Filmový týždeň v Uherskom Hradišti: Prídu aj Mike Leigh a Iva Janžurová

Autor júl 2018 -
Mike Leigh; vpravo vizuál LFŠ 2018 Mike Leigh; vpravo vizuál LFŠ 2018 Foto: Wikimedia

Leigh patrí k najuznávanejším európskym režisérom; za svoje sociálno-rodinné drámy získal Palmu, Leva a zopár oscarových nominácií.

Uprostred prázdnin sa neďaleko slovenských hraníc každoročne uskutočňuje kvalitou špičkové, pritom atmosférou mladistvé a nadšenecké podujatie – Letná filmová škola. Milovníci filmu, nenároční na životné podmienky (ubytovanie na internátoch alebo pod stanom) zaplavia od 27. júla do 5. augusta centrálny park Uherského Hradišťa a desiatku premietacích priestorov, aby si užili ďalšie série cinefilských lahôdok pripravené nápaditou festivalovou dramaturgiou. Celé to organizuje Asociácia českých filmových klubov (AČFK). Napriek absencii červených kobercov sa na LFŠ pravidelne vyskytujú hviezdy, najmä tie z Európy a jej blízkeho okolia.

V tomto roku sa do Hradišťa príde z Veľkej Británie pozrieť jeden z jej najslávnejších režisérov, víťaz Zlatej palmy z Cannes, Zlatého leva z Benátok a držiteľ Rádu britského impéria Mike Leigh (1943). Natočil rad snímok oscilujúcich medzi britským sociálnym realizmom a svojbytnou autorskou štylizáciou. V našich končinách sa uvádzali napríklad filmy Tajnosti a lži, Dve tváre Very Drake a Ďalší rok. Leighovo kompaktné dielo sa vyznačuje skúmaním modelu rodiny a špecifickým nádychom citlivosti a zraniteľnosti jednotlivca. Tohto režiséra môžeme vnímať aj ako objaviteľa viacerých hereckých hviezd vrátane Tima Rotha, Garyho Oldmana a Brendy Blethynovej. Ako je na LFŠ zvykom, Mike Leigh tam uvedie retrospektívu svojich filmov a v rámci „divokej karty“ aj tri snímky z histórie svetovej kinematografie, ktoré ho ovplyvnili.

Špičkovou zástupkyňou českej kinematografie na festivale bude známa herečka Iva Janžurová. Obaja umelci si prevezmú aj Výročnú cenu AČFK. „Letnú filmovú školu navštevujú predovšetkým mladí diváci a my sme šťastní, že im môžeme predstaviť a pripomenúť nielen mladých, začínajúcich tvorcov, ale aj legendy, ktoré utvárali podobu českého i európskeho filmu,“ povedala programová riaditeľka LFŠ Iva Hejlíčková. „Z tohto pohľadu je pre nás veľkou cťou, že naše pozvanie prijali dve osobnosti, ktoré – každá svojím spôsobom – hlboko oslovili nielen milióny divákov, ale aj svojich profesijných nasledovníkov. Pani Ive Janžurovej chceme vzdať hold za viac ako polstoročie neuveriteľne mnohotvárnej hereckej práce, ktorá v českom kontexte len ťažko nájde obdobu,“ zdôraznila.

Pri príležitosti udelenia ceny Ive Janžurovej uvedie festival sugestívnu drámu Petrolejové lampy, ktorou zároveň vzdá hold tvorbe Juraja Herza, bláznivú komédiu „Pane, vy jste vdova!“ a psychologicky ladenú road movie Výlet.

Ďalším hosťom Letnej filmovej školy bude nemecký režisér Roland Klick – legenda, ktorá sa vymykala svojej dobe a zožala pochvalné ódy od Stevena Spielberga aj Quentina Tarantina. Príde aj čílsky artový guru Alejandro Fernandéz Almendras, ktorého film Zabiť človeka získal v roku 2014 Veľkú cenu poroty za najlepší hraný film na festivale Sundance.

Spomedzi množstva nových filmov vrátane ponuky z festivalov v Berlíne, Cannes a Benátkach (v sekcii Be2Can Starter) stojí za osobitnú zmienku slávnostné premiérové uvedenie filmu Jan Palach. Režisér Robert Sedláček v ňom rekonštruuje posledné mesiace života študenta Karlovej univerzity, ktorého meno sa stalo symbolom sebaobetovania na protest proti nespravodlivosti a ľahostajnosti.

JF/TS

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo