Európska komisia chce podporiť malé podniky aj 30-dňovým limitom splatnosti faktúr

Autor Sonya Gospodinova, Ana Martinez Sanjurjo september 2023 -
Európska komisia chce podporiť malé podniky aj 30-dňovým limitom splatnosti faktúr Pixabay

Komisia zverejnila návrh nového nariadenia o oneskorených platbách v obchodných transakciách.

Európska komisia v septembri predložila sériu iniciatív, ktorými reaguje na potreby európskych malých a stredných podnikov (MSP) v súčasnom hospodárskom prostredí. MSP hrajú v Európe veľmi významnú úlohu. V dôsledku početných kríz, ku ktorým došlo za posledné roky, však stále čelia nepredvídateľnému prostrediu a volatilite.

V predstavenom oznámení o pomoci pre MSP sa navrhujú nové opatrenia, ktoré poskytnú krátkodobú pomoc, zvýšia dlhodobú konkurencieschopnosť MSP a posilnia spravodlivosť podnikateľského prostredia na celom vnútornom trhu.

Automatické penále a úroky

Komisia zverejnila návrh nariadenia o oneskorených platbách v obchodných transakciách. Má riešiť problém oneskorovania platieb, t. j. nekalú praktiku, ktorá narúša peňažné toky MSP a obmedzuje konkurencieschopnosť a odolnosť dodávateľských reťazcov.

Smernica o oneskorených platbách z roku 2011 bude teda novými pravidlami zrušená a následne ju nahradí nariadenie. Návrhom sa zavádza prísnejšia maximálna platobná lehota v dĺžke 30 dní, odstraňujú sa nejasnosti a riešia právne nedostatky v existujúcej smernici.

Navrhovaným znením sa takisto zabezpečuje automatická platba vzniknutých úrokov a kompenzačných poplatkov a zavádzajú sa nové opatrenia presadzovania a nápravy, ktorých cieľom je ochrániť spoločnosti pred neplatičmi.

Ďalšie iniciatívy sú zamerané na zdaňovanie MSP podľa ich ústredia, uľahčenie prístupu MSP k finančným prostriedkom, zlepšenie podnikateľského prostredia či podporu rastu MSP.

Súvislosti

24 miliónov európskych malých a stredných podnikov predstavuje 99 % všetkých podnikov a poskytuje dve tretiny pracovných miest v súkromnom sektore v EÚ. MSP sú ústredným prvkom hospodárskej a sociálnej štruktúry Európy a motorom jej zelenej a digitálnej transformácie, zároveň podporujú našu dlhodobú prosperitu.

V posledných rokoch však boli firmy značne zasiahnuté viacerými krízami: pandémiou ochorenia COVID-19, ruskou vojenskou agresiou proti Ukrajine, energetickou krízou či zvyšujúcou sa infláciou.

MSP stále čelia volatilite a nepredvídateľnému prostrediu, ako aj obmedzeniam dodávok, nedostatku pracovnej sily a často aj nekalej hospodárskej súťaži a rozdielnym podmienkam pri podnikaní v Európe.

Oneskorené platby v obchodných transakciách bránia investíciám a rastu a vytvárajú neistotu a nedôveru v podnikateľské prostredie.

V nedávnej správe o výkonnosti MSP sa predpokladá, že pridaná hodnota MSP zostane v roku 2023 na úrovni 3,6 % (v porovnaní s 1,8 % v prípade veľkých podnikov), teda pod úrovňou z roku 2019, zatiaľ čo zamestnanosť v MSP sa sotva vrátila na úroveň spred krízy.

Spravodlivejšie podnikateľské prostredie

„V dôsledku pandémie a ruskej vojenskej agresie na Ukrajine čelili malé podniky v posledných rokoch náročnej situácii. Je nevyhnutné, aby sme malé a stredné podniky viac podporili. Chceme im uľahčiť podmienky a pomôcť prekonať ťažkosti, aby mohli prosperovať,“ povedala k novej iniciatíve podpredsedníčka Európskej komisie Věra Jourová.

„Prichádzame s pravidlami, ktoré zabezpečia, že malým podnikom budú platby hradené včas, že sa ich administratívne zaťaženie zníži a zjednodušia sa dane,“ dodala.

„Naša ambiciózna revízia pravidiel pre oneskorené platby vytvorí pre malé a stredné podniky spravodlivejšie podnikateľské prostredie na celom vnútornom trhu. Zvýši sa odolnosť týchto podnikov a pomôže im to prekonať náročné obdobia,“ očakáva komisár pre vnútorný trh Thierry Breton.

„Pomocou svojich nástrojov pre malé a stredné podniky a finančným prostriedkom EÚ vo výške viac ako 200 miliárd eur vyčlenených pre tieto podniky do roku 2027 podporuje Komisia malé podniky vo všetkých priemyselných ekosystémoch od cestovného ruchu až po letecký priemysel,“ pripomenul ďalšie podporné nástroje.

Sonya Gospodinova, Ana Martinez Sanjurjo
Európska komisia

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo