Aplikácia od Ikey umožňuje s pomocou „zmiešanej reality“ plánovať zariaďovanie interiérov nábytkom

Autor Veronika Bartošová, Kristína Gazdagová máj 2024 -

Program využíva na rozpoznanie priestorov technológiu AI a počítačového videnia podobnú tým, ktoré sa používajú v autonómnych vozidlách.

Spoločnosť IKEA na Slovensku spustila nový nástroj IKEA Kreativ, ktorý využíva najnovšie technológie na plánovanie interiérov. Dostupný je pre všetkých zákazníkov v mobilnej aplikácii a na webe. Ovláda sa jednoducho a zákazníkov inšpiruje k tomu, aby využili svoju kreativitu. Ukáže im, ako zapadne do prostredia ich domova nábytok, ktorého kúpu zvažujú.

Práca s 3D modelmi v reálnom prostredí bola doteraz výsadou predovšetkým profesionálnych interiérových štúdií. IKEA Kreativ tieto možnosti prináša v užívateľsky veľmi prívetivom prostredí pre každého,“ uviedla Martina Somrová z tímu Home Furnishing and Retail Design IKEA Česká republika, Maďarsko a Slovensko.

IKEA Kreativ využíva na rozpoznanie priestorov technológiu umelej inteligencie a počítačového videnia podobnú tým, ktoré sa používajú v autonómnych vozidlách. Patria medzi ne:

  • neurónové siete AI, ktoré boli špeciálne vytrénované na rozpoznávanie objektov a geometrie vnútorných priestorov,
  • algoritmy stereovidenia (videnie v 3D),
  • algoritmy počítačovej fotografie na snímanie širokouhlých fotografií,
  • 3D grafika zmiešanej reality (MR = mixed reality) na dosiahnutie realistického výsledku.

Algoritmy tiež umožňujú vymazať zo scény časť existujúceho nábytku alebo aj všetok, aby zákazníci mohli navrhovať v prázdnych priestoroch. IKEA Kreativ je preto vhodný nástroj pre tých, ktorí sa chystajú zariaďovať si svoj prvý domov, ale rovnako aj pre tých, ktorí plánujú úpravy v existujúcich zariadených priestoroch.

Aplikácia ponúka aj modelové „inšpiratívne 3D showroomy“, v ktorých môžu skúšať rôzne usporiadania výrobkov od Ikey.

Umelá inteligencia zo Silicon Valley

Základnú technológiu prostredia pre aplikáciu vyvinula spoločnosť Geomagical Labs so sídlom v Silicon Valley, ktorá sa zaoberá umelou inteligenciou. Ingka Group, ktorá prevádzkuje obchody IKEA, ju získala v roku 2020.

„Neustále sa snažíme poskytovať našim zákazníkom hodnotu, a to ako v online, tak offline prostredí. Myslíme si, že si IKEA Kreativ vďaka inovatívnej a intuitívnej technológii spoločnosti Geomagical Labs a jednoduchému digitálnemu prostrediu poradí s bežnými prekážkami, ktoré človeka môžu pri nákupe bytového zariadenia stretnúť,“ povedal Parag Parekh, Co-Chief Digital Officer Ingka Group.

Paleta možných činností s MR

V prostredí IKEA Kreativ môžu zákazníci postupovať viacerými spôsobmi. Môžu robiť najmä činnosti, ktoré uvádzame podrobnejšie:

1. Preskúmať výrobky IKEA v inšpiratívnych 3D showroomoch. Zákazníci môžu skúšať výrobky IKEA, ich kombinácie a nápady na zariadenie miestností vo viac ako 50 inšpiratívnych 3D showroomoch, ktoré sú k dispozícii na stránke značky IKEA. Môžu si jednoducho vyskúšať výrobky v realistických priestorových usporiadaniach – umiestňovať, presúvať, skladať, otáčať a vymieňať ich.

2. Navrhovať riešenia pre vlastné priestory. Funkciou IKEA Kreativ Scene Scanner zabudovanou do aplikácie si zákazníci môžu jednoducho vytvárať upraviteľné realistické 3D repliky svojich vlastných priestorov, ktoré potom môžu upravovať a zariaďovať ich výrobkami značky IKEA. Stačí na to vytvoriť sériu fotografií miestnosti, ktoré potom program zostaví do interaktívnej repliky priestoru v širokouhlom zobrazení s presnými rozmermi a perspektívou. Môžu takisto vymazať existujúci nábytok z konkrétnej scény a umiestniť na ňu nový nábytok, rýchlo prechádzať rôzne alternatívy a vytvárať kompletné návrhy zariadenej miestnosti.

3. Ukladať a zdieľať návrhy. Keď si zákazník vytvorí vhodné návrhy miestností, môže ich uložiť do osobitného účtu a prípadne ich aj zdieľať s rodinou a ďalšími ľuďmi, s ktorými sa chce ešte o nich radiť. Vybrané výrobky použité v návrhoch môže vložiť do virtuálneho nákupného košíka. Navrhnuté virtuálne miestnosti sa ukladajú do cloudu a prístup k nim je možný prakticky odkiaľkoľvek. Takisto zákazník môže priniesť svoje návrhy v mobilnej aplikácii do obchodného domu IKEA.

Spoločnosť chce zákaznícku aplikáciu na navrhovanie interiérov ďalej vylepšovať. „Nástroj IKEA Kreativ budeme naďalej rozvíjať a prichádzať s novými funkciami a vylepšeniami. Príkladom je využitie technológie LIDAR pre ešte presnejšie skenovanie interiérov,“ uviedla Gresë Boltežar, Senior Product Manager z Geomagical Labs.

O značke IKEA a spoločnosti Ingka Group

Pod značkou IKEA, ktorú založili vo Švédsku v roku 1943, funguje v súčasnosti niekoľko rôznych spoločností s rôznymi vlastníkmi. Spoločnosť Ingka Group je s obchodnými domami IKEA v 31 krajinách najväčším maloobchodným predajcom s touto značkou a jej predaje predstavujú približne 89 % maloobchodných tržieb IKEA.

Ingka Group zamestnáva viac ako 177 000 zamestnancov a na konci finančného roku 2022 vykázala v rámci značky IKEA tržby vo výške 42 miliárd eur. Je strategickým partnerom pre rozvoj a inovácie podnikania a pomáha definovať spoločné stratégie značky IKEA.

Spoločnosť Ingka Group so sídlom v Holandsku vlastní a prevádzkuje predajné kanály IKEA na základe franšízových zmlúv so spoločnosťou Inter IKEA Systems B.V. Má tri obchodné oblasti: IKEA Retail, Ingka Investments a Ingka Centres.

Veronika Bartošová, Ingka Group
Kristína Gazdagová, Seesame

IKEA Imagine That InFeed 2 1x1 3 1

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo