Investičné fondy roka sú známe. Vyhodnotila ich Slovenská asociácia správcovských spoločností

Autor TS február 2024 -

V hodnotení Top fond Slovakia za rok 2023 určili najlepšie fondy v 11 kategóriách.

V roku 2023 sa fondom na Slovensku darilo, keď všetky kategórie fondov dosiahli kladnú výkonnosť. V priemere boli najvýkonnejšie akciové fondy, ktoré sa zhodnotili o 17,64 %.

Slovenská asociácia správcovských spoločností s vydavateľstvom Mafra vyhodnotili aj jednotlivé najúspešnejšie fondy na trhu v rámci súťaže Top fond Slovakia. Dovedna bolo odovzdaných 11 cien pre najlepších.

Po dve ceny získali spoločnosti Erste Asset Management SK, Eurizon Asset Management Slovakia a Amundi Asset Management, jednu cenu získali Tatra Asset Management, KBC Asset Management, UNIQA Investiční společnost, IAD Investment a Fidelity International. Výsledky sú v tabuľke.

Top fondy na Slovensku v roku 2023SASS fondy tab 1

S vyhlásením výsledkov súťaže Top Fond, ktoré sa uskutočnilo v Bratislave, bola spojená aj prezentácia výsledkov kolektívneho investovania na Slovensku za rok 2023.

Majetok v otvorených podielových a investičných fondoch pod správou členov SASS dosiahol k 31. 12. 2023 hodnotu 12,73 miliardy eur, čo predstavovalo medziročný nárast o 9,17 % (1 069,4 mil. EUR) a zároveň historicky najvyššiu hodnotu aktív v podielových fondoch na Slovensku ku koncu kalendárneho roka.

Čisté predaje podielových fondov v roku 2023 dosiahli 175,9 mil. EUR, čo bola najnižšia hodnota od roku 2011. Kladné čisté predaje zaznamenali akciové a realitné fondy. Podrobnejšie údaje sú v ďalších tabuľkách.

Fondy s najvyššími čistými predajmi v roku 2023

SASS fondy tab 2

Pozn.: Fondov s kladnými predajmi bolo o 13 viac ako fondov so zápornými predajmi.

Fondy s najlepším výnosom a rizikom v roku 2023

SASS fondy tab 3

Pozn.: Klasifikovali sa fondy, ktoré mali k 29. 12. 2023 minimálne trojročnú históriu a objem klientskych investícií aspoň 1 mil. EUR. Súťažili fondy, ktorých klientske aktíva predstavovali 89,3 % klientskych aktív všetkých fondov.

Rok 2023 z pohľadu dosiahnutých výkonností fondov priniesol investorom viac radosti ako predchádzajúci rok. Kladné zhodnotenie zaznamenali všetky kategórie podielových fondov a v globále sa im podarilo vymazať viac ako 90 % predminuloročných strát.

Najvýkonnejšou triedou boli akciové fondy, ktoré dosiahli v roku 2023 priemerné zhodnotenie 17,6 %, investorov potešili aj zmiešané a dlhopisové fondy, s výkonnosťami 7,1 %, respektíve 5,5 %. Výsledky za 12-mesačné obdobie do januára 2024 ukazuje graf.

Slovenský fondový index – ročná výkonnosť (február 2023 – január 2024)

SASS fondy tab 4 graf

Slovenská asociácia správcovských spoločností ku koncu roka 2023 združovala 24 spoločností z oblasti kolektívneho investovania, ktoré na slovenskom trhu ponúkali 956 podielových a investičných fondov, čo bolo o 3 fondy viac ako v predchádzajúcom roku.

Počas podujatia s vyhlasovaním ocenení Top fond Slovakia predstavila SASS nový index s názvom Slovenský fondový index. Bude základom pre pravidelné mesačné reporty o výkonnosti slovenského trhu podielových fondov a jeho jednotlivých segmentov.

TS

SASS fondy logo

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo