Trump v Davose: „Amerika na prvom mieste“ neznamená Amerika sama

Autor Fon Mathuros január 2018 -
Trump v Davose: „Amerika na prvom mieste“ neznamená Amerika sama Foto WEF/ Faruk Pinjo

Americký prezident na Svetovom ekonomickom fóre chválil ekonomický vývoj v USA a brojil proti neférovému obchodu.

Donald Trump predniesol pred účastníkmi výročného zasadania Svetového ekonomického fóra starostlivo skoncipovaný prejav, v ktorom vyzdvihol silný hospodársky rast, rekordné čísla akciových trhov a vysoké úrovne spotrebiteľskej dôvery, nálady v priemysle a vytvárania pracovných miest v USA. Okrem iného upozornil, že nezamestnanosť medzi Afroameričanmi, hispánskymi Američanmi a ženami dosahuje historicky najnižšie hodnoty.

"Som tu, aby som doručil jednoduché posolstvo,“ povedal prezident. „Nikdy nebol lepší čas najímať ľudí, stavať, investovať a rásť v Spojených štátoch. Amerika je otvorená pre podnikanie a znova sme konkurencieschopní.“ Americký prezident poznamenal, že milióny zamestnancov korporácií sídliacich v USA získali od svojich zamestnávateľov daňové bonusy potom ako podpísal návrh zákona, ktorý podstatne znižuje sadzby dane z príjmu právnických osôb v USA. „Očakáva sa, že zákon o znížení daní zvýši priemerný americký príjem domácnosti o viac ako 4 000 dolárov,“ povedal.

Podľa Trumpa nižšie sadzby korporátnej dane tiež priniesli prácu a investície späť do Ameriky. „Najväčšia spoločnosť na svete, Apple, oznámila, že prinesie 245 miliárd dolárov svojich zahraničných ziskov naspäť do Ameriky. Ich celkové investície do ekonomiky Spojených štátov bude počas nasledujúcich piatich rokov viac ako 350 miliárd dolárov,“ povedal.

Americký prezident tiež upozornil, že jeho administratíva potláča „obťažujúce predpisy“; vyhlásil, že od jeho inaugurácie bolo za každý nový predpis odstránených 22 iných nariadení.

Pokiaľ ide o obchodnú oblasť, prezident zopakoval svoj postoj, že „vždy kladie Ameriku na prvé miesto – rovnako ako aj vodcovia iných krajín by mali dať svoju krajinu na prvé miesto.“ Zároveň zdôraznil, že „Amerika na prvom mieste neznamená Amerika sama“. „Podporujeme voľný obchod, ale musí byť spravodlivý a musí byť recipročný, pretože v konečnom dôsledku neférový obchod podkopáva nás všetkých,“ povedal a dodal: „Spojené štáty už nebudú zatvárať oči nad neférovými ekonomickými praktikami vrátane masívnej krádeže duševného vlastníctva, priemyselných dotácií a všadeprítomného štátneho plánovania.“

Trump, ktorý o. i. stiahol USA z Transpacifického partnerstva (TPP), povedal, že Spojené štáty sú ochotné rokovať o bilaterálnych obchodných dohodách. „To bude zahŕňať krajiny v TPP, ktoré sú veľmi dôležité,“ uviedol.

Prezident zopakoval svoju obľúbenú výzvu spojencom, aby investovali do vlastných obranných prostriedkov a plnili svoje finančné záväzky. „Naša spoločná bezpečnosť si vyžaduje, aby každý prispieval svojim spravodlivým podielom,“ vyzval.

Trump tiež zopakoval kritiku amerického imigračného systému, keď povedal okrem iného: „Amerika je špičková ekonomika, ale náš imigračný systém uviazol v minulosti.“ Vyzval na vytvorenie „systému založeného na zásluhách, ktorý vyberá nových príchodzích podľa ich schopnosti prispievať do našej ekonomiky, finančne sa udržať a posilniť našu krajinu.“

48. výročné stretnutie Svetového ekonomického fóra sa uskutočnilo 23. – 26. januára 2018 v švajčiarskom Davose. Viac ako 3 000 vedúcich predstaviteľov z celého sveta sa tam stretlo so záujmom spoločne vyvinúť úsilie o formovanie globálnych, regionálnych a priemyselných agend s cieľom zlepšiť stav sveta.

FN/WEF

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo