Začínajú sa elektromobily ekonomicky vyplácať?

Autor Slávka Boldocká máj 2016 -

Argumenty ako vysoká cena elektrického auta, nejasná zostatková hodnota, výdrž batérie a slabá infraštruktúra už neplatia. Tvrdí to Björn van den Berg zo spoločnosti Business Lease Slovakia.

Tento Holanďan jazdiaci na Tesle S, ktorý ešte nedávno riadil slovenskú pobočku lízingovej spoločnosti, patrí k nadšencom elektromobility. Na Slovensku ju posilnil tým, že ponuku BL rozšíril o elektrické autá určené do firemných fleetov, a to v koordinácii s dodávateľom nabíjacích zariadení.

Prečo má (je) e-mobilita budúcnosť

B. van den Berg vidí minimálne sedem povzbudivých argumentov. Niektoré súvisia s faktom, že poháňajúca energia sa vyrába vo veľkom v elektrárňach a tie majú oveľa väčšiu účinnosť spaľovania paliva oproti spaľovaciemu motoru. Typický pomer môže byť viac ako 90 % oproti 25 %. Okrem toho, už dlhší čas sú k dispozícii aj „čisté“ technológie na výrobu elektriny. V konečnom dôsledku môžu byť náklady na spotrebované „palivo“ v elektromobiloch na jeden kilometer až o 70 % nižšie.

Za elektrické autá hovorí aj jednoduchšia údržba. Logicky vyplýva už len z faktu, že ich pohonná jednotka obsahuje obvykle len päť pohyblivých častí, kým spaľovací motor niekoľko sto. B. van den Berg hovorí o čísle 400 v prípade jednoduchších motorov. Používateľský komfort pre vodičov elektromobilov sa pritom stále zvyšuje. Dojazd sa už počíta v rádoch stoviek kilometrov a smeruje k hranici 500 km. Ale aj batéria s kapacitou dojazdu 180 km je obvykle dostačujúca na denné krátke jazdy v rámci mesta a blízkeho okolia. Zvyšuje sa kvalita infraštruktúry, najmä dostupná rýchlosť nabíjania, vo vyspelých krajinách sa rozširujú nabíjacie kapacity v súkromných a kancelárskych budovách.

Nabíjanie na Slovensku

„Vodiči elektromobilov môžu na Slovensku využívať vyše 50 verejne prístupných a bezplatných nabíjacích bodov, pričom táto sieť sa z roka na rok zhusťuje,“ hovorí generálny riaditeľ skupiny VSE Holding Thomas Hejcman. Verejne prístupné nabíjacie body sú dôležité pri rýchlonabíjaní, kde sa v závislosti od veľkosti batérie a výkonu nabíjacej stanice dá nabiť batéria na 80 % už za 30 minút.

Pritom dnes už väčšina veľkých automobiliek ako BMW, Volkswagen, Nissan, Kia či Audi ponúka modely elektrických áut s dojazdom od 150 až do 420 km na jedno nabitie. „To plne postačuje, keďže podľa štatistík najazdí 70 % Európanov denne menej ako 40 km,“ dodáva T. Hejcman. Pritom upozorňuje, že k batériám je šetrnejšie pomalé nabíjanie. „Väčšina nabíjacích cyklov sa deje v noci, keď auto stojí v garáži.“ S tým súhlasí aj B. van den Berg: „Väčšina vodičov nenajazdí viac ako 100 kilometrov denne, čo zodpovedá dojazdu elektromobilov. Základom je návyk, aby si užívateľ pri každom odstavení elektromobilu na parkovacie miesto – doma alebo v práci – napojil vozidlo na zdroj nabíjania.“

Zdôrazniť výhody a eliminovať nevýhody

Vyššia obstarávacia cena elektromobilu v porovnaní s autom s konvenčným motorom dnes prestáva byť prekážkou. Jednak automobilky z roka na rok znižujú ceny, jednak prevádzkové náklady na elektromobil sú nižšie než v prípade vozidiel so spaľovacím motorom, takže pri konečnom sčítaní sa všetky náklady približne vyrovnajú. Vysokej vstupnej investícii sa dá vyhnúť prostredníctvom operatívneho lízingu. Jeho základom je, že firma platí len dobu využívania vozidla, teda rozdiel medzi obstarávacou a zostatkovou hodnotou. A elektromobily majú vysokú zostatkovú hodnotu. „Mesačné platby vieme nastaviť rovnako cenovo výhodne ako pri bežných vozidlách,“ tvrdí šéf Business Lease Slovakia.

Poskytovatelia služieb súvisiacich s elektromobilitou vychádzajú svojim klientom v ústrety. „Elektromobilita sa dá dnes ušiť presne na mieru. Zoberte si napríklad také hotely, ktoré chcú poskytnúť nabíjanie pre svojich hostí. Pekári chcú ušetriť s elektromobilmi na roznáške pečiva a spoločensky zodpovedné firmy chcú znižovať svoju uhlíkovú stopu. Každý má inú motiváciu, no každý dokáže využiť elektromobilitu vo svoj prospech,“ hovorí T. Hejcman.

Nové vnímanie a prístup

Používanie elektromobilov je podľa T. Hejcmana novým prístupom k vytváraniu vozidlového parku vo firmách rôzneho zamerania. „Kým niektorým, napríklad reštauráciám, stačí iba ‚zásuvka‘ na nabitie – tzv. easy technológia, bizniscentrá a rezidenčné domy budú chcieť nájomníkovi rozdať karty oprávňujúce parkovať pri nabíjačke. Veľkoobchody zasa budú chcieť pomocou smart technológií nabíjacích staníc umožniť platby za ‚natankovanú energiu‘ po celej Európe. Všade tu je priestor na rýchly rozvoj elektromobility,“ konštatuje. Preto nabíjačky pre elektromobily so smart komunikačnou technológiou sú už podľa neho nevyhnutnosťou.
Dodávatelia upozorňujú, že dostupnosť e-mobility by zvýšila podpora od štátu a napĺňanie vládnej Stratégie rozvoja elektromobility. A to rôznymi formami. Malo by ísť najmä o legislatívne zvýhodnenia, aké už prijalo viacero iných krajín, napríklad nulovú cestnú daň, ale aj o priamu finančnú a inú podporu, napríklad parkovanie zadarmo v centrách miest a podobne.

Slávka Boldocká, MM

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo