ESG ako nový štandard pri skladbe investičného portfólia

Autor Olívia Lacenová november 2023 -
ESG ako nový štandard pri skladbe investičného portfólia Pixabay / Yannick McCabe-Costa

Najvyššie skóre ESG vo svojom odvetví má aktuálne spoločnosť Mastercard.

ESG alebo enviromentálne, sociálne a riadiace faktory sa v posledných rokoch stali veľmi dôležitými pri hodnotení celkovej výkonnosti spoločností a významnú úlohu majú aj v skladbe portfólia investorov. Odrážajú totiž záväzok firiem k udržateľnosti, etickým postupom a spoločenskej zodpovednosti.

Významný míľnik v tomto smere nedávno dosiahla aj spoločnosť Mastercard, keď získala najvyššie skóre ESG vo svojom odvetví.

Mastercard, ktorý patrí ku globálnym lídrom vo finančnom sektore, nedávno oznámil, že od prvého januára 2028 budú všetky jeho platobné karty vyrobené z udržateľnejších materiálov, ako sú recyklované plasty alebo plasty z biologických zdrojov, a prejdú certifikáciou, čo predstavuje prelomový krok v oblasti platobných sietí.

Chce byť CO2 neutrálna

Okrem toho plánuje Mastercard pomáhať aj svojim globálnym partnerom pri odklone od primárneho PVC. Rozbehol „Program udržateľných kariet“ už v roku 2018, ale nedávno ho aktualizovala s tým, že svoju iniciatívu urýchľuje.

V rámci svojho cielenia na oblasť udržateľnosti chce spoločnosť dosiahnuť nulové emisie vo svojom podnikaní. Najskôr oznámila, že tento cieľa plánuje dosiahnuť do roku 2050, no neskôr ho zrevidovala na rok 2040. Posledných päť rokov funguje jej prevádzka výhradne na elektrinu z obnoviteľných zdrojov. 

Mastercard v číslach

Mastercard je druhým najväčším spracovateľom platieb na svete. V roku 2022 spracoval transakcie v hodnote takmer 8 biliónov USD. Pôsobí vo viac ako 200 krajinách, spracúva transakcie vo viac ako 150 menách a zamestnáva takmer 30 tisíc zamestnancov.

Čo sa týka hospodárskych výsledkov, tržby spoločnosti dosiahli za 2. kvartál 2023 6,3 miliardy USD a zisk 2,8 miliardy USD. Dáta za 3. kvartál ešte neboli v čase písania tohto článku k dispozícií. 

Za posledný rok vzrástla hodnota akcií spoločnosti na burze NYSE o 12 percent na 369 USD za akciu, a z päťročného hľadiska dosiahla výkonnosť akcií Mastercard dokonca 85-percentné zhodnotenie.*

Mastercard graf 5 rokovVývoj hodnoty akcií spoločnosti Mastercard za posledných 5 rokov (Zdroj: Investing.com)

Ďalší z najlepších

Podľa posledných dostupných dát patria k spoločnostiam s najlepším ESG ratingom na úrovni AAA výrobca procesorov do grafických kariet a čipových sád do základných dosiek Nvidia, technologický gigant Microsoft aj jeho konkurent – softvérová spoločnosť Adobe.

Najmä počas pandémie sa ukázalo, že ESG investície preukázali lepšiu odolnosť voči výkyvom na trhu ako tradičné aktíva a aj to je jedným z dôvodov, prečo si vybudovali dôležité miesto v skladbe portfólia investorov.

Dopyt po udržateľných výrobkoch navyše neustále rastie, čo sa odzrkadľuje aj vo vyšších tržbách spoločností a prospieva vývoju ich akcií.[1]

Olívia Lacenová, hlavná analytička spoločnosti Wonderinterest Trading Ltd.

 

(Tento text zverejnila spoločnosť Wonderinterest Trading Ltd. ako svoju marketingovú komunikáciu.)

* Minulá výkonnosť nie je zárukou budúcich výsledkov

[1] Výhľadové vyhlásenia vychádzajú z predpokladov a aktuálnych očakávaní, ktoré môžu byť nepresné, alebo z aktuálneho ekonomického prostredia, ktoré sa môže zmeniť. Takéto vyhlásenia nie sú zárukou budúcej výkonnosti. Zahŕňajú riziká a ďalšie neistoty, ktoré sa dajú ťažko predvídať. Výsledky sa môžu podstatne líšiť od výsledkov vyjadrených alebo implikovaných v akýchkoľvek výhľadových vyhláseniach.

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo