Priamy predaj: od priateľa k priateľovi

Autor február 2016 -

Na Slovensku už obrat tohto odvetvia presiahol 100 miliónov eur. Zamestnáva viac ako 137 000 ľudí, z toho 94 % žien. Využíva najmä odporúčania „od priateľa k priateľovi“ - referencie rodiny, priateľov a známych.

O tom, ako priamy predaj funguje a aké sú jeho výhody, hovorí Zuzana Machová, generálna riaditeľka Oriflame Slovensko – jednotky na slovenskom trhu v priamom predaji.

Ako úspešná manažérka a žena stojíte na čele kozmetickej spoločnosti Oriflame v dvoch krajinách, na Slovensku a v Českej republike. Pritom na Slovensku už tretí rok po sebe držíte 1. miesto na trhu priameho predaja. Aké je to byť lídrom? Čo všetko sa za týmto úspechom skrýva?

Úspech Oriflame je v prvom rade úspechom všetkých kozmetických poradcov, ktorí každý deň predávajú kozmetiku Oriflame, poskytujú odborné poradenstvo a ponúkajú príležitosť zárobku iným. Oriflame je poctivá švédska firma. Naši zakladatelia sú osobní priatelia švédskej kráľovnej Sylvie, s ktorou založili nadáciu World Childhood Foundation na pomoc deťom celého sveta. Ako zodpovednej firme nám záleží na prírode a životnom prostredí, ponúkame Fair-Trade kozmetiku, nikdy sme naše výrobky netestovali na zvieratách, katalógy tlačíme na papier zo zodpovedne spravovaných lesov, dlhodobo sa venujeme charite... Jednoducho, úspešní sme preto, lebo sme slušní a čestní. A takých ľudí aj priťahujeme.

Ako vnímate priamy predaj z pozície relevantného trhového hráča?

Je to ten najpríjemnejší a najľudskejší predaj. Je to predaj a poradenstvo od priateľa k priateľovi. Priateľ vie poradiť, pripraviť ponuku priamo šitú na mieru, produkty prinesie priamo domov.

Fungujeme na báze trojtýždňových katalógov. Tento predaj je bezpečný, pretože o. i. ponúkame 100-percentnú záruku s možnosťou vrátenia tovaru. Výhodou je aj to, že tovar je vždy čerstvý – priamo z výroby putuje do jednotlivých krajín, nezdržuje sa v skladoch či na pultoch...

Aký je prínos veľkých spoločností v oblasti priameho predaja pre ekonomický rast?

Priamy predaj je samostatný priemysel, ktorý stále rastie. V každej krajine, v ktorej Oriflame pôsobí, je váženou a uznávanou spoločnosťou, pretože vytvára nové pracovné príležitosti a platí dane.

Počas hospodárskej krízy som pôsobila ako generálna riaditeľka Oriflame Maďarsko a napriek neľahkej ekonomickej situácii v krajine sme neustále rástli a zvyšovali obrat. Znamená to, že sme pomohli tisícom poradcov zarobiť si peniaze na slušný život. Pomohli sme dobre žiť aj mnohým nezamestnaným v chudobných regiónoch.

V poslednej dobe sa objavujú správy o nekalých praktikách zahraničných firiem voči spotrebiteľom. Akými etickými pravidlami sa riadia kozmetickí poradcovia Oriflame?

Sami sme rozhorčení neuveriteľnými praktikami niektorých firiem! Akékoľvek nekalé praktiky sú nám úplne cudzie! Oriflame dodržiava prísny etický kódex Seldie, Európskej asociácie priameho predaja. Pracujeme na báze dobrovoľnosti a hádam najlepším dôkazom je dlhoročná spokojnosť našich zákazníkov a spomínaná stopercentná garancia vrátenia tovaru.

VN

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo