V Dominikánskej republike pripravujú prvý rumový festival

Autor Simona Juránková máj 2018 -

K tejto ostrovnej krajine neodmysliteľne patrí pravý trstinový rum, nazývaný aj „vitamín R“.

Rajské pláže, koloniálne pamiatky, typické miestne produkty ako cigary, káva a kakao – to je Dominikánska republika. A k tomu všadeprítomný rum. Mesto Puerto Plata na severnom pobreží bude 6. a 7. júla hostiť historicky prvý ročník Dominikánskeho rumového festivalu.

Podľa údajov Dominikánskej asociácie rumových producentov (Adopron) v krajine v minulom roku vyrobili celkovo tri milióny kartónov trstinového rumu v hodnote 125 miliónov USD. Dominikánske rumy sa vyvážajú do sedemdesiatich krajín, najviac do Spojených štátov amerických, Kanady, Španielska a Talianska.

Aké rumy ochutnať

História rumu v Dominikánskej republike siaha hlboko do koloniálnych čias, ktoré sa tam začali krátko po pristátí Kolumbových ľudí. Hlavný rozmach výroby rumu nastal v 19. storočí v súvislosti s rozvojom priemyslu.
Medzi najznámejšie a svetovo najrozšírenejšie patria rumy firmy Brugal. Spolu so značkami Barceló a Bermúdez tvoria povestnú skupinu tzv. „Troch B“. Pôvod v Dominikánskej republike má tiež Siboney či rumový elixír Capitan Bucanero z hrozienok a macerovaných sliviek.

Brugal Ron Factory

Ak dovolenkujete v Dominikánskej republike, nemali by ste si nechať ujsť príležitosť navštíviť niektorú z miestnych rumových tovární. Každý výrobca má svoj vlastný recept, ktorý sa odlišuje druhom cukrovej trstiny a surovinou, z ktorej vzniká výsledný produkt. Použiť sa dá buď melasa, alebo vylisovaná šťava z cukrovej trstiny. Nasleduje proces fermentácie, destilácie a zrenia v dubových sudoch.
Komentovanú prehliadku s ochutnávkou môžete absolvovať napríklad v Brugal Ron Factory. Továreň má pobočky v meste San Pedro de Macorís na južnom pobreží a v spomínanom Puerto Plata na severe.

Čistý, alebo miešaný? A čo mamajuana?

Rum sa vyrába v bielom a tmavom variante. Kým tmavý si najlepšie vychutnáte čistý s ľadom či bez ľadu, biely sa využíva ako základ pri príprave miešaných nápojov. Medzi najobľúbenejšie koktaily patria Piňa Colada, Santo Libre (rum a 7-Up / Sprite), alebo Ron Cola (rum s kolou).
Populárne je tiež Coco Loco, rum naliaty do čerstvo naseknutého kokosu, alebo miestna špecialita mamajuana, čo je zmes rumu, červeného vína, medu a sušených vetvičiek. Nápoj sa pije pri čistení pečene a obličiek a údajne funguje aj ako afrodiziakum. Názov je odvodený z francúzskeho dame jeanne (označenie pre demižón). Slovo sa v hispánskych krajinách zmenilo na damajuana a v Dominikánskej republike na mamajuana.
Mamajuanu si môžete jednoducho pripraviť aj doma po návrate z dovolenky. Hlavnú ingredienciu, teda sušenú kôru, vetvičky a bylinky kúpite na ktoromkoľvek trhovisku alebo v obchode so suvenírmi v Dominikánskej republike. Do fľaše prilejete z jednej tretiny biely rum a necháte 3-4 týždne lúhovať. Potom stačí pridať červené víno a dve až štyri lyžice medu podľa toho, ako sladkú chcete mamajuanu mať.

Cestovný ruch v Dominikánskej republike

Táto krajina patrí medzi najobľúbenejšie turistické destinácie Karibiku. Zaberá asi dve tretiny ostrova Hispaniola ležiaceho medzi Karibským morom a Atlantickým oceánom juhovýchodne od Kuby. Hovorí sa tu po španielsky a ráz krajiny je veľmi rôznorodý. Dajú sa tu nájsť dlhé prírodné pláže, tropické pralesy aj horské oblasti s vrcholmi nad tritisíc metrov.

Cestovný ruch patrí medzi najvýznamnejšie a najrýchlejšie rastúce odvetvia krajiny. Tá má päť hlavných turistických oblastí: Boca Chica – Juan Dolio, Punta Cana – Bávaro, La Romana – Bayahibe, Samaná – Las Terrenas a Puerto Plata – Cabarete – Sosúa.

Simona Juránková, Národný turistický úrad Dominikánskej republiky

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo