J&T sa chystá etablovať v Londýne vo veľkom štýle – stavbou luxusného rezidenčného komplexu

Autor OTS júl 2018 -

Slovenskí developerskí žraloci budú stavať na pozemku v centre Londýna oproti galérii Tate, blízko divadla Globe a Miléniovej lávky cez Temžu.

To už niečo znamená: J&T Real Estate má dohodnutú kúpu pozemku na prestížnej adrese 185 Park Street v centrálnej londýnskej štvrti South Bank. Chce tam postaviť rezidenčno-administratívny komplex so 163 bytmi, približne 8 100 m2 kancelárií, 920 m2 obchodných priestorov a 1 550 m2 kultúrnych priestorov.

Lokalita s históriou

Pozemok kupuje J&T od klientskeho fondu DV4 spoločnosti Delancey a na projekte bude spolupracovať s miestnym developerom luxusných nehnuteľností Sons & Co. Areál, v ktorom kedysi sídlila energetická spoločnosť National Grid (kým ju odtiaľ počas vojny nevyhnala Luftwaffe), už disponuje právoplatným stavebným povolením. J&T zverejnila aj vizualizáciu projektu. Po dokončení bude jeho celková hodnota približne 400 miliónov libier.

JTRE20Londýn201 Vizualizácia projektu na Park Street

Prostredníctvom tohto projektu vstupuje J&T Real Estate na londýnsky realitný trh. Pozemok na adrese 185 Park Street sa nachádza v prémiovej lokalite pri východnej strane galérie Tate Modern, na križovatke ulíc Great Guildford Street, Sumner Street a Park Street. Vyrastú tam celkovo tri veže – dve 15- a 19-poschodové rezidenčné budovy a jedna administratívna 10-poschodová s obchodnými prevádzkami na prízemí.

Slovenský projekt bude ostro sledovaný; priestor v ňom dostane aj Shakespeare

Projekt komplexu spracovalo britské štúdio Squire & Partners. Jeho súčasťou bude aj priestor pre kultúru, pri ktorom sa očakáva, že by ho mohlo využívať neďaleké legendárne divadlo Shakespeare's Globe Theatre. Projekt získal stavebné povolenie už v júli 2015.

Peter Korbačka, zakladateľ a predseda predstavenstva J&T Real Estate, v tejto súvislosti uviedol: „Vstup J&T Real Estate v spolupráci so Sons & Co. do prestížnej lokality centrálneho Londýna je pre obe naše spoločnosti dôležitým strategickým míľnikom. Zároveň je pre nás dôležité, že na britský developerský trh vstupujeme práve s takýmto impozantným projektom.

Šéf JTRE predpokladá, že pôjde o jeden z najočakávanejších projektov v centrálnom Londýne. "185 Park Street je komplexným developmentom v území, ktoré je citlivo vnímané najmä v kultúrnom kontexte mesta. Je to zároveň lokalita s enormným potenciálom,“ zdôraznil.

Správny projekt v správnom čase

Alex Stocker, výkonný riaditeľ spoločnosti Sons & Co., povedal: „Našu budúcu spoluprácu s J&T Real Estate na premene jedného z posledných lukratívnych pozemkov v South Bank sprevádzajú z našej strany veľké nadšenie a vysoké očakávania. Pri tomto rozsiahlom a zároveň architektonicky inšpiratívnom projekte, ktorý má medzinárodný kultúrny dosah, môžeme spojiť naše skúsenosti z londýnskeho realitného trhu so skúsenosťami J&T Real Estate v oblasti developmentu veľkých polyfunkčných projektov v prestížnych európskych lokalitách."

Nový projekt na 185 Park Street podľa neho predstavuje pre investora šancu realizovať víziu v správnom čase životného cyklu nehnuteľností.

Po asanácii existujúcich objektov sa má výstavba začať v prvom štvrťroku 2019. Samotná realizácia zaberie tri roky, s očakávaným termínom dokončenia v roku 2022.

Okrem developmentu na ulici 185 Park Street sa v rámci plnenia podmienok stavebného povolenia J&T Real Estate zaviazala postaviť v neďalekej lokalite Southwark Park Road opatrovateľský dom pre seniorov s 57 apartmánmi. Bude ho spravovať charita United St. Salvator, ktorá podporuje ľudí a komunity v lokalite severného Southwarku.

Slovenskému developerovi asistovala pri transakcii aj londýnska právnická spoločnosť Setfords Solicitors s podporou slovenskej advokátskej kancelárie Relevans. Finančným a obchodným poradcom pri transakcii bola spoločnosť BDO LLP.

O J&T Real Estate a Sons & Co.

JTRE zo skupiny J&T založená v roku 1996 je poprednou slovenskou realitnou spoločnosťou s viac ako 300 zamestnancami, zastúpením v troch a projektmi v piatich krajinách. Je to private equity realitný investor, developer a správca nehnuteľností v hodnote viac ako 800 miliónov eur. Eviduje viac ako 50 ukončených projektov s hodnotou presahujúcou 1 miliardu eur. Doteraz J&T Real Estate zrealizovala viac ako 800 000 m2 komerčných a 250 000 m2 rezidenčných priestorov.

Sons & Co., predtým známu ako L&H, založili bratia Alexander a Christian Stockerovci spolu so Simonom Robertsom. Zakladatelia firmy sa počas posledných 28 rokov podieľali na výstavbe viac ako 500 bytov a 50 domov v oblasti centrálneho Londýna. Spoločnosť reprezentuje takmer 100 rokov kolektívnych skúseností, vďaka ktorým má za sebou množstvo úspešných projektov v oblasti akvizícií, developmentu a navrhovania luxusných nehnuteľností na prestížnych londýnskych adresách.

V roku 2018 realizuje v centrálnom Londýne veľké projekty v celkovej hodnote (GDV) viac ako 185 miliónov libier, a to v oblasti Holborn (GDV približne 58 miliónov libier), v oblasti Victoria (70 mil. GBP) a v lokalite Mayfair (60 mil. GBP). Spolu ide o 70 luxusných bytov.

JF/OTS

JTRE Londýn 02 

Čítajte tiež:

HB Reavis postaví v centre Londýna kancelársku budovu

Projekt Eurovea 2 vstupuje do fázy prípravných prác; J&T to vo výsledku chce mať úžasné

Pri Eurovei rastie bratislavský Pudong

J&T postaví najvyššiu obytnú budovu v Bratislave, bude vyzerať ako jutové vrece

Stavbou roka je bratislavský dvojmrakodrap

 

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo