

  • Ľahšie rozbalenie zásielky, čo zákazníkovi šetrí čas.
  • Použitie udržateľných a recyklovateľných materiálov.
  • Zníženie množstva odpadu tým, že obal nie je zbytočne veľký a neobsahuje priveľa výplne.

Výhodou obalov bez frustrácie je napríklad ľahké opätovné uzatvorenie vďaka lepiacemu prúžku. Jednoduchému otvoreniu pomôže perforácia.

Obal je často vyrobený z lepenky, teda z obnoviteľného zdroja. V prípade potreby sa použije výplňový papier a všetko potom možno spoločne vytriediť do kontajnera na papier. Ak sa vyžaduje pevnejší obal, môžu to byť škatule z dvojitej vlnitej lepenky, lemované kraftovým papierom pre dodatočnú ochranu.

Varianty bez frustrácie dnes existujú ako pre škatule, tak aj pre prepravné obálky. Prepravné obálky sú užitočné pri preprave odolnejších výrobkov, ako sú odevy či textil. Škatule dodajú výrobku pevnejšiu schránku a sú použiteľné pre takmer akýkoľvek produkt.

Jednoduchšie balenie vedie k spokojnosti zákazníka. Niekoľkými malými a lacnými zásahmi sa môže obyčajný obal zmeniť na obal bez frustrácie, vďaka ktorému si zákazník urobí lepší dojem z nákupu.

Ľahké otvorenie

Produkty, ktoré sa dajú rozbaliť bez námahy v priebehu pár sekúnd a následne hneď používať, určite oslovia zákazníka. Odstraňovanie príliš veľkého množstva pásky alebo fólie je pre zákazníka otravné.

Dnes existujú obaly, v ktorých je páska úplne zbytočná. Takéto škatule alebo prepravné tašky sa dajú ľahko uzavrieť pomocou integrovaného lepiaceho prúžku.

Dobrou voľbou je škatuľa s perforovaným prúžkom pre ľahké otvorenie. Zákazník môže obal roztrhnúť s rovnakou ľahkosťou ako rozopína zips, bez použitia nožníc alebo rezačky. Je to lepšie aj pre výrobky, pretože pravdepodobnosť ich poškodenia je podstatne menšia.

Kompaktné balenie

Menej je niekedy viac, to platí aj pri obaloch. Ďalším spôsobom, ako dosiahnuť balenie bez frustrácie, je nepoužívať príliš veľké škatule. Až 60 % objednávok e-commerce tvoria obaly s výplňovým materiálom. Lepšie je však voliť obal, ktorý čo najpresnejšie vyhovuje veľkosti produktu.

Šikovným riešením je variabilná výška, ktorú možno nastaviť vďaka drážkam v stenách obalu. Iným riešením je mäkká obálka, ktorú je možné použiť buď pre výrobky, ktoré sú už pevne zabalené výrobcom, alebo mäkké produkty, najmä textilné.

Šetrnosť k životnému prostrediu

Ďalším aspektom je šetrenie životného prostredia. Pri voľbe obalov je dobré vyhnúť sa tomu, aby zákazníkom zostalo príliš veľa takého obalového materiálu, ktorý sa komplikovane triedi alebo ho nemožno recyklovať.

Tu uvádzame niekoľko typov materiálov, uľahčujúcich recykláciu. Cestou k šetrnejšiemu baleniu a následnej jednoduchšej recyklácii sú mono-materiály.

Príkladom je využitie papiera. Ak sú škatuľa (alebo obálka), vypchávky a pásky iba z papiera a lepenky, umožňuje to spotrebiteľovi triediť všetko dohromady a jednoducho recyklovať.

Vhodné je aj vysvetliť zákazníkom v návodoch na obaloch, ako sa majú tieto obaly triediť.

Významným spôsobom šetrenia životného prostredia je maximálne využívanie obalov  vyrobených z obnoviteľných surovín, kde najlepším príkladom je opäť papier a lepenka. Znižuje to potom tlak na spotrebu zdrojov.

Recyklovateľné sú aj plasty používané na balenie, pričom samé sú často už recyklovaným materiálom.

„Napríklad v spoločnosti RAJA nájdete prepravné tašky, bublinkové fólie a PET penu, ktorá je z veľkej časti vyrobená z recyklovaného odpadu. Je dobré vedieť, že plast je možné recyklovať takmer donekonečna, pokiaľ ho správne triedime,“ vysvetlila generálna riaditeľka spoločnosti RAJA Gabriela Fabianová. Táto spoločnosť je popredným výrobcom obalových materiálov.

Výhody obalov bez frustrácie

Obal bez frustrácie je pre firmy príležitosťou, ako ďalej zlepšiť vzťah so zákazníkom. A ako hovorí známe marketingové príslovie, spokojný zákazník je vracajúci sa zákazník.

S FFP ponúkajú spoločnosti svojim zákazníkom príjemný zážitok z rozbaľovania. Vybaľovanie je rýchlejšie a zaujímavejšie a recyklácia sa stáva jednoduchšou.

Vedeli ste, že…

Priekopníkom v propagácii filozofie FFP je Amazon? Ten v roku 2008 začal iniciatívu Frustration-Free Program s dvoma cieľmi: uspokojiť zákazníkov zjednodušením rozbaľovania a znížiť množstvo odpadu produkovaného v dôsledku online predaja.

Obchodní partneri, ktorí dodržiavajú túto stratégiu, majú v algoritme internetového obchodu Amazon výraznú výhodu. Vďaka tomuto prístupu dokázal Amazon za 12 rokov zabrániť plytvaniu obalovými materiálmi v množstve asi 244 000 ton.

TS

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo