Aj takto chutí domov: Ryba Košice vítala na letiskách Slovákov prichádzajúcich zo zahraničia treskou

Autor PR Servis december 2023 -

Tresku v majonéze možno považovať za jeden z gastronomickým symbolov Slovenska. Mnohí prichádzajúci sa priznali, že v zahraničí im chýba.

Chuť domoviny, aj to je jedna z asociácií, ktorá sa Slovákovi vybaví, keď si predstaví tresku v majonéze. Spoločnosť Ryba Košice nezostala iba pri predstavách a Slovákov prichádzajúcich zo zahraničia vítala na letiskách v Košiciach a v Bratislave tesne pred Vianocami košickou Treskou v majonéze.

Na vyprážaného kapra, kapustnicu či bobáľky, ale aj iné tradičné slovenské potraviny sa Slováci prichádzajúci na Vianoce domov tešia možno o čosi viac. Dnes v zahraničí podľa posledného sčítania obyvateľov žije viac ako štvrť milióna Slovákov.

Blížiace sa vianočné sviatky sú pre nich príležitosťou, ako sa na chvíľu vrátiť domov. Po dlhšom čase, ktorý strávili často bez svojich blízkych, sa opäť môžu tešiť zo vzájomnej prítomnosti.

Gastronomický symbol Slovenska

Tento rok ich po prílete na Slovensko nečakali na letisku iba rodina a kamaráti. Ryba Košice sa rozhodla privítať ich na bratislavskom a košickom letisku jedným z gastronomickým symbolov Slovenska. Treska v majonéze je lahodná pochúťka zhotovená podľa tradičnej receptúry a podľa košického výrobcu chutí presne tak, ako pred skoro 70 rokmi, keď sa objavila po prvý raz.

treska kosice letisko6

Nechýbali, samozrejme, ani rožky a prichádzajúcich Slovákov vítali na letisku folkloristi v krojoch. V Bratislave im robila spoločnosť a dobroty ponúkala aj známa influencerka Janka Travel Hacker. „K treske mám blízko od čias, kedy mi ju balila babina na školské výlety. Dnes sa na ňu teším vždy, keď prídem domov,“ povedala.

Verní tradičným receptúram

Z košickej Tresky v majonéze mali prichádzajúci radosť. Mnohí sa zhodli, že im v zahraničí chýba.

„Treska a dva rožky sú nepochybne obraz, ktorý sa spája mnohým Slovákom s domovom. Sme radi, že sme Slovákom prichádzajúcim zo zahraničia spríjemnili ich prvé kroky doma. Naša retro receptúra z pravej tresky, zeleniny a vlastnej lahodnej majonézy vychádza z pôvodnej z roku 1954,“ povedal generálny riaditeľ spoločnosti Richard Duda.

Podľa neho ju práve to drží na poste tradičného slovenského produktu medzi značkami, ktoré sa neustále snažia o inovácie v receptúrach. S hrdosťou ju tak môžeme vnímať ako našu rýdzo slovenskú pochúťku.

„Kampaň, ktorá si ctí tradície, je pre nás akýmsi prirodzeným vyústením, keďže sa dlhodobo snažíme o uchovanie tradícií, vrátane slovenských chutí a pôvodných receptúr. V tom chceme pokračovať aj do budúcna,“ ozrejmil R. Duda.

Nie je treska ako treska

Práve pravá receptúra je za úspechom košickej Tresky. V supermarketoch sa nachádzajú rôzne „špeciálne“ tresky – okrem klasických napríklad aj jogurtové alebo vegánske či šalátové verzie, predávajú sa aj napodobeniny zo sleďov. V záplave produktov je nápomocné vedieť, ako rozpoznať pravú, tradičnú tresku.

Názov výrobku určila ryba, z ktorej je vyrobený – treska. Základom je biele chudé mäso z tresky a jeho masívna svalovina, ktorá patrí do šalátu pre svoju nenahraditeľnú štruktúru a farbu. Už naoko sú viditeľné chlpaté vlásočnice, ktoré mu spolu s lahodnou majonézou dodávajú typický „strapatý“ charakter. Je na pohľad zamatová, nemá byť lesklá od oleja a mazľavá z nekvalitných rýb.

Národnú pochúťku oceňujú aj odborníci z Asociácie spotrebiteľov v SR, ktorá v známom magazíne Test nedávno testovala celkovo desať rôznych tresiek. Košická Treska Exklusiv a Treskoslovenská treska obsadili prvé miesta za vynikajúce výsledky v senzorických a laboratórnych testoch.

Uvedené produkty obsahujú 100 percent mäsa z tresiek, čím sa spomedzi všetkých testovaných značiek najviac približujú pôvodnej československej norme z roku 1958. Navyše neobsahujú umelé sladidlá a svojím zložením sú vhodné aj pre ľudí s celiakiou.

PR Servis

treska kosice letisko4

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo