Novou dominantou bratislavského downtownu bude mrakodrap s vertikálnou zeleňou, postaví ho Penta

Autor TS jún 2024 -
Novou dominantou bratislavského downtownu bude mrakodrap s vertikálnou zeleňou, postaví ho Penta Penta Real Estate Slovensko

Nové Bosco Verticale pre Bratislavu: Penta Real Estate predstavila víťazný návrh projektu Chalupkova v blízkosti autobusovej stanice.

Víťazom medzinárodnej architektonicko-urbanistickej súťaže na projekt s pracovným názvom Chalupkova sa stal taliansky ateliér Stefano Boeri Architetti. Pozemok sa nachádza v zóne Mlynské nivy a ohraničený je ulicami Košická a Chalupkova.

Odborná porota ocenila na víťaznom návrhu predovšetkým kontextuálny prístup pri navrhovaní urbanistickej štruktúry, vychádzajúcej z kompaktnej blokovej zástavby charakteristickej pre európske mestá. Je protikladom doterajšej solitérnej zástavby v ostatných častiach novovznikajúceho bratislavského downtownu.

Zeleň horizontálne aj vertikálne

Súčasťou projektu bude aj otvorený zelený vnútroblok, ktorý nadviaže na zelené verejné priestory v susedných projektoch. Týmto spojením vznikne jeden z najväčších parkov v hlavnom meste. Projekt bude charakteristický aj zelenými strechami a vertikálnou zeleňou na niektorých fasádach navrhovaných rezidenčných objektov.

Projekt prinesie do územia približne 1300 bytov v štyroch rezidenčných objektoch a asi 45-tisíc štvorcových metrov prenajímateľnej plochy kancelárskych a obchodných priestorov. Začiatok výstavby prvej zo štyroch etáp (rezidenčnej) sa predpokladá v roku 2026, dokončenie približne o desať rokov.

Dominantou novej zóny má byť podľa projektu mrakodrap neobvyklého tvaru, ktorého hmota je opticky vertikálne rozdelená na dve časti s navzájom posunutým pôdorysom. Plánovanú výšku budovy v oficiálnych materiáloch nezverejnili, podľa výkonného riaditeľa Penta Real Estate Slovensko Juraja Nevolníka by mohla prekročiť 150 metrov, čo by si však vyžadovalo zmenu územného plánu pre danú lokalitu.

Koncept mestskej oázy

„Účasť zahraničných ateliérov dosvedčuje rastúci potenciál a význam nášho hlavného mesta,“ povedal Juraj Nevolník. „Ako developerovi nám záleží na finálnom produkte, je našou vizitkou a spája sa s našou značkou,“ zdôraznil.

,,Projekt Urban Oasis prináša do modernej štvrte dynamického mesta rozsiahly verejný park s vysokou biodiverzitou rastlín, ktorý je zároveň obklopený obytnými budovami a občianskou vybavenosťou,“ uviedol zakladajúci partner víťazného talianskeho štúdia Stefano Boeri. Urban Oasis je pracovný názov, pod ktorým prihlásilo projekt do súťaže.

Urban Oasis bol podľa neho navrhnutý ako nová centrálna mestská zóna Bratislavy, ktorá je otvorená a priepustná každodennému toku života a najlepšie reprezentuje výzvy súčasného mestského sveta.

„Je ďalším krokom k myšlienke archipelago metropolis: mesta, ktorého jednotlivé štvrte tvoria jadro výroby čistej energie, s rozmanitosťou funkcií a obyvateľov, typickou pre európske mestá, a so živou prírodou vo svojom centre a na fasádach budov,“ dodal zakladateľ štúdia.

Penta Chalupkova 1 detail

„V projekte Urban Oasis sme sa zamýšľali nad tým, ako priniesť kvalitnú architektúru do pôvodne priemyselnej mestskej oblasti, ktorá prechádza zásadnou transformáciou,“ doplnil Pietro Chiodi, vedúci partner talianskeho štúdia.

Autori sa podľa neho snažili optimalizovať priepustnosť priameho prirodzeného svetla, no zároveň zónu chrániť pred vetrom a hlukom, zlepšiť dostupnosť a využiteľnosť parku s cieľom zachovať jeho charakter „tajnej záhrady“. Zámerom bola aj regulácia mikroklímy a vlhkosti a eliminácia efektu mestského tepelného ostrova.

„S návrhom sme nadmieru spokojní a veríme, že sa skutočne môže stať pridanou hodnotou ako pre svoje okolie, tak aj pre celé mesto a všetkých obyvateľov,“ dodal P. Chiodi.

Kancelárska budova už vo výstavbe

Súčasťou projektu Chalupkova je aj kancelárska budova na ulici Mlynské nivy, ktorej riešenie nebolo súčasťou architektonicko-urbanistickej súťaže, bolo však zohľadnené v navrhnutej urbanistickej koncepcii. Široká desaťposchodová administratívna budova vychádza z projektu, ktorý povolil predchádzajúci vlastník a súčasný developer ho nechal prepracovať českému ateliéru Jakub Cigler Architekti. Stavebné práce sa začali v závere minulého roka.

Predpokladaný termín kolaudácie budovy, ktorá v prvej etape prinesie 18-tisíc m2 prenajímateľnej kancelárskej plochy, je naplánovaný na rok 2026. V tom roku sa zároveň začne druhá etapa s rozsahom 18-tisíc m2 kancelárskej plochy. Budova má spĺňať najvyššie požiadavky v súlade s certifikáciami LEED Platinum a LEED Zero Carbon.

Penta Chalupkova 3

Architektonická súťaž

Podmienky prvého kola medzinárodnej architektonicko-urbanistickej súťaže na návrh zóny Chalupkova splnilo 83 domácich a zahraničných architektonických ateliérov. Do druhého kola postúpili tri ateliéry – KCAP, Stefano Boeri Architetti a Baumschlager Eberle + Studio Perspektiv. Ďalšie tri ateliéry – Jakub Cigler Architekti, BIG – Bjarke Ingels Group a MVRDV – zadávateľ vyzval priamo, takže porota vo finále hodnotila šesť návrhov.

Víťazné talianske štúdio Stefano Boeri Architetti realizuje oceňované projekty po celom svete. Medzi najznámejšie patria rezidenčný komplex Bosco Verticale (Vertikálny les) v Miláne či Villa Méditerranée v Marseille. Stavba Bosco Verticale je prototypom architektúry integrujúcej živú prírodu a na konte má viaceré medzinárodné ocenenia. Štúdio sa primárne zameriava na trvalo udržateľnú architektúru a strategický mestský rozvoj.

TS / SK

Penta Chalupkova 2Vizualizácie: Penta Real Estate Slovensko

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo