Analýza XTB: Aký bude rok 2024 na finančných trhoch?

Autor XTB december 2023 -
Analýza XTB: Aký bude rok 2024 na finančných trhoch? Pixabay / Gerd Altmann

Analytici medzinárodnej investičnej a fintech spoločnosti XTB vypracovali prehľad a zhodnotenie očakávaných udalostí na finančných trhoch v roku 2024.

Ekonomické prostredie je základom pre každého investora – krátkodobo alebo dlhodobo zameraného. V posledných rokoch sa zvýšil aj význam geopolitických trendov. Z tohto dôvodu začíname tento report poskytnutím nášho výhľadu na ekonomickú a geopolitickú situáciu.

Čaká nás tzv. soft landing – „mäkké pristátie“?

Hospodárska situácia bola v posledných rokoch veľmi volatilná. Už zrelý hospodársky cyklus prerušila pandémia COVID a všetko, čo nasledovalo: masívne stimuly, inflácia a z toho vyplývajúce zvyšovanie úrokových sadzieb.

Pochopiteľne, objavili sa obavy, že toto sprísňovanie menovej politiky by mohlo viesť k recesii, a tieto obavy výrazne ovplyvnili trhy. Doteraz však bolo spomalenie hospodárskeho rastu obmedzené a niektoré ukazovatele naznačujú, že prechod do spomalenia je už za nami.

Platí to pre ukazovatele podnikateľskej aktivity, ktoré ukazujú, aký odolný je spotrebiteľský dopyt. Áno, reálne tržby za posledné dva roky viac-menej stagnovali, ale stále je to nad dlhodobým trendom, keďže čísla za rok 2021 boli nafúknuté silnými stimulmi.

Hoci ukazovatele spotrebiteľskej dôvery zostávajú utlmené a objavujú sa názory, že dodatočné úspory z obdobia stimulov sa už vyčerpali, v tvrdých údajoch to zatiaľ nevidíme. Nenechajme sa mýliť, stále sme tesne po cykle najagresívnejšieho sprísňovania za viac ako štyri desaťročia, takže riziká tu sú. Zatiaľ je však americká ekonomika prekvapujúco odolná a ak sa Fedu podarí v budúcom roku výrazne znížiť sadzby, mohlo by to USA zachrániť pred vážnejším spomalením.

Mäkké pristátie americkej ekonomiky je základným scenárom výhľadu tvorcov hospodárskej politiky pre budúci rok. Ten súčasný potvrdil, že najväčšie hospodárstvo sveta je relatívne odolné voči vysokým úrokom. Rok 2024 by mal síce priniesť ich zníženie, nedostaneme sa však až na úrovne odhadovanej neutrálnej sadzby.

Sledovať budeme starostlivo spotrebiteľov. Pandemické nadúspory sú vyčerpané, reálne disponibilné príjmy domácnosti stagnujú, u niektorých rozpočty klesnú vinou obnovy splátok študentských pôžičiek, banky aj s ohľadom na niektoré úverové delikvencie nepristúpia k výraznému uvoľneniu podmienok úverovania.

To všetko je rizikom nad očakávania slabšieho spotrebiteľského dopytu, ktorý by mohol viesť nielen k slabším firemným ziskom, ale aj k ďalšiemu prepúšťaniu. Z mäkkého pristátia by sa tak stále mohlo stať o niečo tvrdšie.

Jan Berka, Roklen24

Môže sa Európa vyhnúť recesii?

Zatiaľ čo USA prekvapujú pozitívnymi výsledkami, Európa je sklamaním. Podnikateľské aktivity, ako napríklad PMI, ukazujú, že situácia v Európe je už teraz najťažšia spomedzi kľúčových hospodárskych regiónov. Obzvlášť hlboký pokles sme zaznamenali vo výrobnom sektore, a to v dôsledku nasledujúcich faktorov:

→ nahromadenie zásob po skončení pandémie,

→ oveľa vyššie ceny energií,

→ postupujúca deglobalizácia,

→ ambiciózna politika EÚ v oblasti klímy.

Zatiaľ čo v celosvetovom meradle sa zdá, že výrobné podniky pomaly znižujú zásoby, v Európe by záťaž iných faktorov mohla byť príliš veľká. Existovali nádeje, že spotrebitelia pozdvihnú ekonomiku prostredníctvom sektora služieb, ale zdá sa, že sa deje opak.

Treba si uvedomiť, že súčasná depozitná sadzba ECB je 4 %, zatiaľ čo v posledných rokoch bola záporná a viac ako desať rokov sa blížila k nule. V dôsledku toho je ťažké pozitívne hodnotiť spotrebiteľský dopyt do roku 2024.

Zatiaľ čo americká ekonomika sa zrejme drží, Európa môže byť pripravená na určitý druh recesie a o jej závažnosti rozhodne globálne prostredie.

Je inflácia príbehom minulosti?

Rok 2021 priniesol inflačný strach, ktorý vyústil do najpôsobivejšieho sprísnenia menovej politiky v západnom svete za posledné desaťročia, a s tým súvisiace obavy z recesie. Už sme uviedli, že USA prežili a mohli by sa vyhnúť recesii, zatiaľ čo Európa je v oveľa slabšej kondícii.

Presný rozsah hospodárskeho spomalenia, ktoré máme za sebou, však bude závisieť od dĺžky reštriktívnej politiky, ktorú budú hlavné centrálne banky udržiavať, a tá bude závisieť od inflácie.

Začnime dobrou správou – inflácia by mala v budúcom roku klesať v USA aj v Európe, ak nenastane nejaký vonkajší šok. V Spojených štátoch bude hlavným faktorom nižšej inflácie sekcia bývania. Ceny nehnuteľností a nájomného sú po prudkom raste na historických maximách.

V súčasnosti však takmer nerastú a inflácia bývania CPI reaguje na ceny nehnuteľností so značným (viac ako 1-ročným) oneskorením. Preto máme na budúci rok takmer zaručenú nižšiu infláciu bývania a na opätovné zrýchlenie celkovej inflácie by sme potrebovali iné zdroje. Pri utlmených cenách pohonných hmôt a relatívne obmedzenej inflácii v službách to však v súčasnosti nie je pravdepodobné.

V Európe by mal slabý spotrebiteľský dopyt a doznievajúce účinky energetickej krízy (ceny energií sú vyššie ako pred šokom, ale výrazne ustúpili od svojich maxím) ochladiť aj infláciu CPI.

Inflácia bude problém aj na budúci rok. Čelíme robustnej ekonomike a odolnému spotrebiteľovi, ktorý síce reálne zarába menej a klesli mu úspory, ale svoje útraty obmedzí len za niektoré položky. Výsledkom bude nepríjemne vysoká inflácia v sektore služieb a jadrová inflácia.

Fiškálna politika zostáva expanzívna a v ekonomike bude na budúci rok veľa peňazí, čo by malo pomôcť ekonomike hladko pristáť, ale hladké pristátie nezníži infláciu nad rámec poklesu cien energií alebo potravín. Zároveň nás čakajú prezidentské voľby, pred ktorými sa spravidla nešetrí a inflácia je vždy peňažný jav.

Štěpán Hájek, analytik XTB

Zlou správou je, že časť inflácie by mohla byť štrukturálna (to znamená dlhodobá). Vyplýva to z deglobalizácie a zmien na trhu práce, kde starnutie spoločnosti a zmeny po skončení COVIDu môžu trochu viac tlačiť na rast miezd. Tieto faktory neprevážia nad krátkodobými trendmi, na ktoré sme poukázali vyššie, ale môžu znamenať, že návrat k supernízkym úrokovým sadzbám nemusí byť možný (s výnimkou krízových situácií).

Geopolitika – bude to horšie?

Žijeme vo svete, kde sa geopolitické napätie stalo súčasťou obrazu, ktorému musí investor venovať pozornosť. V roku 2022 sme mali agresiu voči Ukrajine, v roku 2023 krízu na Blízkom východe, ale zdá sa, že to sú len zástupné témy najväčšieho boja o globálnu dominanciu medzi USA a Čínou.

Vyzerá to tak, že obe krajiny sú na kolíznom kurze bez ohľadu na to, čo hovoria ich lídri: USA sa snažia zadržať Čínu a zabrániť jej vo vývoji špičkových technológií, najmä tých, ktoré by sa dali využiť vo vojenstve. Čína sa, naopak, snaží zachovať voľný obchod dovtedy, kým z neho bude profitovať, aby si vybudovala svoje postavenie.

Je celkom jasné, že záujmy sú protichodné, a hoci k extrémnemu zvratu udalostí (ako je invázia na Taiwan) v budúcom roku pravdepodobne nedôjde, určite budeme svedkami ďalších treníc na geopolitickej scéne.

Neistota okolo Číny sa neobmedzuje len na geopolitiku. Hospodárska situácia je oveľa horšia, než sa očakávalo. Keď Peking koncom roka 2022 náhle stiahol obmedzenia pre COVID, očakávania boli naozaj vysoké. Po krátkodobom oživení však čínske hospodárstvo stagnovalo a napriek znižovaniu úrokových sadzieb a stimulačným snahám (hoci v obmedzenom rozsahu) nedokázalo nabrať dynamiku.

Mohlo by sa stať, že Čína dopláca na desaťročia trvajúcu stimuláciu ekonomiky prostredníctvom trhu s nehnuteľnosťami na bývanie a teraz, keď tento zdroj rastu pominul, môže byť spomalenie nevyhnutné.

EUR/USD

Ak skúmame EUR/USD z technického hľadiska, po tom, ako sa kurzu podarilo vyšplhať späť nad paritu, si udržala rastovú trajektóriu až do júla 2023. Toto stiahnutie by sa však malo interpretovať ako korekcia v rámci väčšieho klesajúceho trendu.

Ak budú platiť zásady technickej analýzy, poklesy zaznamenané koncom roka 2021 a začiatkom roka 2022 by sa mohli opätovne iniciovať. Za predpokladu, že sa cena bude naďalej obchodovať pod úrovňou rezistencie na úrovni 1,1280, je najpravdepodobnejším scenárom ďalší výpredaj a pokračovanie dlhodobého klesajúceho trendu.

Klesajúci trend by sa potenciálne mohol zrýchliť, ak by cena zostúpila pod úroveň 1,04, čo by sa považovalo za medvedí signál v klasickom zmysle technickej analýzy – znamenajúci prelomenie pod líniu krku širokej formácie hlava a ramená.

EUR/USD sa v roku 2023 obchodoval v pomerne úzkom pásme po tom, ako sa koncom roka 2022 zotavil nad paritu. Tento nedostatok smerovania spôsobili dve hlavné sily, ktoré ťahali tento pár opačným smerom: relatívne slabšia ekonomika EMÚ na jednej strane a optimistický sentiment na trhu na strane druhej. Silná jeseň pre pár bola odrazom klesajúcich očakávaní týkajúcich sa sadzieb Fedu v roku 2024.

Áno, Fed má priestor na zníženie v budúcom roku, ale rovnako môže byť takéto zníženie potrebné aj v eurozóne. Dalo by sa tvrdiť, že hospodárska situácia v Európe by mohla tlačiť na ECB skôr. Aj teraz je výnosové rozpätie dlhopisov relatívne konštantné (trhy stále oceňujú skoršie zníženie sadzieb na oboch stranách Atlantiku), čo páru EUR/USD neprospieva.

Ak Spojené štáty zostanú odolné alebo ak Európa skĺzne do recesie, tieto spready by sa v skutočnosti mohli pre euro ešte zhoršiť. Z hľadiska nálady na trhu to teraz vyzerá dobre, investori však musia mať na pamäti, že akékoľvek zhoršenie nálady je pre euro zvyčajne negatívne.

V súčasnosti je vývoj úrokových sadzieb priaznivý pre pokračujúce posilnenie amerického dolára. Dôvodom je, že inflácia v eurozóne sa dostáva pod kontrolu rýchlejšie ako v USA. Ak by sa úrokové sadzby znižovali rýchlejšie, viedlo by to k nižšiemu úrokovému diferenciálu, čo by výrazne prispievalo k silnejšiemu doláru.

Súčasná ekonomická situácia v eurozóne je taktiež horšia ako v USA, čo tiež podporuje hypotézu o silnejúcom dolári. Na druhej strane, pozitívny vývoj je vidieť na obchodnom účte eurozóny, ktorý sa po deficitoch z roku 2022 postupne dostáva do prebytku.

Pomalý nárast je tiež viditeľný na indexe nákupných manažérov, ktorý je predstihovým ukazovateľom ekonomiky. Na základe toho očakávam zlepšenie výroby, zvýšenie vývozu a tým aj pokračujúci prebytok na obchodnom účte voči USA. Tento faktor by mal byť hlavným katalyzátorom posilnenia eura. Preto očakávam, že kurz EUR/USD sa bude pohybovať okolo hodnoty 1,12.

Marek Nemky, analytik XTB

Wall Street – je FED hnacím motorom akciových trhov?

Indexy na Wall Street si v priebehu roka 2023 obnovili väčšinu strát zaznamenaných v predchádzajúcom roku. Akciový trh rástol aj napriek tomu, že Fed zvýšil sadzby na najvyššiu úroveň od marca 2001.

Hoci si to americká centrálna banka zatiaľ nechce priznať, zdá sa, že cyklus zvyšovania sadzieb sa skončil a trh sa čoraz viac sústreďuje na potenciálne znižovanie úrokových sadzieb. Zdá sa, že otázkou nie je, či Fed zníži sadzby v roku 2024, ale kedy ich zníži.

Všeobecne sa má za to, že znižovanie sadzieb je pre akciové trhy a ekonomiku dobré a zvyšovanie sadzieb zlé. Je však vzťah medzi akciovým trhom a úrokovými sadzbami taký krištáľovo čistý?

Analýza troch predchádzajúcich cyklov znižovania sadzieb Fedu nás vedie k zaujímavému záveru – samotné pohyby sadzieb nie sú hybnou silou akciových trhov a treba ich vnímať v širšom kontexte.

Zníženia sadzieb, ktorými sa začali cykly v rokoch 2001 a 2007, nedokázali v nasledujúcich mesiacoch pozdvihnúť náladu na trhu a široké indexy amerických akciových trhov sa posunuli nižšie. Na druhej strane, po znížení sadzieb, ktoré začalo cyklus v roku 2019, nasledoval v nasledujúcich mesiacoch rast akciových trhov.

Pre výkonnosť akciových trhov po znížení sadzieb sa zdá byť kľúčové to, čo bolo ich dôvodom. Zníženia uskutočnené v rokoch 2001 a 2007 boli reakciou na krízu, zatiaľ čo zníženie sadzieb uskutočnené v roku 2019 bolo reakciou na slabú infláciu. Preto by pre akciový trh malo byť v konečnom dôsledku rozhodujúce viac makro ako Fed, keďže to rozhodne o smerovaní výnosov.

Fed bude udávať smer akciovým trhom aj v budúcom roku. Dôležité však budú aj ďalšie prichádzajúce makroekonomické dáta, najmä inflácia. Utiahnutá menová politika môže v budúcom roku USA poslať do recesie, avšak tento scenár si zatiaľ trh nepripúšťa.

Vzhľadom na očakávané znižovanie sadzieb by sa malo, podobne ako tento rok, dariť technologickým titulom, ktoré si okrem iného užívajú spanilú rastovú jazdu na naratíve umelej inteligencie. Pokles inflácie a prípadné znižovanie sadzieb budú stáť za uvoľnením podmienok financovania. To v základnom scenári trhu privedie čerstvý kapitál aj na realitný trh. Dariť by sa tak mohlo spoločnostiam typu REIT alebo realitným developerom.

Rekordný Black Friday dokázal, že americkí spotrebitelia majú naďalej chuť utrácať, navzdory poklesu inflácie by som sa ale nebál staviť na spotrebiteľský sektor, či už sa bavíme o maloobchode so spotrebiteľským tovarom alebo tovarom cyklickej spotreby.

Tomáš Cverna, analytik XTB

 

(Výber z analýzy XTB – krátené)

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo