Internetový obchod prevádzkujú tisíce Slovákov. Odborník radí 5 vecí, ktoré robia e-shop úspešným

Autor Juraj Vedej máj 2024 -
Internetový obchod prevádzkujú tisíce Slovákov. Odborník radí 5 vecí, ktoré robia e-shop úspešným Pixabay

Polovica slovenských e-shopov má tržby menšie ako sedemtisíc eur, ide teda skôr o doplnkovú formu zárobku.

Podľa odhadov spoločnosti Upgates vytvárajú polovicu tržieb v e-commerce giganty – približne dve desiatky najväčších elektronických obchodov. Druhú polovicu generuje zvyšných asi 15-tisíc menších predajcov.

Analýzy spoločnosti odhaľujú, že priemerná ročná tržba slovenského e-shopu je 57-tisíc eur, avšak medián (stredná hodnota) predstavuje len 7-tisíc eur. Výrazný nepomer medzi najväčšími hráčmi a zvyškom trhu potvrdzuje, že väčšina majiteľov na Slovensku má e-shop skôr ako doplnkový príjem.

Spoločnosť Upgates, ktorá poskytuje riešenia pre e-shopy, zároveň eviduje dlhodobý medziročný nárast počtu e-shopov na úrovni až 30 %. Z toho vyplýva, že čoraz viac Slovákov skúša šťastie s internetovým obchodom, ktorým si chcú privyrábať.

Aby ich podnikanie malo šancu na úspech, mali by podľa marketéra Michala Benatzkeho pamätať na 5 základných vecí, ktoré robia e-shop úspešným.

1. Produkty a konkurencieschopné ceny

Aj napriek nástupu technológií ďalej platí, že základným faktorom úspechu e-shopu je sortiment. „Ak obchodník netrafí do vkusu zákazníkov, budú všetky ďalšie kroky smerom k úspechu jeho projektu extrémne náročné. Potenciál úspešnosti produktu sa dá dopredu odhadnúť prostredníctvom rôznych marketingových nástrojov ako napríklad Google Trends, Collabim či Marketing Miner,“ vysvetľuje Michal Benatzky zo spoločnosti Upgates.

Okrem produktov musí mať obchod aj dobre nastavené ceny. To platí nielen v segmentoch s vysokou konkurenciou, ale aj pri originálnom tovare, napríklad vlastnej výroby. Dôležité je cenu nastaviť tak, aby bola pre spotrebiteľa akceptovateľná a zároveň zohľadnila aj know-how, náklady a primeranú maržu.

2. Moderný dizajn a nákupný proces

Úspechu v konkurenčnom prostredí pomôže moderné a vizuálne atraktívne riešenie, ktoré je používateľsky jednoduché. Ak príde zákazník na zastaraný či nedostatočne prehľadný e-shop, stačí mu jeden klik a je preč. Preto je kľúčové ísť s dobou a neustále na rozvoji projektu pracovať.

Do nákupného procesu spadajú aj možnosti platby. Väčšina ľudí platí na internete platobnou kartou a očakáva aj moderné platobné metódy ako sú Apple Pay, Google Pay a ďalšie. Ak zákazník na konci nákupného procesu zistí, že e-shop ponúka napríklad len prevod na účet a dobierku, je malá pravdepodobnosť, že objednávku aj dokončí.

3. Automatizácia procesov

Kvalitné e-shopové riešenie môže byť prínosom pre obchodníka aj z pohľadu automatizácie rutinných procesov spojených s prevádzkou e-shopu. Automatizácia dokáže ušetriť množstvo času, ktorý môže majiteľ venovať ďalšiemu rozvoju podnikania.

4. Zákaznícky servis

Dôraz na kvalitný, ústretový a podporný zákaznícky servis sa mnohonásobne vráti. Nestačí však len radiť s výberom tovaru, dôležité sú aj vzdelávanie a osveta. Spotrebitelia si dnes navyše potrpia na nadštandardnú starostlivosť, a to pri výbere aj reklamácii tovaru.

„E-shop mal klásť veľký dôraz aj na získavanie zákazníckych recenzií, a to tak pre obchod, ako aj pre samotný produkt. Veľká čítanosť u zákazníkov dáva veľkú váhu recenziám ostatných používateľov,“ upozorňuje M. Benatzky.

„Tu treba pamätať, že negatívna recenzia nahnevaného zákaznícka môže spôsobiť oveľa väčšie škody, ako náklady spojené s vrátením tovaru. Ak sa zákazníkovi venujeme, je možné, že svoj nákup v budúcnosti zopakuje aj napriek prípadnej nepriaznivej skúsenosti,“ dopĺňa expert.

5. Smart marketing a budovanie zákazníckej základne

E-shop sa musí k zákazníkovi dostať čo najbližšie. Majiteľ musí sledovať marketingové trendy a skúšať rôzne kanály. Nie je dôležité predávať všade, ale spoznať, čo funguje.

Cieľom marketingu nemá byť len zvýšenie počtu objednávok, dôležité je aj budovanie povedomia o značke a budovanie zákazníckej základne. Získavanie nových zákazníkov je drahšie ako motivovanie tých existujúcich k opakovaným nákupom.

Juraj Vedej, Chapter 4 Slovakia

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo