Prieskum: Slováci plánujú v novom roku viac investovať, preferujú podielové fondy

Autor Richard Menczer január 2024 -
Prieskum: Slováci plánujú v novom roku viac investovať, preferujú podielové fondy Pixabay

Zo skupiny ľudí, ktorí zamýšľajú zmeniť svoje finančné správanie, chce viac investovať 27 percent.

Dve tretiny obyvateľov Slovenska (takmer 67 %) plánujú v novom roku 2024 zmeniť svoje finančné a investičné správanie. Dôvodom je najmä vysoká inflácia v roku 2023. Zvyšných 33,1 % neplánuje na svojom prístupe k financiám nič meniť.

Z tých,  ktorí chcú zmeniť svoje finančné správanie, polovica (50,1 %) plánuje v novom roku viac sporiť, 46,2 % chce viac šetriť na výdavkoch, avšak zároveň 27,1 % oslovených hovorí, že plánuje viac investovať. Vyplýva to z prieskumu agentúry Ipsos na reprezentatívnej vzorke 525 respondentov pre brokera Ozios.

Vysoká inflácia (v tomto parametri bolo Slovensko v roku 2023 vôbec najhoršie v eurozóne) viedla miernu väčšinu Slovákov (52 %) k zmene finančného správania už v priebehu roka 2023. 44 % obyvateľov si vlani hľadalo možnosti úspor a 8 % začalo viac investovať.

Do čoho chcú investovať

Celkovo 27,1 % z celej skupiny ľudí, ktorí plánujú v tomto roku zmeniť svoje finančné správanie, chce viac investovať. Z hľadiska investícií sa viac ako pätina plánuje najviac zamerať na podielové fondy (21,5 %), 17,9 % na akcie a dlhopisy, 14,3 % na nehnuteľnosti a 13 percent na zlato a iné drahé kovy. Vyše 8 percent obyvateľov Slovenska chce investovať v roku 2024 do kryptomien.

Podľa dostupných dát investuje na finančných trhoch približne 15 % obyvateľov Slovenska. Výsledky prieskumu naznačujú, že tento počet by mohol v tomto roku narásť. To je bezpochyby pozitívna správa, keďže investovanie na finančných trhoch je dnes jediný spôsob, ako zhodnotiť svoje úspory,“ uviedol Adam Austera, analytik spoločnosti Ozios.

Šetrenie verzus rast

V minulom roku nezmenilo svoje finančné hospodárenie 48 % respondentov prieskumu. 22 % ako dôvod uviedlo, že nemá dostatok voľných prostriedkov na investovanie, 18 % neuviedlo špecifický dôvod a 7 % respondentov argumentovalo tým, že sa už zabezpečili proti inflácii.

Zmena správania Slovákov v reakcii na infláciu bude pôsobiť proti ekonomickému rastu, a to nielen z dôvodu zníženia spotreby. Polovica obyvateľov má v úmysle viac šetriť, takže prostriedky budú ležať na účtoch, a nie zvyšovať výdavky na spotrebu alebo investície,“ komentoval výsledky prieskumu Adam Austera,

O brokerovi Ozios a prieskume

Ozios je spoločnosť zameraná na poskytovanie komplexných investičných služieb. Ide o registrovanú obchodnú značku cyperskej investičnej firmy APME FX Trading Europe Ltd. Na Slovensku tiež podporuje investičnú gramotnosť a poskytuje širokej verejnosti vzdelávacie programy.

V roku 2022 Ozios spojil sily s Junior Achievement Slovensko (JAS), aby v rámci vzdelávacieho programu reagoval na rýchly vývoj technológií, ktoré menia svet financií a investícií. Vzdelávacie programy JAS doplnil v oblasti finančnej gramotnosti svojimi praktickými poznatkami z dynamického sveta investícií a obchodovania na kapitálových a finančných trhoch.

Reprezentatívny prieskum realizovala prieskumná agentúra Ipsos formou Instant Research na vzorke 525 respondentov. Ide o jednu z aktivít v rámci širšieho vzdelávacieho Programu investičnej gramotnosti Ozios. Prieskum sa uskutočnil v týždni 18. až 21. 12. 2023.

Respondenti odpovedali na štyri otázky k investičnému správaniu, jeho zmene do roku 2024 a opatreniam pri sporení a investovaní. Kým celková vzorka respondentov pre tieto 4 otázky bola reprezentatívna, výsledky pre jednotlivé vekové skupiny sú pre nízky počet iba indikatívne.

Richard Menczer, Seesame

 

Na čo sa chcete v investovaní zamerať?
(%)

investovanie tabuľka

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo