Medzi Košicami a Kyjevom vznikne priame osobné vlakové spojenie po širokorozchodnej trati

Autor SK apríl 2024 -
Medzi Košicami a Kyjevom vznikne priame osobné vlakové spojenie po širokorozchodnej trati Pixabay

Po trati určenej pôvodne na prepravu rudy do železiarní budú môcť ukrajinskí občania cestovať do EÚ s následným tranzitom na košické letisko alebo prestupom na iné druhy dopravy. Technické podmienky na to chce vláda vytvoriť do konca roka.

Spoločné rokovanie ukrajinskej a slovenskej vlády v Michalovciach prinieslo aj plán zriadiť úplne novú dopravnú linku, ktorá zrýchli tranzit pasažierov medzi obomi krajinami.

„Zrealizujeme osobný vlak, ktorý pôjde z Kyjeva až do Košíc bez toho, aby ukrajinskí alebo slovenskí občania, ktorí cestujú na opačnú stranu, museli niekde prestupovať z vlaku do vlaku. Celý tento spoj bude realizovaný po širokorozchodnej trati a bude končiť v Haniske pri Košiciach,“ objasnil vo videu minister dopravy Jozef Ráž.

„Keďže Haniska pri Košiciach je priamo pri letisku, odvezú pasažierov autobusy priamo na letiskový terminál, odkiaľ budú môcť cestovať do celej Európy,“ dodal.

Na to, aby sa zámer zrealizoval, bude treba uzol v Haniske, kde sa končí širokorozchodná trať, prispôsobiť pre potreby osobnej dopravy. „V prvom rade musíme v Haniske vytvoriť dočasný perón, kde budú pasažieri vystupovať,“ priblížil minister. Okrem toho bude potrebné aj certifikovať ukrajinské lokomotívy na premávku v EÚ.

Podľa šéfa rezortu budú náklady na zriadenie novej linky veľmi malé. „Zriadenie tohto osobného vlaku nás nebude stáť skoro nič. Jediné náklady sú spojené s vybudovaním dočasného perónu v Haniske pri Košiciach a s určitými úpravami tej trate,“ konštatoval. V uznesení vlády je podľa J. Ráža záväzok, že spojenie sa zrealizuje do konca roka.

SK

J Ráž minister

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo