Slovenskí potravinári volajú po zlepšení podmienok a chcú viac inovovať

Autor Jana Venhartová apríl 2018 -

Naše potravinárstvo je finančne podvyživené; v roku 2017 nebol poskytnutý ani jeden investičný stimul pre potravinársky priemysel v SR.

Zaostávanie v hrubej potravinárskej produkcii, neustále sa zvyšujúce negatívne saldo zahraničného obchodu s potravinami, nízky podiel slovenských výrobkov na pultoch maloobchodov či prepad Slovenska v rebríčkoch ekonomickej stability. To je len niekoľko problémov, ktoré sa podpisujú pod upadajúci potravinársky priemysel na Slovensku.

„Na zlú situáciu v slovenskom potravinárskom priemysle upozorňujeme už niekoľko rokov. Vo všetkých ukazovateľoch sa potravinársky priemysel prepadá,“ sťažuje sa Daniel Poturnay, prezident Potravinárskej komory Slovenska (PKS). „Táto situácia je neudržateľná. Musíme zatiahnuť za ručnú brzdu a prijať razantné kroky na zlepšenie postavenia potravinárov. Posledná vec, ktorú by sme chceli robiť, je neustále len upozorňovať na problémy a každý rok konštatovať ešte väčší úpadok nášho priemyslu,“ povedal po aprílovom valnom zhromaždení PKS.

Komora má víziu, projekty a plány

Potravinárska komora preto zintenzívni svoju činnosť a plánuje väčšiu angažovanosť svojich členov. Na riadnom valnom zhromaždení predstavila svoju víziu do roku 2030: Chceme byť moderné, konkurencieschopné odvetvie prinášajúce zdravé a inovatívne výrobky, so zníženým dopadom na životné prostredie. K naplneniu tejto vízie je potrebné na Slovensku zvýšiť potravinársku produkciu, aktívne zavádzať inovácie a výsledky výskumu do praxe a neustále zlepšovať podnikateľské prostredie.

V rámci svojho fungovania zavádza PKS viaceré významné zmeny, ktoré majú za cieľ posunúť celý slovenský potravinársky priemysel do 21. storočia. Sústredí sa najmä na zavádzanie nových postupov, inovácie výrobkov, spoluprácu s akademickou obcou a propagačné aktivity v rámci Slovenska aj EÚ. V oblastiach, ktoré ovplyvňuje štát cako vytváranie podmienok na rozvoj potravinárskeho priemyslu alebo zlepšovanie podnikateľského prostredia – chce komora podávať viac konštruktívnych návrhov na zlepšenie.

PKS chce pokračovať vo svojich projektoch zisťovania podielu vystavenia slovenských výrobkov v obchodoch a podielu privátnych značiek. Bude pokračovať aj v interaktívnom kurze zdravého životného štýlu pre žiakov 5. ročníka ZŠ Hravo ži zdravo, do ktorého sa za uplynulých 7 rokov zapojilo asi 38 000 žiakov. Prostredníctvom Iniciatívy pre férový obchod bude komora pokračovať v snahe o kultiváciu dodávateľsko-odberateľských vzťahov.

Jana Venhartová, riaditeľka PKS

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo