Schwarzkopf oslavuje 120 rokov

Autor Anna Palfiová august 2018 -

Schauma, Taft, Palette Color, Re-Nature, got2b, Looks, ColorExpert, #createyourstyle – to sú názvy niektorých produktových radov a iniciatív značky v uplynulých desaťročiach.

V roku 1898, teda pred 120 rokmi, vyvinul Hans Schwarzkopf na tú dobu priekopnícke produkty vlasovej starostlivosti. V roku 1930 začal ako prvý na svete v tejto brandži budovať obchodné vzťahy s kaderníckymi salónmi a kaderníkmi. Položil tým základy značky profesionálnej vlasovej kozmetiky Schwarzkopf Professional, ktorá oficiálne rozšírila značku Schwarzkopf v roku 1997.

Hans Schwarzkopf zm

Hans Schwarzkopf sa narodil v roku 1874 v Gdansku, vtedy v Nemecku (Prusku), dnes v Poľsku. Vyštudoval farmáciu a otvoril si malý obchod v Berlíne. Úplne prvý šampón, ktorý vyrobil, bol zároveň prvým suchým šampónom na svete; bolo to v roku 1903. Nasledoval prvý lak na vlasy, svetovo preslávené farby na vlasy a nová definícia krásy. Rozbehol sa príbeh značky Schwarzkopf.

Dnes patria značky Schwarzkopf aj Schwarzkopf Professional spoločnosti Henkel – a sú medzi medzinárodne najúspešnejšími značkami. Pripomeňme míľniky histórie značky Schwarzkopf.

1898
Hans Schwarzkopf, chemik a lekárnik, otvára obchod „Farby, drogéria a parfumy“ v Passauer Straße v Berlíne-Charlottenburgu. Už vtedy mal ambíciu vybudovať jednu z najvýznamnejších firiem zaoberajúcich sa starostlivosťou o vlasy.

1903
Prvou veľkou inováciou, ktorú Hans Schwarzkopf uvádza na trh, je púdrový šampón rozpustný vo vode. Jedno vrecko stojí 20 fenigov a okamžite svojou obľubou prekonáva vtedy dostupné tuhé vlasové mydla. Šampón s logom, na ktorom je čierna hlava, sa stáva hitom.

1927
Ďalší míľnik: spoločnosť uvádza na európsky trh svoj prvý tekutý šampón.

1933
Nasleduje prvý nezásaditý šampón bez mydla na svete Onalkal – je považovaný za predka všetkých moderných šampónov. Okrem vlasovej starostlivosti sa rozširuje aj rad ondulovacích produktov.

Schwarzkopf Suchý šampón zm

1947
Pod názvom Onaltherma uvádza Schwarzkopf prvý produkt na onduláciu za studena. Produkt dokáže vyčarovať vlny bez nutnosti použitia takmer 100-stupňového tepla. Súčasne „Poly Color“ uvádza farby aj pre koncových spotrebiteľov.

1949
Schwarzkopf uvádza na nemecký trh „Schauma Creme-Schaumpon“ v tube. A s veľkým úspechom: pojem „Schauma“ sa stáva stelesnením šampónu v Západnom Nemecku.

1955
Ženy sa už viac nemusia obávať vetra, či počasia, pretože prichádza „Taft“ – prvá „tekutá sieťka na vlasy“. V krajine, ktorá slávi povojnový hospodársky zázrak, vzniká nové slovo: „taftovať“ – čiže nasprejovať vlasy lakom.

1968
Schwarzkopf uvádza „Palette Color Shampoo“. Farby na vlasy z radov Palette sú odvtedy stále v ponuke a prinášajú zákazníkom zážitok z farieb.

1974
Je zavedená „Metodickosť Schwarzkopf“ – nový systematický koncept týkajúci sa ondulácie.

1987
Ohľaduplný k životnému prostrediu: Schwarzkopf je prvý medzinárodný výrobca kozmetiky, ktorý reaguje na spoločensky relevantné témy, ako je ochrana životného prostredia. Lak na vlasy „Drei Wetter Taft“ (t. j. do troch druhov počasia) má v spreji bezfreónové plyny.

1995
Spoločnosť Henkel, sídliaca v Düsseldorfe, preberá značku Schwarzkopf a stáva sa tak jedným z vedúcich poskytovateľov produktov vlasovej starostlivosti v Európe.

1998
Schwarzkopf oslávil 100. výročie uvedením ďalšieho inovatívneho produktu: Re-Nature je prvou samopigmentovacou farbou pre sivé vlasy. Ak je vystavená vzdušnému kyslíku, navracia vlasom ich prirodzenú farbu.

2004
Mladistvá značka got2b založená na stylingových trendoch z ulíc je uvedená do európskych obchodných reťazcov.

2007
Armin Morbach vytvára nové Schwarzkopf Looks. Profesionáli z radov kaderníkov prevádzajú horúce trendy do nositeľných účesov, ktoré sú rovnako efektné ako moderné. Looks fotografujú renomovaní fotografi, ako napríklad Patrick Demarchelier.

2016
Ženy do popredia: Schwarzkopf uvádza charitatívnu iniciatívu Million Chances. Spoločne s lokálnymi a medzinárodnými neziskovými organizáciami predstavuje projekty, ktoré podporujú dievčatá aj ženy po celom svete v budovaní úspešného života.

2017
Schwarzkopf prináša najnovšie výstrelky v ošetrovacích farbách priamo zo salónov až do domácností. ColorExpert kombinuje efektné farebné odtiene s intenzívnou starostlivosťou. Technológia Omegaplex dôkladne chráni mikroväzby vo vnútri vlasového vlákna, takže vlasy sú žiarivo farebné a zároveň perfektne vyživené.

2018
Schwarzkopf je ďalej veľkým inovátorom: Pri príležitosti 120. narodenín značka oslavuje individuálnu krásu kampaňou #createyourstyle – ale ide tu aj o odklon od doterajších fyzických ideálov krásy. Dôležité sú diverzita, prirodzenosť a sebadôvera – a styling by mal byť aj zábavou.

Anna Palfiová

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo