Európsky parlament schválil smernicu o rovnakej mzde; časť slovenských poslancov je hrubo proti

Autor EP/JJ máj 2018 -
Európsky parlament schválil smernicu o rovnakej mzde; časť slovenských poslancov je hrubo proti Pixabay

Nová legislatíva prinesie pracovníkom vyslaným do iného štátu EÚ rovnakú mzdu za rovnakú prácu na rovnakom mieste. Ale čo podnikatelia a ich vstupné náklady?

Podľa zdôvodnenia by mala nová smernica zvýšiť ochranu vysielaných pracovníkov a zaistiť spravodlivejšiu hospodársku súťaž pre podniky na vnútornom trhu Únie. Poslanci jej konečné znenie, ktoré je výsledkom dohody vyjednávačov EP a Rady (ministrov) EÚ, schválili pomerom hlasov 456 (za): 147 (proti): 49 (zdržalo sa hlasovania).

Hlavné motívy smernice sú tri:

-    uplatnenie pravidiel odmeňovania hostiteľskej krajiny na vyslaných pracovníkov,

-    obmedzenie vyslania na 12 mesiacov s maximálne šesťmesačným predĺžením,

-    lepšia ochrana vyslaných pracovníkov pred podvodmi a zneužívaním.

Náklady spojené s cestovaním, stravovaním a ubytovaním vyslaných pracovníkov by mali hradiť zamestnávatelia a zamestnancom by nemali byť strhávané z platov. Zamestnávatelia tiež budú musieť vyslaným pracovníkom zaistiť dôstojné ubytovanie v súlade s vnútroštátnymi predpismi cieľovej krajiny. Vyslanie by nemalo trvať dlhšie ako 12 + 6 mesiacov, inak sa potom na zamestnanca začnú vzťahovať všetky pracovné predpisy hostiteľskej krajiny. Sprísňuje sa pohľad na tzv. podvodné vysielanie, keď sa napríklad podnik s reálnou základňou a zamestnancami v jednom členskom štáte zaregistruje ako schránková firma v inom a len papierovo presúva zamestnancov.

Podmienky vysielania v odvetví cestnej dopravy majú však byť predmetom samostatnej právnej úpravy v rámci balíka predpisov v oblasti mobility.

Bez podpory slovenskej pravice

„Nové pravidlá pre vysielanie pracovníkov považujem za obmedzujúce až diskriminačné pre malých podnikateľov pre povinnosť náročného sledovania  právnych predpisov členského štátu a kolektívnych zmlúv v mieste činnosti,“ uviedol k prijatiu smernice poslanec József Nagy (EPP).

„Odmietam snahu o obmedzenie pohybu pracovníkov z východnej časti EÚ a pokusy o zníženie konkurencieschopnosti našich firiem. Žiaľ, táto smernica presne toto robí a hrozí, že mnohí slovenskí zamestnanci môžu prísť o prácu. Nateraz aspoň vítam, že smernica sa nebude vzťahovať na medzinárodnú dopravu,‟ uviedol Branislav Škripek (ECR).

„Návrh smernice som nepodporil, pretože môže poškodiť slovenské malé a stredné podniky a v konečnom dôsledku vziať prácu a výhody z nej plynúce našim zamestnancom,‟ zdôvodnil poslanec Ivan Štefanec (EPP).

Richard Sulík (ECR): „Smernica poškodí slovenské firmy, ktoré si zvýšené vstupné náklady v iných krajinách EÚ už nebudú môcť kompenzovať nižšou cenou práce a stratia tak konkurenčnú výhodu. Nedoriešená úprava medzinárodnej dopravy má potenciál zlikvidovať našich dopravcov. Dúfam, že aspoň pri týchto rokovaniach bude slovenská vláda hájiť naše záujmy.‟

„Kompromis, ktorý bol dosiahnutý v oblasti vysielania pracovníkov nepovažujem za dobrý. Namiesto toho, aby nové opatrenia prinášali výhody všetkým pracovníkom, tieto naopak znevýhodňujú zamestnávateľov, a teda aj pracovníkov z krajín strednej a východnej Európy, ktorí takto strácajú konkurenčnú výhodu,‟ nazdáva sa Jana Žitňanská (ECR).

„Cieľom mal byť vyvážený text, ktorý by chránil práva pracovníkov, ale súčasne aj potvrdil voľný pohyb služieb, ktorý je základom fungovania spoločného trhu. Napriek obrovskej snahe a mnohým mesiacom rokovaní som sa nemohol stotožniť s niektorými aspektami kompromisnej dohody, preto som sa pri finálnom hlasovaní zdržal,‟ informoval poslanec Eduard Kukan (EPP).

Účinnosť o dva roky

Text novej smernice musí po Európskom parlamente odobriť aj Rada (ministrov) EÚ. Členské štáty budú mať následne dva roky na transpozíciu jej ustanovení do vnútroštátnych právnych predpisov.

EP/JJ 

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo