Tajani: tvorivosť a štýl sú aktívami a pýchou Európy

Autor Antonio Tajani jún 2018 -

Predseda Európskeho parlamentu na konferencii o kultúrnom dedičstve obhajoval aj sprísnenie ochrany autorských práv.

Tu v Parlamente – v dome ľudu – sme presvedčení, že tvorivosť patrí k podstate našej identity ako Európanov. Vďaka svojej histórii stojí Európa v popredí kultúrneho a kreatívneho priemyslu, kde krása, dizajn a štýl sa snúbia s technologickým a priemyselným know-how v neustálom hľadaní dokonalosti.

Tieto odvetvia patria medzi najdynamickejšie na svete, vytvárajú príležitosti pre rast a nové kvalifikované pracovné miesta pre mladých ľudí. Odhaduje sa, že každé nové pracovné miesto v sektore kultúry nepriamo vytvára 27 pracovných miest v iných častiach ekonomiky – oveľa viac ako nové pracovné miesta v automobilovom priemysle. V Európskej únii pracuje 7,8 milióna ľudí v kultúrnych a kreatívnych odvetviach.

Tajani 20180626 EP 073461A DLL 192 RESIZED MAntonio Tajani počas prejavu na konferencii o kultúrnom dedičstve. Vľavo predseda EK Jean-Claude Juncker, vpravo skladateľ Jean-Michel Jarre a za predsednícku krajinu námestník bulharského ministra kultúry Rumen Dimitrov.

Úsilie tvorcov si zaslúži ochranu a odmenu

Mali by sme sa sústrediť na výzvy, ktorým čelíme pri snahe chrániť a podporovať tvorivé procesy v digitálnej ére. Celá ekonomika EÚ bude trpieť, ak neprijmeme rozhodné kroky na udržanie našej úrovne tvorivosti.

Musíme podporiť mladých Európanov, ktorí snívajú o tom, že sa stanú spisovateľmi, filmovými režisérmi, hudobníkmi, dizajnérmi a top šéfkuchármi vo svete, v ktorom dominujú hi-tech giganty. Musíme ponúkať širokú škálu kultúrnych aktivít a odvrátiť pád do banálnej uniformity.

Európsky parlament sa ujal vedenia v riešení týchto výziev. Chcel by som sa poďakovať svojim kolegom za vynikajúcu prácu, ktorú vykonali v súvislosti so zmenou a doplnením smernice o audiovizuálnych mediálnych službách, ktorá zabezpečuje, že budú existovať európske kvóty na obsah pre distribučné videoplatformy.

Kreativita si vyžaduje finančné investície a investíciu času a úsilia; bez spravodlivého odmeňovania sa stratí a zahynie. Už ďalej nemôžeme tolerovať situáciu, keď webové giganty ťažia z kreativity Európy, aby dosahovali hmotný zisk.

Online platformy príliš často zverejňujú hudbu, filmy, články a literatúru bez toho, aby platili autorom a umelcom, a digitálne prostredie príliš navádza na porušovanie práv duševného vlastníctva v oblasti dizajnu a módy. Únia musí dbať o to, aby digitálny trh fungoval správne a zaručil ochranu autorských práv. Európa je synonymom pre štýl, know-how a krásu pre celý svet. Je to naša sila a my sme nesporným svetovým lídrom v tejto oblasti. Nemôžeme outsourcovať naše dedičstvo, pretože ono bude hnacou silou novej politickej a hospodárskej renesancie.

Európske pamiatky priťahujú davy turistov zo vzdialených krajín

V priebehu nasledujúcich 10 rokov sa počet zahraničných turistov v Európe zdvojnásobí na viac ako 2 miliardy. Veľká časť týchto turistov pochádza z novo rastúcej – najmä ázijskej – triedy s kúpnou silou. Títo noví cestovatelia prídu hľadať krásu, štýl, dizajn, módu a kuchyňu, ktorú Európa môže ponúknuť. Vytvárajú nekonečný potenciálny zdroj nového dopytu po tovaroch, službách a vývoze. Prejaví sa to na všetkých kľúčových odvetviach nášho hospodárstva: doprave, stavebníctve, obchode, stavbe lodí, móde a agropotravinárstve.

Vďaka mimoriadne bohatej európskej histórii možno v Európe nájsť polovicu svetového dedičstva UNESCO. My Európania vieme, kto sme, a vieme, že sa nemusíme báť toho, čo prichádza z iných kultúr.

Kultúrne dedičstvo je kľúčovým aspektom ekonomiky európskych regiónov a miest a faktorom ich atraktivity. Vo využívaní jeho potenciálu musíme byť inovatívni. Hovorím napríklad o digitalizácii múzeí a cestách v čase späť pomocou rozšírenej reality v archeologických lokalitách, industriálnom a gastronomickom turizme.

Keď hovoríme o kultúrnom dedičstve, myslíme pritom nielen na našu minulosť, ale aj – a predovšetkým – na našu budúcnosť. Pocit príslušnosti k Európe nemožno vytvoriť len rozvojom európskej ekonomiky a garantovaním bezpečnosti. Európsky rok kultúrneho dedičstva predstavuje cennú príležitosť na znovuobjavenie nevšednej kultúrnej rozmanitosti, ktorá je oporou nášho európskeho dobrodružstva. Iba tým, že to uznáme a umiestnime kultúru na hlavné pódium, dokážeme zabezpečiť, že náš európsky sen bude pokračovať.

Antonio Tajani, predseda Európskeho parlamentu

(Otvárací príhovor na konferencii Kultúrne dedičstvo v Európe – spájanie minulosti a budúcnosti; Brusel 26. júna 2018; krátené, medzititulky redakcia)

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo