Rodinnému vinárstvu Magula sa darí ísť vlastnou cestou

Autor Michaela Potočárová september 2018 -
Rodinnému vinárstvu Magula sa darí ísť vlastnou cestou Foto: Rodinné vinárstvo Magula

Hrozno, ktoré pestujú vo svojich vinohradoch ekologickým „bio“ spôsobom, sa im odvďačuje chuťou a víno z neho vyhráva medaily.

Vinársky príbeh rodiny Magulovcov v Suchej nad Parnou začal ešte v roku 1931 písať ich predok Jozef Husár. Tento ambiciózny mladík si postupne naštudoval najmodernejšie postupy pestovania vína, jedného dňa kúpil pozemok, vinicu a dom v Ružovej doline a začal pestovať hrozno. Od začiatku presne vedel, ako chce jedného dňa vyrábať víno. Jeho príbeh inšpiroval aj súčasné generácie Magulovcov, a tak Katarína s manželom a synom s jeho rodinou už 11 rokov budujú svoju vlastnú vinársku tradíciu.

Rodina Magulovcov sa k vinohradom pradeda dostala až po reštitúcii. Napriek neistej budúcnosti zanedbaného viniča sa rozhodli vo výrobe vína pokračovať. Odvtedy Magulovci navštevovali renomované vinárstva v blízkom aj ďalekom okolí, viedli dlhé rozhovory s etablovanými vinármi a zhromažďovali informácie z odborných kníh aj webov. Hľadali svoj vzor, víno, ktoré ich očarí. Zhodli sa, že si musia nájsť vlastnú cestu.

Nakoniec sa im to podarilo, a to najmä vďaka tvrdej práci, ktorú si osvojila celá rodina. Začiatky neboli jednoduché, aj preto všetci členovia domácnosti žijú akýmsi dvojitým životom – okrem vinárstva sa stále venujú svojim pôvodným profesiám. Ako to zvládajú?

„Je to náročné, o to viac, že pracujem v Ženeve. Darí sa mi však chodiť domov zhruba každý druhý víkend a doma trávim aj všetky dovolenky a voľné dni,“ hovorí Katarína Magulová. „Zvládame to aj vďaka tomu, že do prác okolo vinárstva sa zapájame všetci a úlohy máme podelené. Mojou úlohou je naštudovať si odborné informácie a pripraviť na základe toho návrh, ako v pivnici ďalej postupovať. Mám na starosti aj webovú stránku, ktorou si celkom príjemne vypĺňam voľný čas v Ženeve. Navyše máme pravidelné porady cez Skype, takže sa viem naplno zapájať do diania vo vinárstve, aj keď nie som doma fyzicky prítomná,“vysvetľuje.

 Magulová Katarína Magulová je motorom úspešnej rodinnej firmy

Červené, ružové aj biele

Magulovci sa zameriavajú najmä na produkciu červených vín. Ich Frankovka modrá 2011 sa dostala do povedomia odbornej verejnosti už v roku 2013, keď získala niekoľko zlatých medailí na domácich aj medzinárodných súťažiach. Vinicu frankovky Magulovci vysadili v roku 2007 na mieste toho pôvodného rodinného vinohradu z roku 1931; víno z neho si postupne získava stále viac verných zákazníkov.
Tradičnú suchovskú odrodu Modrý Portugal vyrábajú hneď v troch podobách: ako klasické červené vyzrievané rok v starých dubových sudoch, elegantné barikové vyzrievané dva roky v nových dubových sudoch a inovatívny „carbonique“ vytvorený v priebehu iba dvoch mesiacov karbonickou maceráciou. Toto ľahké ovocné vínko vznikne celkom prirodzene, keď sa neporušené strapce hrozna nechajú dva týždne v ochrannej atmosfére oxidu uhličitého a až potom sa vylisujú. V pivnici už vyzrieva aj Dunaj z nového vinohradu, na ten si však ešte treba počkať.
Okrem červených sa dá u Magulovcov ochutnať aj svieže ružové Ružový vlk, spájajúce v sebe hrozno z Ružovej a Vlčej doliny, a biele – pikantný Veltlín a korenistý Vlašák. Obe biele vína dozrievajú na jemných kvasničných kaloch, čo im pridáva plnú a zaujímavú chuť aj vôňu. Onedlho k nim pribudne aromatický Devín z panenskej úrody.
Magulovci sú iba na začiatku objavovania možností pri tvorbe naturálneho vína, ochutnať však u nich môžete remeselné vína nesúce výstižný prívlastok „unplugged“, vytvorené bez dotyku strojovej technológie, ručne či bosými nohami, oranžové víno ako aj vína vytvorené bez pridania oxidu siričitého.

Bio-hrozno a životné prostredie

Pani Magulová pracuje v štruktúrach OSN v oblasti ochrany životného prostredia, preto by sa zdalo, že ju k pestovaniu bio-vína viedla práve práca. Nie je to však úplne tak. „Pestovať bio-hrozno sme sa rozhodli veľmi skoro. Hlavným dôvodom bol štýl vína, ktorý sme chceli dorábať. Naturálne víno nám jednoducho chutilo najviac. Všeobecne uprednostňujeme bio-produkty, respektíve ovocia a zeleninu z našej záhrady. Neobsahujú zvyšky agrochemikálií a sú chutnejšie. To, že vzhľadom na moje zamestnanie viem o problémoch súvisiacich s extenzívnym používaním chemikálií a ich dôsledkoch pre životné prostredie a ľudí viac, než je mi niekedy milé, bola viac-menej iba zhoda okolností,“ vysvetľuje.

Napriek tomu, že Katarínu Magulovú jej práca v Ženeve napĺňa, túžobne počíta roky, ktoré jej zostávajú do dôchodku. Bude sa potom venovať vínu naplno? „Som už vo veku, kedy sa na dôchodok naozaj teším a pripravujem, takže áno. Neviem sa dočkať, kedy sa budem môcť venovať vinárstvu a najmä našej krásnej záhrade, ktorú postupne tvoríme podľa princípov permakultúry, samozrejme, bez chémie,“ hovorí s nadšením.

Rodina a jej podnik

Okrem vína a záhradky je radosťou K. Magulovej aj rodina. Syn Vladimír si do viníc priviedol manželku Luciu, s ktorou majú dvoch chlapcov, Huga a Maxima. Pri pohľade na predstaviteľov najmladšej generácie vinárov sa vynára otázka, ako rodinu ovplyvňuje spoločná práca vo vinohrade, ale najmä, ako sa pre Katarínu zmenila jej úloha matky a babičky.

„Je veľký rozdiel, či sa rodina stretáva nezáväzne pri sviatočných udalostiach alebo či spolupracuje v rodinnom podniku,“ priznáva pani Magulová a ďalej vysvetľuje: „Dynamika vzťahov medzi generáciami je celkom iná, aj vzťah medzi rodičmi a deťmi sa musí pretransformovať na partnerský vzťah, aspoň pokiaľ ide o záležitosti súvisiace s rodinným podnikom.“

Existuje nejaký jednoduchý návod, ako sa s tým vysporiadať? „Nevyhnutný je vzájomný rešpekt a možnosť vyjadriť vlastný názor. Preto u nás v rodine kladieme dôraz na spoločné prijímanie rozhodnutí. Je nám jasné, že ak máme ako firma napredovať, všetci členovia rodiny musia byť s prijatými riešeniami stotožnení. Pre mňa, ako matku a babičku, je úžasné aj to, že sa celkom prirodzene pravidelne stretávame a robíme veci spolu. Viem, že to nie je samozrejmosť a veľmi si to vychutnávam a vážim,“ dodáva Katarína Magulová.

Aj Magulovci sa zapájajú do projektu Otvorené viechy, v rámci ktorého otvoria svoje vinárstvo v Suchej nad Parnou pre záujemcov v piatok 21. septembra 2018. Ochutnať tam môžete väčšinu z uvedených zaujímavých vín a popri ich degustácii aj výbornú pochúťku – pečené gaštany z ich vlastného gaštanového sadu, jedného z najväčších na Slovensku.

Michaela Potočárová, PR servis destinácie Trnava

 

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo