EÚ chce lepšie chrániť pracovníkov pred chemickými látkami

Autor ZEK apríl 2018 -
EÚ chce lepšie chrániť pracovníkov pred chemickými látkami EU-OSHA

Zdravé pracoviská kontrolujú nebezpečné chemické látky – to je názov kampane, ktorú rozbehla špecializovaná únijná agentúra.

Dvojročnú komunikačnú kampaň Európskej agentúry pre bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci (EU-OSHA) podporila pri jej spustení v apríli 2018 komisárka pre zamestnanosť, sociálne záležitosti, zručnosti a pracovnú mobilitu Marianne Thyssenová.

Ochrana pracovníkov je jednou z priorít Európskej komisie. Uvedená kampaň je špeciálne zameraná na ochranu pred nebezpečnými látkami, keďže na mnohých európskych pracoviskách sú zamestnanci takýmto látkam vystavení.  Tieto situácie sú bežnejšie  než si väčšina ľudí uvedomuje a v skutočnosti k nim môže dochádzať skoro na všetkých pracoviskách. Škodlivé účinky totiž môžu mať aj látky bežne pokladané za neškodné. Z hľadiska bezpečnosti a ochrany zdravia to vyvoláva veľké obavy odborníkov.

Európska komisia už skôr navrhla obmedzenie vystavenia  pracovníkov piatim karcinogénnym chemikáliám. V prípade 21 chemikálií už určité obmedzenia platia.

ZEK

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo