Minister informatizácie rokoval v USA o problémoch spojených s umelou inteligenciou

Autor MIRRI júl 2023 -
Minister informatizácie rokoval v USA o problémoch spojených s umelou inteligenciou MIRRI, Pixabay

Peter Balík sa vo Washingtone stretol aj so zástupcami spoločnosti Google a think tanku Special Competitive Studies Project. Preberali aj problematiku dezinformácií.

Minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Peter Balík absolvoval pracovnú cestu v Spojených štátoch amerických, počas ktorej sa stretol s predstaviteľmi technologických inštitúcií.

Témami jeho rokovaní boli využívanie umelej inteligencie, inovácie, zlepšovanie úrovne digitálnych zručností, ale aj spolupráca pri obnove a rekonštrukcii Ukrajiny.

Odvážne a pritom bezpečné inovácie

„Prudký nárast využívania umelej inteligencie prináša nové možnosti, ale aj nové výzvy a riziká. Ak chceme byť pripravení na digitálnu transformáciu, musíme vedieť spolupracovať a inovovať, aby sme držali krok s dobou. Nesmieme však zabudnúť, že naším primárnym cieľom je prinášať inovácie, ktoré sú nielen odvážne, ale aj bezpečné,“ uviedol minister počas pobytu vo Washingtone.

„Odborníci na Slovensku sa týmito trendami zaoberajú a je v záujme našej krajiny, aby sme sa v oblasti využívania umelej inteligencie stali perspektívnym a dynamickým hráčom na globálnej scéne, ktorý má kapacity ovplyvňovať právny rámec a podmienky v tejto téme,“ dodal.

AI z pohľadu etiky a regulácie

O téme využívania umelej inteligencie vo verejnej sfére hovoril minister Balík s Joeom Wangom z vplyvného amerického think tanku Special Competitive Studies Project.

„Digitálna agenda nášho ministerstva sa zameriava na umelú inteligenciu najmä z pohľadu etiky a regulácie. Vytvorili sme preto stálu komisiu pre etiku a reguláciu umelej inteligencie, ktorej úlohou je posudzovať rizikové otázky súvisiace s výskumom, vývojom a využívaním umelej inteligencie,“ zdôraznil v tejto súvislosti minister Balík.

Dezinformácie a Ukrajina

Vo Washingtone D. C. minister ďalej rokoval s viceprezidentom pre vládne vzťahy spoločnosti Google Karanom Bhatiom. Ten predstavil kľúčové oblasti, do ktorých spoločnosť koncentruje svoje aktivity s cieľom pomôcť Ukrajine.

„Terčom nepriateľských kyberútokov, dezinformácií a hoaxov sme všetci už dlhodobo, no až pandémia a ruská agresia na Ukrajine nám ukázali, aké to môže mať vážne celospoločenské následky. Vojna na Ukrajine zvýšila počet kybernetických útokov a zrýchlila tok dezinformácií, na ktoré je naša krajina obzvlášť náchylná,“ zdôraznil v tomto kontexte P. Balík.

Zároveň dodal, že spolupráca všetkých relevantných aktérov je tou správnou cestou ako bojovať s dezinformáciami. „Som presvedčený, že spojením síl dokážeme budovať bezpečnejší kyberpriestor.“

Minister na stretnutí predstavil aj iniciatívy, aktivity a projekty Slovenska v oblasti zlepšovania úrovne digitálnych zručností, rozvoj ktorých je podľa neho významnou prioritou nielen pre boj proti dezinformáciám, ale aj pre zvýšenie konkurencieschopnosti slovenskej ekonomiky.

TS MIRRI

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo