Bratislava bez „búrkových“ záplav? Riešenie existuje

Autor OTS jún 2023 -
Bratislava bez „búrkových“ záplav? Riešenie existuje Corwin

Následky búrok, aká sa prehnala Bratislavou aj tento rok, by nemuseli byť také dramatické. Potvrdzujú to skúsenosti z projektu Guthaus.

Úzkym hrdlom, ktoré nezvláda prudké letné búrky, je mestská kanalizácia. Mimoriadne intenzívne zrážky napriek čisteniu nestíha odvádzať, potvrdilo na sociálnej sieti aj vedenie hlavného mesta.

Riešením pritom môže byť nový smer výstavby, aký ukázal Guthaus. Vďaka vegetačným strechám a dažďovým záhradám dokáže absorbovať aj nárazové lejaky.

V priebehu 24 hodín na jeho strechy a pozemky v okolí spadlo viac ako 400-tisíc litrov vody. Ani jeden z nich však neskončil v kanalizácii. Bývalý vybetónovaný brownfield teraz funguje ako špongia.

Vegetačná strecha totiž dokáže absorbovať jednorazovo až 50 mm zrážok pri 10-centimetrovom substráte. Nehovoriac o jeho meter hrubej vrstve, ktorá sa nachádza na extenzívnej časti vegetačných striech Guthausu.

Čo nezvládnu zadržať, to spolu s vodou z pozemku smeruje do dažďových záhrad a retenčných priehlbní, kde vsiaknu do podložia. O niekoľko hodín nezostala po nich žiadna stopa.

„V susedstve Guthausu je šesťhektárový areál Palmy, ktorý, naopak, predstavuje pri dažďoch problém. Z jeho asfaltových plôch totiž voda rýchlo odtečie. Sú to tisíce a tisíce hektolitrov v kanalizácii. Svedkami jej preťaženia sme boli aj na Račianskej ulici,“ upozornil Filip Gulan, development manager spoločnosti Corwin.

Premene pozemku na modernú udržateľnú štvrť s vodozádržnými opatreniami, aké má Guthaus, však bráni neaktuálny územný plán. Ten totiž počíta s návratom priemyselnej výroby do susedstva lokality Biely kríž. Napriek tomu, že o to nikto nestojí, čo potvrdili aj prieskumy medzi obyvateľmi Nového Mesta.

„Predstavili sme zámer revitalizácie Palmy, ktorý by problémom pri búrkach predchádzal. A hoci si jej nová podoba získala podporu nielen odborníkov na moderný urbanizmus, ale aj verejnosti a susedov, štyri roky márne čaká na zmenu územného plánu. Kým sa tak nestane, brownfield bude každé daždivé obdobie prispievať k napĺňaniu už aj tak preťaženej kanalizácie,“ uzatvára Filip Gulan.

OTS

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo