Nová Škoda Scala je postavená na koncernovej platforme Volkswagenu

Autor Lenka Kalafut Lendacká, Marián Sedílek december 2018 -
Nová Škoda Scala je postavená na koncernovej platforme Volkswagenu Nový model pri svojej premiére

Nový model predstavili v Tel Avive a podľa výrobcu otvára novú kapitolu jeho vozidiel kompaktnej triedy.

Škoda Scala je prvým modelom značky Škoda, ktorý je postavený na platforme MQB A0 koncernu Volkswagen. Značka v ňom vidí ďalší veľký vývojový stupeň svojho dizajnového jazyka. Vyznačuje sa aj kompaktnými vnútornými rozmermi a zároveň priestornosťou a vnútornou variabilitou. V ponuke je päť úsporných preplňovaných motorov TSI a TDI vrátane motora s pohonom na zemný plyn (CNG). Asistenčné systémy známe z vozidiel vyšších tried zaisťujú novú úroveň bezpečnosti v triede kompaktných vozidiel. Podľa značky ponúka úplne nový infotainmentový systém a inovatívne mobilné online služby Škoda Connect.

Názov Scala pochádza z latinčiny a v preklade znamená schodisko alebo rebrík. Vozidlo s karosériou hatchback podľa výrobcu kombinuje emocionálny dizajn, funkčnosť a modernú konektivitu. Do sériovo vyrábaného vozidla po prvýkrát prenáša dizajnový jazyk štúdie Vision RS. Ako miesto pre svetovú premiéru nového modelu vybrala automobilka izraelskú metropolu Tel Aviv.

Prehľad noviniek v Škode Scala

Dizajn: Ako prvé vozidlo značky Škoda charakterizuje Škoda Scala svojím emotívnym a autentickým vzhľadom ďalší vývojový stupeň dizajnového jazyka značky Škoda. Ako prvý sériovo vyrábaný automobil Škoda v Európe má na piatych dverách namiesto loga sebavedomý nápis Škoda. Až osemnásťpalcové kolesá z ľahkej zliatiny dodávajú vozidlu dynamický vzhľad. Predĺžené sklo piatych dverí, ktoré je súčasťou výbavového stupňa Style, dodáva vozidlu Škoda Scala vlastný štýl.

rsz scala 06

Interiér: Nový koncept poňatia interiéru, ktorý vychádza zo štúdie Vision RS, kombinuje ergonómiu a emotívny vzhľad s veľkorysým priestorom, typickým pre značku Škoda, a najväčším batožinovým priestorom vo svojej triede. Prístrojová doska s centrálnym, vysoko umiestneným displejom, výplne predných dverí s kvalitným, mäkčeným povrchom so špecifickou úpravou, ktorá napodobňuje kryštalickú štruktúru. Príjemnú atmosféru interiéru dodáva ambientné osvetlenie, teplé odtiene farieb a kontrastné obšitie poťahov sedadiel. Čalúnenie sedadiel je na želanie z kvalitného mikrovlákna Suedia. O dodatočný komfort sa stará na želanie dodávané vyhrievanie čelného skla alebo vyhrievaný volant.

Pohonné jednotky a podvozok: Tri benzínové motory TSI s objemom 1,0 alebo 1,5 l a jeden naftový motor 1,6 TDI pokrývajú výkonové spektrum od 70 do 110 kW (95 až 150 k). V priebehu roka 2019 bude nasledovať motor 1,0 G-TEC s výkonom 66 kW (90 k) a s pohonom na ekologický zemný plyn (CNG). Päť úsporných motorov vybavených turbodúchadlom spĺňa emisnú normu Euro 6d TEMP. Na želanie je ponúkaný systém Sport Chassis Control, ktorý ponúka nastavenie podvozku s režimami Normal a Sport, ktoré možno prepínať vo voľbe jazdného režimu Driving Mode Select.

Asistenčné systémy: Mnoho asistenčných systémov vozidiel Škoda Scala bolo doteraz známych len v automobiloch vyšších tried. Asistent zmeny jazdného pruhu (Side Assist) dostupný na želanie, upozorňuje až do vzdialenosti 70 m, čo je až o 50 m ďalej ako asistent hľadania mŕtveho uhlu (Blind Spot Detect), na zozadu blížiace sa vozidlá, ktoré majú v úmysle predbiehať alebo sa už nachádzajú v mŕtvom uhle. Na želanie je ponúkaný tiež adaptívny tempomat (ACC), ktorý je aktívny do rýchlosti 210 km/h, a parkovací asistent (Park Assist). Asistent sledovania jazdného pruhu (Lane Assist) a Front Assist vrátane funkcie núdzovej brzdy sú súčasťou štandardnej výbavy.

Technológie a bezpečnosť: Škoda Scala má v štandardnej výbave LED svetlomety a LED zadné skupinové svetlá. Predný Bi-LED a zadný full LED variant týchto svetiel s dynamickými zadnými smerovými svetlami, ktoré Scala ponúka ako prvý model značky Škoda, je súčasťou výbavového stupňa Style. Medzi devät ponúkaných airbagov patrí aj kolenný airbag vodiča a prvýkrát v triede kompaktných vozidiel sú na želanie dodávané zadné bočné airbagy. V prípade hroziacej nehody uzavrie proaktívna ochrana cestujúcich Crew Protect Assist, ktorá je dostupná na želanie, automaticky v predstihu okná a predopne bezpečnostné pásy na predných sedadlách.

Infotainment: Virtuálny kokpit, ktorý je dostupný na želanie, má displej s veľkosťou 10,25 palca. Ide o najväčší displej v triede kompaktných vozidiel. Displeje infotainmentového systému tretej generácie na báze radu MIB, majú uhlopriečku od 6,5 do 9,2 palca. Dotyková obrazovka je komfortne umiestnená tak vysoko, aby bola dobre viditeľná pre vodiča aj spolujazdca. Sound System Škoda, ktorý je dostupný na želanie, ponúka subwoofer a desať reproduktorov. Vďaka mnohým novým mobilným online službám Škoda Connect môžu cestujúci pomocou mobilného telefónu zamknúť a odomknúť vozidlo alebo „vzduchom“ aktualizovať softvér infotainmentového systému , prípadne mapy navigácie. Vďaka zabudovanej eSIM karte s pripojením LTE je vozidlo Škoda Scala vždy online.

Clever prvky: Škoda Scala ponúka mnoho Simply Clever prvkov, napríklad elektricky ovládané piate dvere s funkciou Tip-To-Close, ktoré sú ponúkané v tejto triede po prvýkrát, alebo mechanicky sklopné a elektricky odistiteľné ťažné zariadenie, ktoré sa vyklopí po stlačení tlačidla v batožinovom priestore.

Výhody modulárnej platformy VW

Nové vozidlo Škoda Scala je prvým modelom značky postavený na modernej modulárnej platforme MQB A0 koncernu Volkswagen. Platforma MQB tvorí jednotný základ mnohých rôznych vozidiel. Umožňuje veľmi flexibilnú a zároveň efektívnu výrobu a tiež umožňuje v kompaktnej triede ponúkať mnoho inovatívnych asistenčných systémov známych z vozidiel vyššej triedy.

Spoločnou vlastnosťou platformy MQB je umiestnenie motoru vpredu naprieč a skutočnosť, že vzdialenosť od stredu predných kolies k pedálom je vždy rovnaká. To umožňuje jednotné usporiadanie predných častí vozidiel u všetkých modelov a veľkorysý priestor pre vodiča a spolujazdca. Rázvor náprav, rozchod kolies, veľkosť kolies a poloha sedadiel môžu byť rozdielne. Motory, prevodovky, komponenty riadenia a podvozka je možné v rámci modulárnej platformy kombinovať. Použitím modernej konštrukcie a vysokopevnostnej ocele znižuje MQB výrazne hmotnosť vozidla.

Vďaka veľkému počtu vyrábaných kusov je možné v modeloch využívajúcich platformu MQB ponúknuť inovatívne asistenčné systémy a systémy zvyšujúce bezpečnosť, ako napríklad adaptívny tempomat (ACC) alebo proaktívnu ochranu cestujúcich Crew Protect Assist, a to nielen vo vyššej triede, ale aj v menších modeloch. V novom vozidle Scala urobila spoločnosť Škoda Auto rozsiahlu úpravu modulárnej platformy. Okrem iného bol zvolený najväčší možný rozchod kolies na zadnej náprave a zadný previs. Ako je pre vozidlá Škoda typické, ponúka Scala veľkorysé rozmery interiéru i napriek kompaktným vonkajším rozmerom. Zaslúžil sa o to predovšetkým dlhý rázvor, ktorý je 2 649 mm, pričom celková dĺžka vozidla predstavuje 4 362 mm. Šírka vozidla dosahuje 1 793 mm a jeho výška je 1 471 mm.

Modulárna platforma MQB tiež pomáha optimalizovať odpor vzduchu. Škoda Scala ponúka veľmi dobrý súčiniteľ odporu vzduchu Cx od 0,29. Rovnako ako ostatné modely značky Škoda postavené na platforme MQB používa aj nové vozidlo Scala plastové kryty podvozka pre lepšie prúdenie vzduchu. Okrem toho disponuje plochami, ktoré usmerňujú prúd vzduchu na novovyvinutých aerodynamických kolesách z ľahkej zliatiny. Na karosérii Scaly je vďaka mnohým hladkým plochám a aerodynamickému tvaru časti karosérie menej záchytných plôch pre prúd vzduchu, vzduchové clony Air Curtain ho odvádzajú bočným smerom cez predný nárazník. Vodné lišty po stranách čelného skla majú aerodynamický tvar, chladeniu motora pomáha optimalizované vedenie vzduchu. Na strešnom spojleri zlepšujú prúdenie vzduchu zabudované malé finlety.

Lenka Kalafut Lendacká, PR manager, Škoda Auto Slovensko

Marián Sedílek, Dynamic Relations 2000

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo