Bardejovské kúpele v septembri: dychovka, pivo, víno, mažoretky

Autor Paper Life august 2018 -

Koniec leta a začiatok jesene sú obľúbeným obdobím na návštevu kúpeľov. Počasie je príjemné, ľudí netrápia horúčavy a na promenádach ich čakajú rôzne programy a festivaly.

Výnimkou nie sú ani Bardejovské kúpele. September je tu tradične veľmi silným mesiacom, keď majú obsadené všetky hlavné ubytovacie kapacity a hostia využívajú rôzne typy akciových pobytov vrátane tých pre rodiny s deťmi. Začiatok mesiaca v týchto kúpeľoch tradične patrí dychovke a pivu – konkrétne, prehliadke dychových hudieb spojenej s vystúpeniami ľudových súborov a Pivnému festivalu firmy Heineken.

Každú sobotu hudba, v októbri festival vína

,,Dychovky a pivo patria v Bardejovských kúpeľoch už tradične k záveru leta. V prípade priaznivého počasia očakávame opäť vysokú návštevnosť, pretože tento festival si za šesť rokov našiel svoj okruh priaznivcov,“ pozýva Tamara Šatanková, ekonomicko-obchodná riaditeľka Bardejovských kúpeľov, a. s. Dodala, že počas celého septembra sa môžu návštevníci tešiť aj na pravidelné sobotné hudobné vystúpenia pod holým nebom, na pódiu pri kolonáde. ,,Na 6.októbra pripravujeme 4. ročník Hornošarišského vínneho festivalu, na ktorom sa predstavia viaceré slovenské vinárstva. Jeho súčasťou bude množstvo sprievodných akcií a kultúrny program v Kúpeľnej kolonáde,“ informovala T. Šatanková.

Bardejovské kúpele sú obľúbeným miestom oddychu, liečby i kultúrneho života. Priťahujú predovšetkým návštevníkov z Prešovského a Košického kraja. V hlavnej sezóne majú lôžkovú kapacitu 1 196 lôžok v 613 izbách. Do komplexu spoločnosti Bardejovské kúpele, a. s., v súčasnosti patria štyri hotely – Alexander****, Ozón***, Astória*** a Mier**, hotelové depandance František a Diana, apartmánové domy Carola a Palmíra, liečebné domy Alžbeta a Helios a 10 menších ďalších ubytovacích zariadení – viliek.

Priamo v areáli kúpeľov je okrem Wellness Spa komplexu aj vonkajší bazén s vyhrievanou vodou, ktorý býva zvyčajne otvorený do 15. septembra. V kúpeľoch sa nachádza skanzen, najstarší na Slovensku, ďalej tenisové dvorce, krytá hala, minigolf a ďalšie atrakcie. Neďaleko sú historické mesto Bardejov – pamiatka Unesco, hrad Zborov, Slnečný majer s možnosťou jazdy na koni a ďalšie zaujímavosti.

V tomto roku patrili k najatraktívnejším podujatiam hlavnej kúpeľnej sezóny Medzinárodné hudobné leto, Bardejovské kúpeľné dni a Alžbetínsky deň na počesť cisárovnej Sissi. Konali sa výstavy kvetov, obrazov, plastík, fotografií a ďalšie aktivity. Organizátori očakávajú, že nadchádzajúce hudobné a gastronomické podujatia rovnako pritiahnu záujemcov zo širokého okolia.

Historicky slávne kúpele

Pripomeňme, že Bardejovské kúpele majú desať prameňov, ktoré vyvierajú na pomerne malej ploche vo vnútornom kúpeľnom území. Bardejovská minerálna voda je prírodná-liečivá, slabo až stredne mineralizovaná, hydrogén uhličitanovo-chloridová, sodná, železitá uhličitá, studená, hypotonická, so zvýšeným obsahom kyseliny boritej. Zo všetkých slovenských kúpeľov majú Bardejovské najširšie indikačné zameranie. Liečia sa tu onkologické choroby, choroby obehového a tráviaceho ústrojenstva, choroby z poruchy látkovej výmeny a žliaz s vnútornou sekréciou, netuberkulózne choroby dýchacích ciest, choroby z povolania, ochorenia obličiek a močových ciest, choroby pohybového ústrojenstva a ženské ochorenia.

Historicky prvá zmienka o Bardejovských kúpeľoch je z roku 1247, keď uhorský kráľ Belo IV. daroval územie dnešných kúpeľov aj s prameňmi mestu Bardejov. Kúpele si vychutnávala na liečení v roku 1895 aj manželka Františka Jozefa I. cisárovná Alžbeta, nazývaná Sisi, ktorej socha sa vyníma v kúpeľnom parku. Pobýval tu aj cisár Jozef II. (1783), Mária Lujza, neskoršia manželka cisára Napoleona (1809), ruský cár Alexander I. (1821) a poľská kráľovná Mária Kazimiera Sobieska, manželka poľského kráľa Jána III. Sobieskeho.

Paper Life

rsz bk nulovabankovka Na nedávno vydanej suvenírovej bankovke Bardejovských kúpeľov je známy portrét cisárovnej Sissi.

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo