Aké priority má mať Slovensko?

Autor ÚPVII jún 2018 -
Aké priority má mať Slovensko? Pixabay/Michal Trnka

Vláda rozhodla: priorít bude šesť a majú smerovať k zlepšeniu života nás, obyvateľov, vo všetkých smeroch.

Vláda Petra Pellegriniho schválila Návrh národných priorít Agendy 2030 pre udržateľný rozvoj, ktorý predložil vicepremiér Richard Raši. Národných priorít Slovenska je šesť; reagujú najmä na klimatické zmeny, problém sociálnej nerovnosti i ekologické problémy.

Široká diskusia o potrebách krajiny

Návrh národných priorít implementácie Agendy 2030 pripravil Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu v spolupráci s neziskovými organizáciami, akademickou obcou, samosprávami a záujmovými združeniami z celého Slovenska. Zapojená bola Rada vlády pre Agendu 2030 pre udržateľný rozvoj. Slovenskými prioritami teda sú:

  • smerovanie k znalostnej, environmentálne udržateľnej a obehovej ekonomike pri demografických zmenách a meniacom sa globálnom prostredí,
  • vzdelanie pre dôstojný život,
  • dobré zdravie,
  • udržateľné sídla, regióny a krajina v kontexte zmeny klímy,
  • znižovanie chudoby a sociálna inklúzia,
  • právny štát, demokracia a bezpečnosť.

Rozpracovať do stratégie, stanoviť merateľné ciele

Pre úspešné napĺňanie priorít je nevyhnutné ich rozpracovanie do vízie a stratégie rozvoja Slovenska do roku 2030 vrátane konkrétnych merateľných cieľov a indikátorov výsledkov. Vláda posunula termín predloženia prvej správy o výsledkoch na koniec júna 2020, nakoľko implementácia Agendy 2030 je ešte v procese tvorby. Posunula aj termín vypracovania  návrhu indikátorov, čím sa zosúladili termíny predloženia tohto dokumentu a vypracovania príslušných indikátorov.

Agenda 2030 pre udržateľný rozvoj je súhrnom globálnych záväzkov, ktorými medzinárodné spoločenstvo reaguje na výzvy súčasnosti. Členské štáty OSN ju prijali v roku 2015.

ÚPVII

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo