Celox Viničné: slovenský príbeh úspechu pod tlakom globalizácie a v otrasoch kríz

Autor ES máj 2018 -

Na čele firmy, ktorej odberateľmi sú stavebníci doma i v zahraničí, stojí od jej založenia JUDr. Ivan Fischer, CSc. V rozhovore približuje zámery aj firemné hodnoty spoločnosti.

Celý život sa drží kréda, že podnikanie je o slušnosti a pokore. Obchodník musí niekedy odbočiť, urobiť niečo, aby si pripravil cestu. A hľadať neustále nové možnosti. Za všetko, čo v živote dokázal, vďačí svojím najbližším, ktorí ho vždy podporovali a v ťažkých chvíľach podržali. Porozprávali sme sa s JUDr. Ivanom Fischerom, zakladateľom a prezidentom spoločnosti Celox Viničné, spol. s r. o.

Celox Viničné je rodinná firma založená v roku 1991. V začiatkoch sa primárne orientovala na výrobu dverí a kuchynských liniek. Kde je Celox teraz, čo sa týka produktovej ponuky? 

V roku 1991 začala firma Celox s výrobou produktov z masívneho dreva, so zameraním hlavne na interiérové dvere a kuchynské linky. V roku 1996, keď sa otvorili obchodné hranice aj pre nové stavebné materiály, sme rozšírili výrobu a predaj o stavebné profily. Celox prišiel s myšlienkou ponúkať vyššiu kvalitu komponentov, stavebných profilov na renováciu domov, ktorá by zvýšila kvalitu života.

V súčasnosti má spoločnosť Celox približne 550 obchodných partnerov. Na Slovensku je len málo stavebnín a stavebných spoločností, kde by produkciu Celox Viničné neponúkali. Nájdete v nich stavebné profily z hliníka, nerezu, mosadze a plastu pre obkladanie, profily pre dlažbu, profily pre dilatácie, schodiskové profily, odkvapové profily, ktorými je na dlhé roky vyriešený bezpečný odvod zrážkovej vody z balkónov. Taktiež profily pre zateplenie, omietanie či montáž sadrokartónu.

Ako sa vás dotkla stavebná kríza, ktorá tu bola pred pár rokmi? 

Finančná kríza, ktorá v roku 2007 a 2008 postihla celoeurópske stavebníctvo, sa taktiež dotkla aj Slovenska, a to až 40-percentným poklesom. Naša spoločnosť si napriek tomu aj vtedy udržala pozíciu lídra medzi výrobcami kvalitných stavebných materiálov. Cenová vojna, ktorú priniesla kríza, sa z pohľadu spotrebiteľa zdá byť v prvom momente výhodou. Zákazník si však vôbec neuvedomoval, že zníženie ceny znamená aj zníženie kvality. V našom odbore sa začali masové dovozy z Ázie. Tieto výrobky mali hrúbku, hmotnosť a pevnosť približne o 40 − 50 % menšiu. Cena bola zdanlivo výhodnejšia, ale nedala sa očakávať životnosť viac ako 20 až 30 rokov. Zákazníci boli prekvapení, keď sa po 5 − 6 rokoch prejavila nekvalita takýchto výrobkov.

Ak by ste teda mali zhodnotiť pár vetami vaše výhody oproti konkurencii, ktoré sú to?

Oproti konkurencii majú výrobky firmy Celox výhodu predovšetkým v pomere kvality a ceny. Naše produkty si udržali konštantnú kvalitu a nikdy neskĺzli do kategórie výrobkov nižšej triedy. Značka Celox už 27 rokov rezonuje na trhu stavebných materiálov. Je len málo slovenských spoločností, ktoré sú tak dlho na trhu. Buď ich „kúpili “zahraničné spoločnosti alebo sa spoločnosti „zlikvidovali“ samy neuváženými stratégiami. Základom nášho úspechu je, že sme rodinná firma, v ktorej pracuje celá naša rodina. Moja manželka, dvaja synovia, nevesty, vnuk, synovci a švagrovia. „Čo si navaríme, to si aj musíme zjesť“.

Pri vytváraní stratégie riadenia som sa inšpiroval overenými metódami budovania japonských rodinných firiem, kde sa veľmi presne vyšpecifikujú kompetencie jednotlivých členov rodiny v konkrétnom segmente a dajú sa im právomoci v plnom rozsahu. Ako prezident spoločnosti napríklad do metód riadenia výroby synovi Ivanovi, ktorý zastáva funkciu generálneho riaditeľa, nezasahujem. Ak by som tak čo i len raz urobil, znížim jeho autoritu u podriadených. Samostatnosť členov rodiny v jednotlivých častiach spoločnosti dáva zasa mne priestor pre strategické a vizionárske úvahy.

Veľkú časť produkcie vyvážate a máte aj výrobné závody v zahraničí. Aké sú skúsenosti úspešného podnikateľa so slovenskou ekonomickou diplomaciou a inštitúciami na podporu exportu? 

Pri nadväzovaní kontaktov nám úspešne pomáha ministerstvo zahraničných vecí ako aj obchodná komora , taktiež SARIO, ako aj Zväz stavebných podnikateľov. Absolútne si neviem predstaviť, že firma ako je Celox, by mohla fungovať na zahraničných trhoch bez pomoci týchto inšitúcii.

Na akých firemných hodnotách si Celox Viničné zakladá? 

Firemné hodnoty ostávajú stále nezmenené. Je to kvalita výrobku za primeranú cenu pre slovenského zákazníka. Život je cesta hľadania a nachádzania a je treba nájsť také metódy, aby boli dostupné pre slovenského klienta.

Ako hodnotíte pozíciu vaše spoločnosti a ktorým smerom sa bude uberať jej pozornosť v najbližších rokoch?

Chceme sa zamerať aj na väčšie veci, napríklad na opláštenia budov na báze hliníkových materiálov s grafickým znázornením rôznych motívov. Na tom spolupracujeme aj s bieloruskou firmou KTM-2000. 

V súčasnosti firma Celox patrí medzi najväčších dodávateľov stavebných profilov na slovenskom trhu a medzi dôležitých dodávateľov vo východnej Európe. Firma ako renomovaný výrobca stavebných profilov na báze alumínia ponúka svoje výrobky vo viac ako 20 krajinách sveta a na Slovensku má stovky obchodných miest. Po vstupe Slovenska do Európskej únie sme hľadali možnosti exportu aj do západných krajín EÚ, ale pre rôzne obchodné embargá sme boli nútení hľadať možnosti umiestniť svoje výrobky na tretích trhoch ako – vo Vietname, v Kazachstane, na Kube, v Kambodži, Azerbajdžane, Gruzínsku, Arménsku a Indii. Veľmi dobrú spoluprácu máme s Bieloruskom. V súčasnosti firma Celox dáva prácu 50 pracovníkom a dodáva na trh viac ako 1 350 typov výrobkov.

ES

(Prevzaté z odborného časopisu Eurostav)

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo