Prieskum IBM: Obyvatelia strednej Európy dôverujú umelej inteligencii

Autor TS december 2018 -
Prieskum IBM: Obyvatelia strednej Európy dôverujú umelej inteligencii Pixabay

Približne 90 % obyvateľov skúmaných krajín strednej a východnej Európy má všeobecné povedomie o umelej inteligencii a 80 % očakáva v budúcnosti jej širšie využitie.

Spoločnosť IBM nechala vypracovať prvú štúdiu na tému umelej inteligencie v oblasti strednej Európy. Výskum sa uskutočnil v Českej republike, Maďarsku, Poľsku a Rusku s cieľom porovnať postoje k umelej inteligencii (UI; AI) v týchto krajinách. Výsledky ukázali, že väčšina ľudí má veľmi pozitívny prístup k inováciám v oblasti umelej inteligencie, pričom najviac otvorení k nim sú obyvatelia Ruska a Maďarska.

Ľudia v strednej a východnej Európe nazerajú na umelú inteligenciu všeobecne s veľkým očakávaním – podľa štúdie 63 % Rusov a Maďarov, 56 % Čechov a 53 % Poliakov má dôveru v umelú inteligenciu. Ľudia tiež vo sfére umelej inteligencie vítajú inovácie – 80 % Rusov a okolo 70 % obyvateľov ostatných zúčastnených krajín je umelej inteligencii pozitívne naklonená. Väčšina ľudí tiež očakáva rozšírenie využitia umelej inteligencie v najbližších troch rokoch.

,, Krajiny strednej a východnej Európy sa za posledných 30 rokov dramaticky rozvinuli. Spoločnosti sú otvorené inováciám a novým skúsenostiam. My v IBM veríme, že technológia umelej inteligencie pomôže spoločnostiam zavádzať inovácie, prijať nové modely riadenia podniku, podnietiť ekonomický rast a otvoriť sa novým trhom,“ povedal Antonio Mutton, generálny riaditeľ IBM pre strednú a východnú Európu.

graf UI

Umelá inteligencia sa najviac uplatní v zdravotníctve

Štúdia skúmala postoje ľudí k umelej inteligencii a tiež zisťovala, aké sú očakávania od ďalšieho vývoja umelej inteligencie. Obyvatelia Maďarska, Poľska a Ruska veria, že najväčší prínos umelej inteligencie spočíva v elektronike, zatiaľ čo Česi očakávajú, že to tak bude v zdravotníctve. Obyvatelia všetkých krajín sa však zhodli na tom, že umelej inteligencie by do budúcna mali využívať lekári na zlepšenie lekárskej praxe a na rozšírenie ďalších možností liečby.

Budúcnosť UI je v autách a doprave

Podľa štúdie bude umelá inteligencia dôležitým článkom pre automobilový priemysel. Viac ako polovica Maďarov očakáva, že automatické riadenie automobilov bude bežne dostupnou záležitosťou. Rovnaký názor zastáva aj necelá polovica Rusov a tretina opýtaných Poliakov a Čechov. Ľudia v Českej republike navyše veria tomu, že by sa umelá inteligencia mohla spolupodieľať na riadenie dopravy.

Viac ako 2 000 respondentov

Výskum vypracovala spoločnosť NMS Market Research. Zapojila do neho celkom 2 035 respondentov vo veku od 18 do 65 rokov z ČR, Maďarska, Poľska a Ruska, zber dát prebiehal medzi 19. septembrom a 1. októbrom 2018. Aby bol vybraná vzorka skutočne vypovedajúce, výber respondentov sa uskutočnil na základe skutočnej štruktúry dospelej populácie v predmetných krajinách. Úroveň vzdelania respondentov a ich regionálna príslušnosť bola vypočítaná proporčne ku skutočnému stavu populácie.

Iná štúdia mapovala prednosti a prekážky umelej inteligencie

Podľa celosvetovej štúdie spoločnosti IBM s názvom IBM Institute for Business Value AI 2018 Report, ktorú zverejnili v septembri a na ktorej sa zúčastnilo 5 000 vedúcich pracovníkov firiem, existuje významný posun v tom, ako títo vedúci pracovníci vnímajú potenciál umelej inteligencie pre chod firmy a rast výnosov. Výsledky ukazujú, že 82 % menších a 93 % väčších podnikov zvažuje zapojenie umelej inteligencie v záujme generovania vyšších tržieb.

TS

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo