Krištáľové krídlo pre IMT Smile, šéfa Mondi SCP aj Miroslava Dvorského

Autor JF január 2019 -
Laureáti Krištáľového krídla za rok 2018 Laureáti Krištáľového krídla za rok 2018 Foto: René Miko

Prestížne ocenenie získali aj olympionička Štefečeková, publicistka Etela Farkašová, sochár Ján Ťapák a ďalší.

Krištáľové krídlo každoročne udeľujú osobnostiam na Slovensku, ktoré dosiahli vo svojom odbore mimoriadne úspechy. Nových držiteľov ocenenia za rok 2018, teda v 22. ročníku, vyhlásili v nedeľu 27. januára v Slovenskom národnom divadle v Bratislave. Prinášame výsledky hodnotenia v jednotlivých kategóriách spolu s laureátkou Mimoriadnej ceny:

  • Hospodárstvo: Miloslav Čurilla;
  • Inovácie a startupy: Tomáš Brngál;
  • Medicína a veda: Michal Hulman;
  • Filantropia: Jana Danišová;
  • Publicistika a literatúra: Etela Farkašová;
  • Výtvarné umenie: Ján Ťapák;
  • Divadlo a audiovizuálne umenie: Miroslav Dvorský;
  • Hudba: Roman Patkoló;
  • Populárna hudba: IMT Smile;
  • Šport: Zuzana Rehák Štefečeková;
  • Mimoriadna cena: Kristína Križanová.

Víťazi a finalisti: Hospodárstvo, inovácie a medicína

Ing. Miloslav Čurilla, predseda predstavenstva najväčšieho slovenského celulózo-papierenského podniku Mondi SCP Ružomberok, získal Krištáľové krídlo v kategórii hospodárstvo. Firma realizuje výstavbu najmodernejšieho papierenského stroja, ktorý bude vyrábať nový produkt na báze zberového papiera.

Finalistami v tejto kategórii boli aj Ing. Milan Waldner, spoluzakladateľ vinárstva Chateau Topoľčianky, a spoločne Ing. Ľubomír Vančo a Ing. Branislav Cvik, vlastníci banskobystrického pivovaru Urpiner.

Miloslav Čurilla, ktorý je zároveň členom predstavenstva spoločnosti ECO – Investment, a. s., k svojmu oceneniu uviedol: „Teší ma, že bol ocenený priemysel. Moderný, konkurencieschopný priemysel je predpoklad pre úspešnú spoločnosť. Je potreba investovať do tradičných priemyslov na Slovensku. V Ružomberku máme stroj z roku 1907, ktorý 112 rokov vytvára pracovné miesta pre našich zamestnancov, prežil Rakúsko-Uhorsko, Československo a aj počas Slovenskej republiky vytvára hodnoty pre celú spoločnosť. Popritom však závod neustále rozvíjame, čoho dôkazom je práve prebiehajúca výstavba nového papierenského stroja. Vďaka nemu bude výroba ekologickejšia a pre región znamená ďalšie pracovné miesta."

MC kridlo Michal20Smrcok jpg 1548687277 Miloslav Čurilla z Mondi SCP pri preberaní Krištáľového krídla

V kategórii inovácie a startupy patrí ocenenie MUDr. Tomášovi Brngálovi, spoluzakladateľovi firmy Virtualmedicine, ktorá vytvorila aplikáciu Human Anatomy VR. Prostredníctvom nej už umožnili desaťtisícom ľudí z viac ako 150 krajín sveta nahliadnuť na tie najdetailnejšie zákutia ľudského tela pomocou virtuálnej reality.

Vo finále v uvedenej kategórie boli aj Pavol Čekan, zakladateľ startupu MultiplexDX, ktorý vyvinul metódu na vylepšenie diagnostiky rakoviny, a Ing. Veronika Osvaldová, ktorá vybudovala so svojim tímom SmartHead úspešnú online platformu na podporu komunikácie aktivít podporujúcich udržateľnosť.

Špičkový kardiochirurg a prednosta Kliniky kardiochirurgie v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb MUDr. Michal Hulman, PhD., získal Krištáľové krídlo v kategórii medicína a veda. Jeho tím má na konte viac ako 200 úspešných transplantácií srdca. V rámci V4 ako prví implantovali pacientovi umelé srdce.

Ďalšími finalistami v medicíne a vede sú Mgr. Andrej Čerňanský, PhD., ktorý v roku 2018 opísal cennú kostru druhohorného plaza starú vyše 200 miliónov rokov, a MUDr. Ivan Vulev, PhD., medzinárodne uznávaný odborník a priekopník nového medicínskeho odboru intervenčnej rádiológie na Slovensku.

Filantropia, publicistika a umenie

Mgr. Jana Danišová, laureátka v kategórii Filantropia, je zakladateľkou sociálneho projektu Vnučka, resp. vnucka.sk, ktorý nahradzuje rodinu osamelým seniorom. Projekt realizuje funkciu a služby tzv. profesionálnej vnučky, pričom jeho ambíciou je postupné zakomponovanie projektu do sociálneho systému a najmä zlepšenie vnímania seniorov v spoločnosti. V roku 2018 získal projekt Vnučka ocenenie „Sociálny čin roka“ od Ministerstva práce sociálnych vecí a rodiny SR.

Vo finále v kategórii Filantropia sú aj PhDr. Vladimír Ledecký, starosta obce Spišský Hrhov, ktorý tam vybudoval úspešný sociálny podnik, a PhDr. Iveta Mišová, riaditeľka Združenia na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím v SR.

V kategórii publicistika a literatúra patrí ocenenie Doc. PhDr. Etele Farkašovej, CSc., filozofke, prozaičke, esejistke, poetke a držiteľke Čestnej pocty za celoživotné literárne dielo. V roku 2018 získala za román Scenár ocenenie Anasoft litera a Cenu Ladislava Ťažkého.

Ďalšími finalistami sú fotograf Ing. Peter Brenkus, ktorý v roku 2018 publikačne zavŕšil tvorbu veľkolepej zbierky fotografií slovenských krojov, a rozhlasový redaktor Gregor Martin Papucsek, ktorý už 25 rokov približuje slovenským poslucháčom maďarské reálie.

Akad. soch. Ján Ťapák, víťaz v kategórii Výtvarné umenie, je výraznou osobnosťou zrelej sochárskej generácie na slovenskej výtvarnej scéne. Svojimi dielami odkazuje na stáročné tradície; v roku 2018 predstavil veľkolepú a úspešnú výstavu s názvom „V srdci“ v bratislavskej Danubiane.

Finalistami v uvedenej kategórii sú aj Módny dizajnér Mgr. art. Martin Hrča, ktorý sa inšpiruje najmä slovenským vidiekom a tradíciami, a maliarka a ilustrátorka Katarína Vavrová.

Divadlo, hudba a šport

Miroslav Dvorský, ocenený v kategórii Divadlo a audiovizuálne umenie, je svetoznámy operný spevák, ďalší z trojice bratov Dvorských, ktorý sa presadil v tomto umeleckom odbore. Preslávila ho najmä Pucciniho opera Tosca, v ktorej v roku 2004 premiérovo vystúpil v San Franciscu a odvtedy stvárňuje jej postavy po celom svete. V roku 2018 mal veľmi úspešnú premiéru aj na slovenskej scéne.

Ďalšími finalistami v tejto kategórii sú Katarína Kerekesová, producentka a režisérka populárnej série animovaného seriálu Mimi a Líza, a dramaturg Slovenského národného divadla Daniel Majling.

V kategórii hudba získal Krištáľové krídlo Roman Patkoló, medzinárodne uznávaný slovenský kontrabasista. V roku 2018 sa stal aj laureátom ocenenia Opus Klassik udeľovaného v oblasti klasickej hudby v Nemecku.

Finalistami sú aj svetovo uznávaný bubeník Martin Valihora a Prof. Egon Krák, ArtD., ktorý je mimoriadne produktívny ako hudobný skladateľ, pedagóg, vedec a producent.

Skupina IMT Smile, držiteľka ocenenia v kategórii Populárna hudba, je na slovenskej hudobnej scéne 21 rokov. V roku 2018 vydala album Budeme to stále my, z ktorého sa len za prvý mesiac predalo viac ako 8 500 nosičov. Potom vypredala dvoje slovenské turné, počas ktorých ich videlo viac ako 60-tisíc divákov.

Vo finále hodnotenia boli aj speváčka Katarína Knechtová a skupina Hex.

Mgr. Zuzana Rehák Štefečeková, laureátka v kategórii Šport, je už dlho medzinárodne úspešná strelkyňa. V roku 2018 vybojovala na Majstrovstvách Európy v Rakúsku individuálnu bronzovú a striebornú medailu a v tíme striebro a zlato. Na Majstrovstvách sveta v Kórei sa stala dvojnásobnou svetovou šampiónkou. Tým sa zaradila medzi najúspešnejších slovenských športovcov uplynulého roka.

Ďalšími finalistami sú slalomárska trojica Michal Martikán – Ing. Alexander Slafkovský – Bc. Matej Beňuš, ktorým sa v roku 2018 podarilo tímovo získať ôsmy titul majstrov sveta po sebe, a tiež zrakovo postihnutá zjazdárka Mgr. Henrieta Farkašová a jej navádzačka Mgr. Natália Šubrtová, PhD.

Mimoriadna cena za paliatívnu medicínu

Za nositeľku Mimoriadnej ceny vybrala porota Krištáľového krídla MUDr. Kristínu Križanovú, nestorku a priekopníčku paliatívnej starostlivosti na Slovensku. V roku 1995 spoluzakladala prvé oddelenie paliatívnej starostlivosti a pracovala ako primárka na oddelení paliatívnej starostlivosti Národného onkologického ústavu v Bratislave. Je aktívna v slovenských aj medzinárodných organizáciách v tejto oblasti, prednáša študentom aj laickej verejnosti, spolupracuje s dobrovoľníkmi a podieľa sa na množstve osvetových aktivít. V súčasnosti je aj odbornou garantkou mobilného hospicu Slnečnica v Bratislave.

Zmeny vedú k omladeniu „kádra“

Oproti minulým ročníkom sa mierne zmenila štruktúra kategórií v dvoch bodoch – džezová hudba sa presunula zo spoločnej kategórie populárnej hudby (predtým Rock – pop – džez) pod vážnejšiu kategóriu Hudba a pribudla úplne nová kategória Inovácie a startupy. Vysvetlila to autorka a producentka Krištáľového krídla Mária Vaškovičová: „Akceptovala som názor mladých ľudí, ktorí mi o tom začali rozprávať, zoznámila som sa so startupistami.“

Aj táto skutočnosť znižuje vekový priemer laureátov aj finalistov prestížneho ocenenia. „Medzi nominovanými je čoraz viac úspešných mladých ľudí. Majú energiu, zdroje, informácie a chuť pracovať na svojom zdokonaľovaní. Sú otvorení novým myšlienkam a nápadom. Teší ma to, pretože Krištáľové krídlo nie je len ocenením celoživotného diela, ale v prvom rade vyzdvihuje konkrétny počin za daný rok,“ uviedla autorka a producentka Krištáľového krídla Mária Vaškovičová a dodala: „tradícia je putom životaschopných a Krištáľové krídlo má stále väčšiu hodnotu. Oceňuje ľudí, ktorí zostali žiť, pracovať a tvoriť na Slovensku.“

Laureátov Krištáľového krídla za rok 2018 vyhlásili počas galavečera 27. januára v Novej budove SND, ktorý vysielala aj RTVS. Záštitu nad podujatím mal predseda vlády SR Peter Pellegrini.

JF/TS

laureati 2018 variantZľava: Miroslav Dvorský, Ján Ťapák, Miloslav Čurilla, Michal Hulman, Etela Farkašová, Kristína Križanová, Jana Danišová, Zuzana Rehák Štefečeková, Roman Patkoló, Tomáš Brngál (členovia IMT Smile sa na galavečere nezúčastnili).

 

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo