Kľúčovým pojmom v podnikaní je riziko. Nová kniha radí, ako ho maximálne znížiť

Autor PR Newswire máj 2024 -

Knihu „Zero Risk Startup“ napísal podnikateľ a anjelský investor Paulo Andrez, ktorý radil aj Slovákom.

„Niet pochýb o tom, že riziko je v centre rozhodovania sa záujemcov o podnikanie a investorov,“ píše vo svojej knihe podnikateľský guru Paulo Andrez. „Ak budúci podnikatelia (wantrepreneurs) znížia riziko spojené s projektom, ich vôľa založiť firmu sa dramaticky zvýši a takisto sa zvýši aj ochota investorov investovať,“ zdôrazňuje.

Tento podnikateľ portugalského pôvodu, ktorý viedol viacero firiem, a zároveň poradca a anjelský investor vydal v USA knihu s názvom „Zero Risk Startup: The Ultimate Entrepreneur's Guide to Mitigating Risks When Starting or Growing a Business“, čiže „Startup s nulovým rizikom: Podrobný sprievodca podnikateľa zmenšovaním rizík pri zakladaní alebo raste biznisu“. V nej opisuje stratégie prekonania rizík, ktoré dusia sny budúcich podnikateľov.

Podnikanie je hodné snaženia

„Byť podnikateľom znamená mať svoj osud vo vlastných rukách, no môže to vyvolávať strach,“ píše P. Andrez. „Stať sa podnikateľom však stojí za ten risk, pretože prínos podnikateľských projektov je oveľa širší ako len benefit, ktorý plynie samotným podnikateľom. Podnikanie je hybnou silou spoločnosti, prináša neustále výzvy, zlepšuje a skokovo mení kvalitu života každého človeka v každom kúte sveta,“ tvrdí.

Kniha Zero Risk Startup, ktorý vydalo vydavateľstvo Forbes Books, ponúka čitateľom viac ako 100 tipov na zmiernenie rizík v podnikaní. Prevedie ich témami ako „Bežné výhovorky, prečo nezačať podnikať“, „Opatrní a nadmerne sebavedomí podnikatelia“ a „Ako môže umelá inteligencia vyzbrojiť podnikateľov pre zmierňovanie rizika.“

Metodický prístup prináša ovocie

P. Andrez čerpá zo svojich rozsiahlych osobných skúseností v podnikaní a investovaní, keď učí čitateľov, ako rozpoznať, vyhodnotiť a dramaticky znížiť rôzne typy rizík v ich nových firmách. Predstavuje metodológiu zmierňovania rizík s názvom MEFLO, ktorú sám vytvoril. Ide o skratku z anglických slov označujúcich hlavné zdroje rizík, ktorým firmy čelia: market, entrepreneur/ team, financial, legal, and operational – teda trh, podnikateľ/tím, finančné, právne a operačné riziká.

„Stretol som sa s mnohými projektmi, ktoré finančné inštitúcie a investori spočiatku odmietli, ale po dobre vykonanom procese zmierňovania rizika boli schopné požičať na ne peniaze aj banky, ktoré sú voči riziku veľmi opatrné,“ píše P. Andrez.

Ako anjelský investor s podnikateľskými skúsenosťami pomohol P. Andrez mnohým podnikateľom svojím poradenstvom alebo aj financovaním. V knihe stručne predstavuje aj 28 príkladov z praxe, v ktorých sa uplatnili ním prezentované myšlienky.

O Paulovi Andrezovi

Autor knihy Zero Risk Startup, ktorá sa stala jednou z najpredávanejších na Amazone vo svojej oblasti, je veľmi skúsený podnikateľ, ktorý rozbehol svoj prvý biznis vo veku 18 rokov. Osobne založil alebo spoluzaložil a financoval viac ako 50 spoločností a prostredníctvom fondov rizikového kapitálu investoval do ďalších viac ako 200 spoločností.

P. Andrez vyštudoval informačné technológie na Univerzite Nova v Lisabone, kde získal aj titul MBA.

Od roku 2005 sa zaoberá poradenstvom, pričom radil tisíckam ľudí na celom svete v témach súvisiacich s podnikaním. Jeho poradenstvo využili aj niektoré vlády. Ku krajinám, v ktorých poskytoval konzultácie, patria Estónsko, Portugalsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko Severné Macedónsko, Turecko a Paraguaj.

PR Newswire

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo