Wanda Hrycová sa stala prezidentkou Slovenskej filmovej a televíznej akadémie

Autor Peter Gašparík september 2018 -
Wanda Adamík Hrycová pri preberaní ceny Slnko v sieti 2018 Wanda Adamík Hrycová pri preberaní ceny Slnko v sieti 2018 SFÚ

SFTA združuje osobnosti slovenského filmu a TV tvorby na spôsob americkej Akadémie; nominuje tiež slovenské filmy na Oscara.

Prezídium Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA) zvolilo 19. septembra 2018 na svoje čelo novú prezidentku. Stala sa ňou filmová producentka Wanda Adamík Hrycová, ktorá vo funkcii vystriedala režiséra Martina Šulíka.

W. Adamík Hrycová má skúsenosti z oblasti divadla, televízie i filmu. Bola riaditeľkou divadla Nová scéna a stála tiež na čele najväčšej televíznej produkčnej spoločnosti na Slovensku MediaPro Entertainment Slovakia. V roku 2007 založila vlastnú spoločnosť Wandal Production, ktorá produkovala aj úspešný film Čiara. Tento kriminálny thriller režiséra Petra Bebjaka získal v apríli 6 národných filmových cien Slnko v sieti za rok 2017, vrátane ocenenia pre najlepší domáci film.

SFTA je verejnoprospešná záujmová organizácia, ktorá združuje významné osobnosti slovenskej audiovizuálnej kultúry. Jej cieľom je aktívne sa podieľať na vytváraní systémového prostredia pre stabilizáciu slovenskej audiovizuálnej scény, podporovať rôznorodé kultúrne aktivity spojené s filmom a zaštítiť prezentáciu slovenskej audiovizuálnej kultúry doma i v zahraničí. Stala sa o. i. iniciátorom a usporiadateľom výročnej prehliadky Týždeň slovenského filmu, a garantom národnej filmovej ceny Slnko v sieti.

Akadémia je bezprostredným partnerom obdobných organizácii či inštitúcií v zahraničí, predovšetkým Európskej filmovej akadémie a Americkej akadémie filmových umení a vied. Vďaka spolupráci s nimi nominuje každoročne slovenský film na Európske filmové ceny a ocenenie Oscar za najlepší neanglicky hovorený film.

Prezídium SFTA má 7 členov. Okrem prezidentky ho tvorí dvojica viceprezidentov – producentka Mirka Grimaldi a scenárista Marek Leščák, ďalšími členmi prezídia sú generálny riaditeľ Slovenského filmového ústavu Peter Dubecký, scenáristka, režisérka a spisovateľka Eva Borušovičová, programový riaditeľ Medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest Peter Nágel a Miroslav Ulman, filmový publicista z Audiovizuálneho informačného centra Slovenského filmového ústavu.

Peter Gašparík, PR manažér SFTA 

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo