Shell bude pri hlbinnom prieskume využívať novú technológiu umelej inteligencie

Autor Patti Hill máj 2023 -
Shell bude pri hlbinnom prieskume využívať novú technológiu umelej inteligencie Shell

Lepšiemu pochopeniu podpovrchových subštruktúr pomôže systém AI od spoločnosti SparkCognition.

Americká spoločnosť SparkCognition, globálny líder v softvérových riešeniach umelej inteligencie (AI) zdokonalených pre podnikanie, oznámil technologickú spoluprácu so spoločnosťou Shell. Jej cieľom je urýchliť tempo zobrazovania a prieskumu podpovrchových štruktúr pomocou generatívnej technológie AI.

Použitím pokročilých algoritmov AI na spracovanie veľkého množstva údajov a automatizáciu analýzy sa má zlepšiť efektivita a rýchlosť prieskumných pracovných postupov. To povedie k zvýšeniu produkcie a vyššej miere úspešnosti.

Algoritmy budú slúžiť Shellu na spracovávanie a analýzu veľkého objemu seizmických dát pri hľadaní nových ropných ložísk. Shell je najväčším producentom ropy v americkej časti Mexického zálivu.

AI namiesto hrubej sily

Tradičný prístup k podpovrchovému zobrazovaniu a analýze údajov je časovo náročný a nákladný a pri analýze a identifikácii príležitostí na prieskum sa spolieha na terabajty údajov, vysokovýkonnú výpočtovú techniku a zložité algoritmy založené na fyzike.

Vlastný generatívny prístup AI, ktorý vyvinuli spoločnosti Shell a SparkCognition, využíva hlboké učenie na generovanie spoľahlivých podpovrchových snímok s použitím oveľa menšieho počtu seizmických otrasov – len 1 % v dokončených terénnych skúškach – ako je tradične potrebné pri zachovaní kvality snímok.

To ponúka výrazné zrýchlenie pracovného toku a možnosti úspory nákladov na vysokovýkonný computing (HPC). Tým sa zároveň otvárajú dvere novým aplikáciám a ďalším inováciám.

Pohľady do budúcnosti

Táto technologická spolupráca je súčasťou širšej stratégie digitálnej transformácie spoločnosti Shell, ktorá sa snaží využiť špičkové technológie na zlepšenie bezpečnosti, efektívnosti a udržateľnosti v rámci svojich operácií.

„Zaviazali sme sa nájsť nové a inovatívne spôsoby, ako znovu objaviť naše spôsoby práce v prieskume,“ povedal Gabriel Guerra, viceprezident pre inovácie a výkon v spoločnosti Shell. „Partnerstvo so SparkCognition a využitie ich odborných znalostí v oblasti generatívnej AI otvára vzrušujúcu príležitosť priniesť novú vlnu inovácií v spoločnosti Shell,“ dodal.

„Inovácie sú kľúčové pri hľadaní budúcnosti s čistou nulou a ropný a plynárenský priemysel bude v tomto úsilí zohrávať zásadnú úlohu. Prelomové objavy, ako je napríklad využitie umelej inteligencie na prieskum, sú kľúčom k uspokojeniu rastúcich energetických požiadaviek v súčasnosti a práce na znížení našej uhlíkovej stopy zajtra,“ povedal Lord John Browne, chairman SparkCognition.

Podľa neho budú ropa a plyn kritickou súčasťou energetického mixu v nasledujúcich desaťročiach a je nevyhnutné nájsť najefektívnejší a udržateľný spôsob identifikácie nových ložísk.

Patentovaný prístup k prieskumu v oblasti ropy a plynu sa uplatňuje aj pri iných zložitých problémoch, kde môže mať redukcia údajov a času významné dôsledky. To zahŕňa prieskum okrem morského dna aj na súši, satelitné zobrazovanie modelov počasia, národnú bezpečnosť a hodnotenie hrozieb.

„Generatívna AI pre seizmické zobrazovanie môže pozitívne popohnať proces prieskumu a má široké a ďalekosiahle dôsledky naprieč odvetviami – prináša vyššiu efektivitu, nižšie náklady a zdôrazňuje iniciatívy v oblasti udržateľnosti,“ povedal Bruce Porter, vedecký riaditeľ spoločnosti SparkCognition, ktorá má centrálu v texaskom Austine.

O SparkCognition

Riešenia na báze AI od spoločnosti SparkCognition umožňujú organizáciám predpovedať budúce výsledky, optimalizovať procesy a predchádzať kybernetickým útokom. Patentovaná AI, strojové učenie a technológie prirodzeného jazyka vedú toto odvetvie v inováciách a urýchľujú digitálnu transformáciu.

Technológie AI umožňujú organizáciám riešiť kritické výzvy – predchádzať neočakávaným prestojom, maximalizovať výkonnosť aktív, optimalizovať ceny, zaistiť bezpečnosť pracovníkov a zároveň sa vyhnúť kyberútokom nultého dňa na základnú IT a OT (operačnú) infraštruktúru.

Patti Hill, Penman PR

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo