Ďalšie pochybne vynaložené milióny na štátne IT: Slovensko Digital udelilo trom projektom červené vlajky

Autor TS september 2023 -
Ďalšie pochybne vynaložené milióny na štátne IT: Slovensko Digital udelilo trom projektom červené vlajky Pixabay

Riadiaci výbor iniciatívy posudzoval metodikou RedFlags štyri projekty spolu za viac ako 20 miliónov eur.

V hodnotení dopadol najhoršie projekt “Bezpečnostné, monitorovacie a certifikačné centrum” (https://redflags.slovensko.digital/projekty/8971) za 10 miliónov eur z dielne Ministerstva vnútra SR, cez ktorý sa má na vybrané pracoviská ministerstva nakúpiť nový hardvér a softvér. Nie je však ani zmapovaný aktuálny stav a ani definovaný potrebný cieľový stav jednotlivých služieb a navyše podstatná časť dokumentácie je utajená.

„Ide o ďalší projekt kybernetickej bezpečnosti, ktorý je z podstatnej časti utajený a pripravený spôsobom ‚stav je zlý, musíme spraviť presne toto, verte nám‘, bez reálnej analýzy v predmetnej oblasti, popísania súčasného a cieľového stavu a zváženia možných riešení,“ hodnotil za Slovensko.Digital Ľubor Illek.

„Takéto projekty by nemali byť schvaľované. Aj napriek reálnej potrebe chrániť informácie o konkrétnych HW a SW riešeniach súvisiacich s vyšetrovaním, vzhľadom na systémovo až kriminálne neefektívne nákupy v tejto oblasti, je potrebný mimoriadny dohľad,“ zdôraznil.

Projekty pre zdravotníctvo

Červené vlajky si vyslúžili aj dva projekty Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI). V opakovane predkladanom projekte OnkoAsist (https://redflags.slovensko.digital/projekty/8255) za viac ako 8 miliónov eur, ktorý má za cieľ zrýchliť manažment pacienta od prvých príznakov onkologického ochorenia alebo podozrenia až po začatie liečby, našli hodnotitelia viaceré riziká.

„Vidíme význam a prínos projektu v doméne onkológie. Ale opäť ide o ďalší projekt, ktorý má v podstate riešiť nedostatky eZdravia a robiť nad ním ďalšiu nadstavbu. Bez úprimného a komplexného zhodnotenia stavu eZdravia a stratégie jeho rozvoja nie je efektívne schvaľovať čiastkové investície, aké predstavuje tento projekt,“ konštatoval Ľ. Illek.

Trojmiliónový projekt „Online procesy eZdravia“ (https://redflags.slovensko.digital/projekty/5916) má riešiť aktuálny problém neúmerne dlho trvajúcich procesov a zlého stavu správy údajov, ktorý pretrváva vinou nesystémového prístupu v doterajších projektoch súvisiacich s eHealthom.

Napríklad podľa sledovaných ukazovateľov projektu trvá v súčasnom systéme zaregistrovanie novorodenca 54 dní. Jedna z vecí, ktorú projektu vytkli hodnotitelia, je, že prinesie iba čiastkové zlepšenie – napr. na zaevidovanie novorodenca bude treba „iba“ 3 dni, čo je stále pridlho, veď predpokladaný termín pôrodu je známy mesiace vopred.

Aj na základe pripomienok iniciatívy Slovensko.Digital boli nakoniec oba projekty NCZI schválené s výhradou. Podmienkou ich realizácie je, že NCZI musí do uzavretia zmluvy o nenávratnom finančnom príspevku predložiť stratégiu rozvoja svojich IT systémov do roku 2030 a model riadenia ďalších aktivít pre oblasti, v ktorých sa tieto projekty realizujú. Táto podmienka presne rieši najviac rizikové oblasti projektov, ktoré identifikovali hodnotitelia.

Volebný systém ŠÚ SR

Posledný predložený projekt „Vybudovanie modulárneho a integrovaného volebného informačného systému“ Štatistického úradu SR (https://redflags.slovensko.digital/projekty/8972) vyhodnotila riadiaca rada Slovensko.Digital pozitívne. Má nahradiť súčasný IS novým riešením v súlade s aktuálnymi princípmi eGov a technológiami a odpútať sa od závislosti na pôvodnom dodávateľovi.

Náklady na tento systém sú plánované na 2,6 milióna eur za 10 rokov. To je trojnásobne menej, ako boli náklady na tento istý systém vynaložené v roku 2014 v rámci programu OPIS, čo opäť poukazuje na to, aké nereálne kalkulácie sa v tých časoch robili.

TS Slovensko.Digital

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo