Vinári sa tešia z najlepšej sezóny za 20 rokov

Autor MT október 2018 -
Vinári sa tešia z najlepšej sezóny za 20 rokov Pixabay

Väčšina slovenských vinárov má od tohtoročného vína vysoké očakávania. Za výnimočnú sezónu vďačíme horúcemu letu.

Podľa niektorých vinárskych odborníkov by mohla byť sezóna 2018 dokonca najlepšia za dve desaťročia. Kým chlad oberá víno o jeho špecifickú zrelú chuť, teplé a suché leto je predpokladom pre dobrý ročník. „Horúce slnečné lúče podporujú vznik kvalitného nápoja. Zvyšujú totiž koncentráciu zeleného farbiva, chlorofylu. S jeho rastúcim množstvom vzniká aj viac glukózy, ovocného cukru, ktorý rastlina potrebuje pre svoj rast,“ vysvetľuje enologička zo spoločnosti Hubert J. E. Ingrid Vajczíková. Čím teplejšie leto teda máme, tým silnejšie a sladšie hrozno sa nám urodí.

Horúčavy tiež spôsobujú, že hrozno dozrieva skôr, ako je bežné. V auguste mnohí isto zaznamenali správu o tom, že obľúbený kvasený nápoj, burčiak, sa tento rok začal predávať až o deväť dní skôr.

Rastúca teplota však prispieva aj k menej pozitívnemu aspektu. „Spôsobuje rýchly pokles kyselín. Úlohou mňa ako enológa je doviesť drobné nedostatky prírody k dokonalosti, zachovať sviežosť nápoja a vytvoriť tak základ pre harmonické šumivé vína,“ hovorí Ingrid Vajczíková.

ludia vajczikova Ingrid Vajczíková

De luxe sekt potvrdzuje očakávania vinárov

V tejto sezóne sa príroda postarala o skvelé teplotné podmienky. Enologička najväčšieho výrobcu sektu na Slovensku vysvetľuje, že vinárom sa darilo aj v iných smeroch: „Ako hovorí jedna slovenská pranostika, v máji vlhko, chladno, bude vína na dno. Je preto veľké šťastie, že sme sa vyhli jarným mrazom či priveľkým zrážkam. Podarilo sa nám tiež ochrániť hrozno pred chorobami a zaistiť, aby ho pražiace slnečné lúče nespálili,“ hovorí. Aj vďaka takémuto vývoju sezóny mnohí vinári tvrdia, že tento rok by mohol byť najzaujímavejším za posledných 20 rokov.

Na dohady o tom, aké vína sezóna prinesie, je ešte skoro. Neskoršie odrody, ako napríklad Rizling Rýnsky či Chardonnay, sa začali zberať až v októbri. No keďže Hubert De Luxe vzniká zo skorších odrôd Irsai Oliver, Muškát Ottonel a Moravský muškát, prvé fľašky sú už naplnené. „Naše najpopulárnejšie šumivé víno zatiaľ očakávania nevšedného ročníka potvrdzuje. Môžem povedať, že máme základ pre zaujímavý nápoj s jemnými muškátovými vôňami a sviežou, limetkovo-citrónovou chuťou,“ prezrádza Ingrid Vajczíková.

MT/ Seesame

grapes 3550729 1920

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo