Fakulta informatiky a informačných technológií STU oslavuje 20 rokov, na Slovensku je špičkou

Autor Zuzana Marušincová november 2023 -
Budova FIIT STU v Mlynskej doline v Bratislave Budova FIIT STU v Mlynskej doline v Bratislave

Jedna z popredných inštitúcií slovenského vzdelávania v IT, výskumu a inovácií začala písať svoje dejiny v roku 2003 ako siedma fakulta STU.

Fakulta informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity v Bratislave vznikla ako prirodzený výsledok rýchleho rozvoja informačných technológií a potreby viac špecializovaného vzdelávania a výskumu v tejto oblasti na Slovensku.

Odčlenenie od Fakulty elektrotechniky a informatiky STU vytvorilo základ pre novú akademickú inštitúciu, ktorá sa stala jedinou čisto informatickou fakultou na Slovensku. V súčasnosti ponúka bakalársky, inžiniersky aj doktorandský stupeň štúdia, ktorý sa stal štandardom už v priebehu prvého akademického roka.

Cieľom bolo vytvoriť kvalitné IT vzdelanie na akademickej pôde, zodpovedajúci výskum v oblasti IT a vybudovanie špičkovej vzdelávacej inštitúcie v regióne. Svojou kvalitou a aktivitami sa fakulta porovnáva s okolitými krajinami EÚ. Vznik fakulty vyšiel v ústrety aj narastajúcemu dopytu záujemcov o štúdium na STU v oblasti IT a o vysokú kvalitu vzdelávania.

FIIT STU oslavuje 20 rokov ako jedna z popredných inštitúcií slovenského vzdelávania v IT, digitálneho technologického výskumu a inovácií. Svoje dejiny začala písať 1. októbra 2003 ako najmladšia, siedma fakulta STU. Jej prvým dekanom sa stal prof. RNDr. Ľudovít Molnár, DrSc.

Za dve desaťročia na FIIT STU vo všetkých troch stupňoch vzdelávania úspešne ukončilo štúdium viac ako 5 500 absolventov. Mnohí z nich sú dnes uznávanými IT špecialistami vo svojich odboroch na Slovensku aj v zahraničí. Viacerí spolupracujú s fakultou pri digitálnom technologickom výskume a vzdelávaní novej generácie IT špecialistov.

Študenti FIIT STU získavajú svoje vedomosti v jednej z najmodernejších budov v slovenskom univerzitnom školstve s moderným technologickým vybavením pre výučbu a výskum.

Medzinárodné uznanie a spolupráca

FIIT STU sa od svojho vzniku zaviazala k tomu, že ponúkne vzdelanie najvyššej kvality v oblasti informačných technológií na Slovensku, ktoré bude konkurencieschopné aj na medzinárodnej úrovni.

O tom, že výborné univerzitné informatické vzdelanie nie je potrebné hľadať len za hranicami Slovenska, svedčí aj akreditácia študijných programov zo strany renomovanej inžinierskej inštitúcie Institution of Engineering and Technology (IET).

Medzinárodné uznanie pre FIIT STU je zreteľné v spolupráci a spoločných výskumoch s renomovanými zahraničnými partnermi. Fakulta je hrdá na prestížny grant od Massachusetts Institute of Technology pre výskum umelej inteligencie v medicínskej diagnostike. Tento projekt je dôkazom excelentného výskumu a jeho potenciálu zmeniť svet.

Motivovaní pracovníci s víziou

Súčasný dekan FIIT STU Ivan Kotuliak vyjadril hrdosť na fakultu: „To najcennejšie na našej fakulte sú a vždy budú ľudia – naši akademickí i neakademickí zamestnanci a študenti. Ich vášeň, odhodlanie a neustála snaha dosiahnuť lepšie výkony je tým, čo nás spája a posúva vpred. Som hrdý, že privádzame do sveta talentovaných a ctižiadostivých študentov, ktorí patria medzi najlepších v oblasti informačných technológií na Slovensku.“

Jednou z vizionárskych iniciatív fakulty je príprava anglického študijného programu. FIIT STU sa tak stane prvou informatickou fakultou na Slovensku, ktorá ponúkne komplexné štúdium v angličtine. To ju ďalej zatraktívňuje aj pre zahraničných študentov.

Zuzana Marušincová, FIIT STU

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo