Vyšiel rebríček najlepších malých a stredných firiem Slovenska Diamanty slovenského biznisu 2023

Autor PR Servis október 2023 -

Rýchly rast, miliónové tržby a udržateľná stratégia. To sú spoločné menovatele spoločností, ktoré ocenili v tomto hodnotení už po pätnásty raz.

Ocenenie Diamanty slovenského biznisu od roku 2009 mapuje najrýchlejšie zdravo rastúce slovenské malé a stredné spoločnosti bez zahraničného kapitálu na základe objektívnych ekonomických ukazovateľov.

Na 15. odovzdávaní cien, ktoré sa uskutočnilo na Táľoch, získalo ocenenie dvanásť firiem v štyroch regiónoch: západné Slovensko, stredné Slovensko, východné Slovensko a Bratislava.

Výsledky aktuálneho 15. ročníka rebríčka Diamanty slovenského biznisu ukázali pestrosť podnikateľského prostredia na Slovensku, keď s výnimkou fintechu každá z ďalších ocenených firiem zastupovala iný biznis segment. Organizátormi ocenenia sú magazín Forbes a private equity investor Enterprise Investors.

V Bratislave dlhodobo kraľujú IT firmy

Prvé miesto v rebríčku najrýchlejšie a najzdravšie rastúcich malých a stredných firiem V Bratislave obhájila firma TrustPay, ktorá poskytuje riešenia pre bezpečné platby elektronickým obchodom v celej Európe.

Druhá v bratislavskom regióne je spoločnosť Ropa Group pôsobiaca v oblasti ochrany ovzdušia a recyklácie odpadov. Tretiu pozíciu získala softvérová spoločnosť Prefis vyvíjajúca systémy na riadenie pokladnice, hotovosti a likvidity, ako aj na riadenie finančných rizík na celom svete.

Na západnom Slovensku sa presadili výrobné firmy

V regióne západného Slovenska získala prvé miesto spoločnosť HoReCup, ktorá od roku 2006 vyrába servítky a ochranné rúška s použitím najmodernejších technológií.

Druhá pozícia v rebríčku top malých a stredných firiem v tomto regióne patrí spoločnosti Profi steel holding z Levíc, ktorá patrí k lídrom v oblasti realizácie, opráv a rekonštrukcie komplexných technologických celkov a jednotlivých výrobných zariadení a ich modernizácie.

Trojkou sa stala rodinná firma Campri z Lužianok neďaleko Nitry, ktorá už od roku 1991 dodáva a produkuje materiál pre vodohospodárske stavby a patrí k významným slovenským hráčom v tomto segmente.

V stredoslovenskom regióne uspel výrobca kožených puzdier

Na strednom Slovensku sa najvyššie umiestnila spoločnosť The Holsters Company z Banskej Štiavnice, ktorá predáva kvalitné kožené puzdrá a podarilo sa jej presadiť na lukratívnom, no zároveň extrémne konkurenčnom americkom trhu.

Na druhé miesto sa výsledkami prepracovala spoločnosť Hyperia, ktorá poskytuje služby v oblasti online marketingu. Žilinská spoločnosť Be Lenka je výrobca barefoot obuvi a ergonomických nosičov a získala v regióne stredného Slovenska 3. pozíciu.

Lídrom na východe je dopravná firma

Z druhej pozície v minulom roku sa na čelo rebríčka na východnom Slovensku posunula firma Swda Innovative, ktorá sa špecializuje na expresné transporty a manažuje overenú sieť partnerov s viac ako 4 000 autami. Táto spoločnosť získala aj špeciálnu cenu Inovatívna firma roka.

Druhé miesto na východnom Slovensku patrí spoločnosť Fecupral, ktorá sa inováciami a novými riešeniami snaží vyše 20 rokov poskytovať ekologické riešenia pre nakladanie s odpadmi.

Tretie miesto získala spoločnosť GreenPharm, ktorá viac ako 25 rokov pôsobí v oblasti predaja medicínskych zariadení pre domácu starostlivosť.

Oceňujú sa zdravo rastúce menšie firmy

Do rebríčka Diamanty slovenského biznisu sú zaradené spoločnosti, ktoré splnia nasledujúce kritériá:

  1. 1. Najmenej tri posledné roky nepretržitej podnikateľskej činnosti.
    2. Ročné tržby v intervale 2 – 50 miliónov EUR v posledných 3 rokoch podnikania.
    3. Ziskové hospodárenie minimálne za posledné 2 roky podnikania.
    4. Spoločnosť bez zahraničnej majetkovej účasti.

Rebríček Diamanty slovenského biznisu sa zostavuje na základe údajov spoločnosti FinStat. V rebríčku sa okrem kritérií ako rast tržieb a ziskovosť zohľadňujú aj etické štandardy riadenia a sociálne aspekty podnikania. Organizátori majú právo na základe vlastného uváženia rozhodnúť o poradí.

„Malé a stredné firmy sú chrbtovou kosťou slovenskej ekonomiky. Skvelou správou je, že mnohé firmy sa umiestňujú v rebríčku opakovane, čiže dokážu kontinuálne rásť. Tie, ktoré sme ocenili tento rok, majú šancu zásadne vyrásť a dosiahnuť veľké medzinárodné úspechy,” povedal na slávnostnom odovzdávaní cien Martin Chocholáček, viceprezident spoločnosti Enterprise Investors.

PR Servis

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo