Slováci tento rok šetria viac, obľuba termínovaných vkladov s dlhšími lehotami narástla

Autor Richard Menczer máj 2024 -
Slováci tento rok šetria viac, obľuba termínovaných vkladov s dlhšími lehotami narástla Pixabay

Klienti reagujú na pohyby inflácie a úrokov. Po ich znížení sa očakáva presun k rizikovejším aktívam.

Slovenské domácnosti v tomto roku výrazne zvyšujú svoje úspory. Celkový objem vkladov domácností v bankách v januári 2024 medziročne vzrástol o 3,5 % a vo februári takmer o 4 %. Pritom ešte v septembri 2023 úspory domácností medziročne klesali. Ukázali to  údaje Národnej banky Slovenska.

Potvrdili zistenia nedávneho prieskumu brokerskej spoločnosti Ozios, v ktorom dve tretiny slovenských domácností uviedli, že v tomto roku plánujú viac sporiť. Chceli tak aspoň čiastočne kompenzovať straty, ktoré ich úsporám spôsobila inflácia vtedy najvyššia v eurozóne.

Ľudí motivujú vyššie úroky v bankách

„Veľkou motiváciou sú priaznivé úrokové sadzby, ktoré v prípade bankových vkladov výrazne rástli počas celého minulého roka,“ uviedol Adam Austera, analytik spoločnosti Ozios, a dodal: „Rast úspor na úkor spotreby či investícií však znamená aj pokles ekonomickej aktivity, čo môže mať negatívny vplyv na rast HDP.“

Dve tretiny Slovákov v prieskume agentúry Ipsos koncom decembra minulého roka uviedli, že v roku 2024 plánujú zmeniť svoje finančné a investičné správanie. Dôvodom bola najmä vysoká inflácia v roku 2023, ktorá bola najvyššia v eurozóne. Ešte v decembri minulého roka ceny na Slovensku medziročne vzrástli o 6,6 %, zatiaľ čo priemer eurozóny bol 2,9 %.

Polovica slovenských domácností, ktoré vyjadrili vôľu zmeniť svoje finančné a investičné správanie v tomto roku, chcelo viac sporiť, 46 % plánovalo viac šetriť na výdavkoch a 27 % plánovalo viac investovať. Prieskum zadala v rámci projektu investičnej gramotnosti spoločnosť Ozios a uskutočnil sa na reprezentatívnej vzorke 525 respondentov.

Presun úspor na dlhšie vklady

Z údajov NBS vyplýva aj zmena časovej štruktúry vkladov. Kým objem termínovaných vkladov s výpovednou lehotou do troch mesiacov medziročne výrazne klesol (vo februári o viac ako 46 %), objem vkladov s dvojročnou výpovednou lehotou prudko vzrástol (vo februári o 50,7 %).

Zároveň došlo k poklesu tempa rastu vkladov s výpovednou lehotou dlhšou ako dva roky (v januári medziročný rast o 13,5 % a vo februári len o 7,1 %) a k faktickej stagnácii vkladov na bežných bankových účtoch.

Dôvodom bolo najmä zvýšenie úrokových sadzieb na dlhodobých vkladoch. Podľa portálu Financnykompas.sk sa priemerná úroková sadzba v slovenských bankách pri dvojročných vkladoch zvýšila z 0,87 % na začiatku roka 2023 na 1,99 % vo februári 2024.

Budúci vývoj

Ďalší vývoj bude závisieť od úrokovej politiky Európskej centrálnej banky. Tá zatiaľ ponecháva kľúčovú úrokovú sadzbu na úrovni 4,5 %, kde ju naposledy zvýšila v septembri minulého roka. Vzhľadom na návrat miery inflácie v eurozóne k jej cieľovej hodnote dvoch percent budú úrokové sadzby ECB zrejme už len klesať. Otázkou je, odkedy a ako rýchlo.

„Ak by k výraznejšiemu poklesu došlo už počas tohto roka, možno očakávať, že značná časť Slovákov sa v snahe kompenzovať minulú infláciu zameria na presun úspor z bánk do výnosnejších, ale aj rizikovejších aktív. To však ukáže až čas,“ komentoval Adam Austera.

Ozios je spoločnosť zameraná na poskytovanie komplexných investičných služieb. Ide o registrovanú obchodnú značku cyperskej investičnej firmy APME FX Trading Europe Ltd. Na Slovensku tiež podporuje investičnú gramotnosť a poskytuje širokej verejnosti vzdelávacie programy.

 Vklady slovenských domácností u bank (medziročné zmeny v %)

vklady tabuľka NBS 2024Zdroj: Národná banka Slovenska

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo