Slovensko dodalo v roku 2018 svetu ďalší milión áut

Autor JF/TS január 2019 -
Slovenské automobilky koncernov PSA, VW, Kia a Jaguar Land Rover Slovenské automobilky koncernov PSA, VW, Kia a Jaguar Land Rover

V intenzite automobilovej výroby meranej na obyvateľa sa Slovákom nemôže nikto rovnať. Navyše, v minulom roku padol aj ďalší rekord v jej objeme.

Celková produkcia v slovenských závodoch koncernov Volkswagen, Kia Motors, PSA a Jaguar Land Rover dosiahla podľa predbežných výsledkov asi 1 080 000 áut. Informoval o tom Zväz automobilového priemyslu (ZAP) SR. V predchádzajúcom roku 2017 bol pritom objem výroby áut na úrovni 1 025 000 kusov, takže rast predstavuje asi 5,3 %. Pre rok 2019 odhaduje ZAP výrobu v objeme 1 150 000 jednotiek. Slovensko už dlhší čas vedie svetový rebríček v počte vyrobených automobilov na 1 000 obyvateľov, pričom tento ukazovateľ aktuálne dosahuje číslo 198.

Z dosiahnutého počtu vyrobil vlani najviac bratislavský závod Volkswagenu – vyše 400-tisíc vozidiel. Závod PSA pri Trnave dosiahol medziročný nárast produkcie o 5,1 percenta na rekordných 352 007 áut a s ďalším rastom počíta aj tento rok. Z výrobných liniek továrne Kia Motors zišlo 333-tisíc vozidiel. Továreň JLR, v ktorej nabehla výroba práve v roku 2018, svoje výrobné výsledky ani výhľad na tento rok nezverejnila.

„Tento rok bude automobilový priemysel v znamení prípravy na globálne výzvy, ktoré súvisia hlavne s legislatívou v oblasti znižovania emisií. V dôsledku toho nastane rozvoj trhu s vozidlami na alternatívny pohon. To prinesie zmeny v štandardnom ponímaní mobility a dopady na výrobu vozidiel a dielov,“ povedal na tlačovej konferencii prezident ZAP SR Alexander Matušek k vývoju v odvetví. „Preto budeme aj v roku 2019 pokračovať v definovaní bariér a potrieb ďalšieho rozvoja automobilového priemyslu a budeme žiadať vládu o aktívny dialóg,“ zdôraznil.

Alexander Matušek na stretnutí s médiami tiež konštatoval, že automobilový priemysel sa na celkovej priemyselnej produkcii Slovenska podieľa 46,8 percentami a na priemyselnom exporte 35 percentami.

Registrácia vozidiel

Vysoké hodnoty dosiahli v roku 2018 aj registrácie nových osobných áut – v kumulatívnom porovnaní dosiahli číslo 98 080, čo predstavuje oproti roku 2017 nárast o 1 995, a teda 2,08 %. Celý trh s novými vozidlami narástol v porovnaní s rokom 2017 o 3 586 vozidiel na 111 865 vozidiel. Najviac nových automobilov bolo registrovaných v Bratislavskom kraji, najmenej v Trenčianskom kraji. Na Slovensku sa v minulom roku zaregistrovalo aj 71 541 individuálne dovezených vozidiel. Podiel nových vozidiel na celkových registráciách tak dosiahol 57 % percent.

V roku 2018 sa oproti predošlému rok opäť zhoršila veková štruktúra individuálne dovezených vozidiel, čo má negatívny vplyv na emisie z dopravy, životné prostredie a bezpečnosť na cestách. ZAP SR bude pokračovať v tlaku na zmenu registračných poplatkov, ktoré budú v súlade s trendom ochrany ovzdušia. Zároveň sa tak budú minimalizovať riziká, že sa Slovensko stane vrakoviskom Európy.

JF/TS

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo