Záchranná sieť zamestnávateľov pre slovenských whistleblowerov

Autor TIS máj 2018 -
Záchranná sieť zamestnávateľov pre slovenských whistleblowerov Pixabay

Transparency International prišla s iniciatívou, v rámci ktorej sa firmy zaväzujú podporiť úradníkov poukazujúcich na prípady korupcie.

„Je pre nás veľmi dôležité, aby čestní úradníci a úradníčky, ktorí poukážu na korupciu vo verejnej správe, zažili podporu. Často je to naopak – čelia vyhrážkam nadriadených, osamelosti či posmechu okolia. Boja sa, že nahlásenie korupcie povedie k akejsi negatívnej reputácii, ktorá ohrozí ich zamestnanie a kariéru,“ uvádza sa vo výzve s názvom Stojíme za odvážnymi.

Zamestnávatelia, ktorí podporili výzvu, zamestnávajú na Slovensku spolu viac ako 140-tisíc ľudí. „Chceme poslať jasný signál: nahlásenie korupcie alebo nekalého postupu je pre nás prejavom profesionality, morálneho kreditu a odvahy. Sú to kvality, ktoré sú vysoko oceňované v našich firmách a uchádzači s takýmto osobnostným profilom sú u nás vítaní,“ sľubujú signatári.

Úradníkov, ktorí sa korupciu rozhodnú nahlásiť, sa signatárske firmy budú snažiť podporiť najmä dvoma spôsobmi:

  • pohovorom v prípade zhody pracovného profilu a obsadzovanej pozície,
  • koučingom, kariérnym poradenstvom v ďalšej kariére alebo rekvalifikáciou.

Voči našim vlastným klientom a zamestnancom sme urobili záväzok, že transparentnosť a etika sú princípmi, ktorými sa v biznise riadime.

„Využime svoj hlas a dajme odvážnym úradníkom vedieť, že na Slovensku je dostatok firiem, ktoré sa za nich postavia. Ukážme, že pre korupciu máme nulovú toleranciu,“ vyzývajú zúčastnené spoločnosti. Spolu s Transparency International Slovensko sú iniciátormi výzvy aj Nadácia Pontis a Klub úradníkov dobrej vôle.

TIS

Prvá skupina prihlásených firiem a podnikateľských organizácií

firmy

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo