IDEB 2018: prehliadka vojenskej techniky v Bratislave

Autor Antónia Mištaľová máj 2018 -

Na siedmom ročníku výstavného bienále sa predstavuje 170 vystavovateľov z 18 krajín.

Obrnené transportéry, pancierové automobily, letecká technika, húfnice, široká ponuka zbraní i najmodernejšie komunikačné prostriedky či výstroj pre elitné vojenské a záchranné zložky; medzinárodný veľtrh obrannej techniky IDEB ponúka defilé vojenskej techniky pre pôsobenie na zemi aj vo vzduchu.

Tento siedmy ročník hostí široké medzinárodné zastúpenie vystavovateľov a odborných návštevníkov. Na ploche 25 000 m2 sa na výstavisku Incheba predstavuje 170 vystavovateľov z 18 krajín (Brazília, Bulharsko, ČR, Fínsko, Francúzsko, Izrael, Kazachstan, Maďarsko, Nemecko, Nórsko, Poľsko, Rakúsko, Španielsko, Švédsko, Turecko, USA, V. Británia a Slovensko). Veľtrh je nielen platformou pre transparentnú prezentáciu obrannej techniky v strednej Európe, ale aj priestorom pre vzájomnú diskusiu, výmenu skúseností a hľadanie efektívnych riešení v oblasti obrany, bezpečnosti a zahraničnej politiky. Aktuálny ročník sa orientuje aj na modernizáciu Ozbrojených síl SR v segmente obrnených vozidiel a leteckej techniky.

Produkty významných dodávateľov

Popri prehliadke zložiek OS SR v úvodných živých ukážkach môžu návštevníci vidieť viacero noviniek a systémov, ktoré sa zatiaľ u nás neprezentovali. Popri známom odmínovacom komplexe Božena na veľtrhu nájdu aj novinku OS SR – delostrelecký systém riadenia paľby DELSYS či samohybné húfnice Zuzana 2, Zuzana 2000 a EVA. Doplní ich  ponuka obrnených vozidiel od spoločností MSM Group, PSM, Patria, VOP CZ, Otokar, Renault, Kerametal, BAE, FNSS, SVOS, KMW, AMZ Kutno, ako aj novinka firmy Zetor Engineering Slovakia – taktické obrnené vozidlo 4x4 Gerlach.

Medzi exponátmi nechýba napríklad ani vrtuľník OS SR Black Hawk UH-60 či maketa lietadla Saab JAS 39 Gripen v reálnej veľkosti. Partnerom veľtrhu je americký letecký výrobca Lockheed Martin, ktorý chce svojou účasťou upriamiť pozornosť na stíhacie lietadlo F-16 v modernizovanej verzii Block 70/72 V.

Okrem leteckej, komunikačnej a pozemnej techniky našli na veľtrhu svoje miesto aj výzbroj, munícia a vybavenie pre Ozbrojené sily SR – náboje, ručné zbrane, protitankové strely, drony, ako aj padáky, obuv, oblečenie a výstroj. Z nich niektoré sú určené aj pre iné zložky ako sú hasiči či polícia. Najlepšie exponáty prihlásené do súťaže ocení odborná porota titulom Grand Prix IDEB 2018.

Dynamické ukážky aj hackerská šou

Každý deň počas výstavy dostávajú priestor dynamické ukážky rôznych zložiek OS SR – rozmiestnenie jednotky nepriateľa, rozvinutie vlastných jednotiek pod delostreleckou paľbou, dobytie postavenia, odsun ranených, obsadenie budovy, zaistenie osôb či odmínovanie. Diváci môžu vidieť aj vystúpenie vojenskej hudby a showprogram Čestnej stráže OS SR.

V sprievodnom programe výstavy IDEB sú dve medzinárodne konferencie – vedecká, venovaná vojenským a špeciálnym technológiám ICMT´ - 2018, a kybernetická, zameraná na oblasť kybernetickej bezpečnosti a budovania nových spôsobilostí v prostredí ozbrojených síl a bezpečnostných zložiek. Cieľom konferencie Kybernetická bezpečnosť – Výzvy je prezentácia  a výmena informácií o aktuálnych technologických a technických riešeniach, nových trendoch a možnostiach spolupráce v oblasti vedy a výskumu medzi akademickou obcou, súkromným a verejným sektorom. Jej súčasťou je aj live show hackera Tobiasa Schrödela o bezpečnostných hrozbách.

Antónia Mištaľová, Incheba

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo