Krstný otec: O natáčaní a pozadí kultového filmu vyšla nová kniha

Autor Milan Buno august 2018 -

Kniha „Krstný otec. Fascinujúci príbeh filmu“ od uznávaného odborníka Petra Cowieho vyšla v slovenčine.

Prostredníctvom archívnych materiálov, fotografií z nakrúcania a zasväteného sprievodného textu kniha rozpráva fascinujúci príbeh filmu, ktorý – paradoxne – takmer neuzrel svetlo sveta. Prezentuje jednotlivé jeho komponenty, ktoré, často aj napriek pôvodným pochybnostiam, do seba tak skvelo zapadli, že tento film v roku 1972 dosiahol obrovský úspech a jeho popularita pretrváva do súčasnosti.

Snímka Krstný otec, ktorú natočili v štúdiu Paramount, je určite jedným z najobľúbenejších a najuznávanejších filmov v histórii svetovej kinematografie. V opakovaných prieskumoch sa toto majstrovské dielo režiséra Francisa Forda Coppolu zaradilo medzi najvýznamnejšie filmy, aké sa kedy objavili na filmovom plátne. Jeho prezentácia, symbolika a slovník ovplyvnili celú generáciu filmárov a popkultúru všeobecne.

Sága o rodine Corleoneovcov, americkom mafiánskom klane s talianskymi koreňmi ponúka divákovi zasvätený pohľad do spleti mafiánskych tradícií a vzťahov, zažila aj viacero ďalších imitácií, dokonca aj paródií – no žiadna z nich sa nevyrovnala Coppolovmu dielu.

V porovnaní s mnohými inými filmami nakrútenými v rovnakom období Krstný otec pôsobí mimoriadne sviežo. Z vizuálnej stránky je to najmä vďaka klasickej technike snímania – bez ručnej kamery alebo excentrických záberov, bez zoomov (okrem úvodného záberu) – a úsporne použitým špeciálnym efektom, ktoré nikdy netrvajú dlhšie, než je nevyhnutné. Hviezdne obsadený film ponúka aj skvelé herecké výkony – excelujú najmä Marlon Brando ako Vito Corleone (je aj na obálke knihy) a Al Pacino ako Michael Corleone.

Čo nájdete v knihe

Informácie o každej dôležitej postave, od Dona Vita Corleoneho, cez Toma Hagena, Johnnyho Fontanu po Al Neriho či Lucu Brasiho. Samostatné kapitoly sú o scenári, režisérovi F. F. Coppolovi, výbere hercov a výprave, kamere, kostýmoch aj samotnom nakrúcaní. Či už v New Yorku alebo na Sicílii. Dozviete sa, ako sa dá zostrihať komorný veľkofilm, ako sa vyberala hudba a aj to, ako vyzerala premiéra a aké boli prvé reakcie. V závere knihy sú kapitoly Vystrihnuté scény, Ocenenia, Vplyv a odkaz, ako aj informácia o dvoch pokračovaniach filmu.

Krstný otec bol predzvesťou novej etapy v hollywoodskej histórii. Tzv. renegátske produkcie ako Bezstarostná jazda (Easy Rider) a Malé životné etudy (Five Easy Pieces) boli reakciou na závan slobody z európskej kinematografie a keď 31-ročný Coppola nakrútil podľa svojich predstáv Krstného otca – a pritom neprekročil medze existujúceho štúdiového systému – Hollywood sa horko-ťažko akoby dotrmácal do flexibilnejšej a ambicióznejšej éry, v ktorej sa chopili iniciatívy aj ďalší talentovaní filmári ako Martin Scorsese, Steven Spielberg, George Lucas a Brian De Palma.

Pre filmové štúdio Paramount Pictures, kde bol šéfom produkcie Robert Evans, predstavoval Krstný otec začiatok „zlatej horúčky“ – obdobia rozkvetu ďalších troch-štyroch rokov, keď vyrobili niekoľko pozoruhodných filmov, ktoré vyvrcholili dielom Romana Polanského Čínska štvrť.

Román Maria Puza

Mario Puzo uviedol svoj román Krstný otec (vyšiel v roku 1969) citátom z Balzaca: „Za každým veľkým bohatstvom je zločin.“ Román Krstný otec je kniha, ktorá v sebe skrýva košatý príbeh punktičkársky rozdelený do rozličných období a epizód. Keď Puzo napísal Krstného otca, mal už takmer päťdesiat rokov. Jeho rodičia sa prisťahovali z Talianska a žili v skromných pomeroch na Manhattane v drsnej štvrti označovanej ako Hellʼs Kitchen, medzi 34. a 59. ulicou na West Side. Počas prohibície sa táto časť mesta stala liahňou gangov a neskôr podhubím pre nezákonný hazard.

Román sa vlastne zrodil z núdze. Puzove predchádzajúce knihy síce mali dobrú odozvu, no neboli to kasové trháky a spisovateľ zarobil na honorároch iba 6 500 dolárov. V roku 1965, ako sám priznal, dlhoval svojim kamarátom, majiteľom stávkových kancelárií „a rozličným úžerníkom“ sumu 20 000 dolárov. To sa zmenilo po vydaní Krstného otca, ktorý sa stal okamžitým bestsellerom; počas dvoch rokov po prvom vydaní (1969) sa predalo deväť miliónov výtlačkov a stal sa najpredávanejšou knihou toho obdobia.

Milan Buno, literárny publicista

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo