Potešenie z chvíľky nad šálkou zvyšuje prepracovaný dizajn

Autor IKEA november 2017 -
Kanvica na čaj Riklig Kanvica na čaj Riklig IKEA

Káva a čaj sú nápoje, ktoré ľudia na celom svete konzumujú najviac po vode. Majú pritom množstvo zvykov a spôsobov, čomu sa prispôsobuje aj dizajn používaných nádob a pomôcok.

Čisto štatisticky ste si už aj vy dnes vychutnali jednu alebo viac šálok, prípadne vás to určite čaká. Je to súčasť života, ktorou môžete vylepšiť každý deň. Kávu a čaj pijeme, ak sa chceme ráno prebrať alebo ak v noci nechceme zaspať – či len tak, na spríjemnenie dňa.

Malin Ljungströmová bola súčasťou vývoja nového sortimentu pre značku IKEA. Preto veľmi dobre vie, aké sú dôvody na to, že si horúce nápoje tak radi vychutnávame. „Pre mnohých sa vôňa kávy a čaju spája s domovom a pohodlím. Keďže chceme zlepšiť každodenný život všetkým našim zákazníkom, ponúkame výrobky, vďaka ktorým budú doma zažívať viac takýchto príjemných chvíľ,“ hovorí.

Každý môže byť odborníkom na svoj nápoj

Trendy sa dnes rýchlo šíria a týka sa to aj zvykov v pití kávy a čaju. Ľahko preberáme špecifické zvyklosti a postupy. Skúmame a skúšame nové veci. A chceme si aj doma vychutnať takú dobrú kávu, akú sme mali v kaviarni na rohu. „Dnes chce každý byť na niečo expert a v niečom veľmi dobrý. Ľudia majú dobrý pocit, ak vedia niečo urobiť tak dobre ako to robia profesionáli – a to aj bez drahého, ťažko dostupného vybavenia,” vraví Malin.

Laboratórium v Älmhulte alebo: aj Ikea má svojich Kvé

Malin a jej kolegovia pátrali v rôznych čajových kultúrach, aby našli veci, bez ktorých sa ľudia nevedia pri príprave ich obľúbených nápojov zaobísť. Rozprávali sa so špecialistami, skúmali zvyky pri jedení a pití, aby zistili, ktoré pomôcky sú najdôležitejšie. „Chceli sme vytvoriť výrobky, ktoré majú zmysel. Kuchyňa plná príslušenstva vám prípravu kávy a čaju neuľahčí. Zamerali sme sa preto na pár starostlivo vybraných výrobkov,“ vraví Malin.

„Aby sme zabezpečili správnu kvalitu a funkčnosť, veľa sme spolupracovali s testovacím laboratóriom vo švédskom Älmhulte. Je to IKEA verzia laboratória Jamesa Bonda, v ktorej sa skúmajú a posudzujú prototypy. Testovali sme, či termosky udržia nápoje horúce dostatočne dlho. A či sú sklenené hrnčeky a kanvice dostatočne odolné, aj keď vyzerajú ľahko a vzdušne,“ približuje dizajnérka.

Pre všetky chute, preferencie a peňaženky

O tom, ktorý je ten najlepší spôsob, ako pripraviť a piť kávu a čaj, sa môžu viesť dlhé diskusie. Bez ohľadu na to, čo uprednostňujete alebo ako si svoju šálku vychutnávate, určite nájdete spôsob, ako si vychutnať váš horúci nápoj ešte lepšie. Známy výrobca sa teda rozhodol ďalej rozšíriť sortiment svojich výrobkov v tejto oblasti. „Tak, aby ste si mohli vychutnať dokonalú šálku. Od sitka na čaj po kanvicu a penič mlieka. To všetko za rozumné ceny, či už si vychutnávate teplé nápoje len príležitostne, alebo sa chcete stať najlepším domácim baristom vo vašom okolí,“ píše na svojom webe. „Chceme ešte viac vylepšiť váš deň; každou šálkou sa snažíme vám spríjemniť život doma," dodáva Malin Ljungströmová, spoluautorka novej kolekcie.

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo