Obchodné reťazce slovenských dodávateľov potrebujú, tvrdí Kaufland

Autor Lucia Langová január 2019 -
Expozícia Kauflandu na výstave Danubius Gastro Expozícia Kauflandu na výstave Danubius Gastro

Spolupráca maloobchodných reťazcov s domácimi dodávateľmi je v záujme rozvoja, rozširovania a zlepšovania výroby, ponuky a viditeľnosti značky.

Spoločnosť Kaufland upozornila, že jej zákazníci sa môžu tešiť z čoraz väčšej ponuky výrobkov pochádzajúcich priamo zo Slovenska. Ponúka produkty od veľkých, ale aj lokálnych slovenských výrobcov a v rámci svojho najnovšieho projektu sa zamerala aj na 100-percentné slovenské mäso.

Podpora lokálnych a regionálnych producentov

„Projekt podpory lokálnych dodávateľov môžeme po jeho dvojročnom fungovaní hodnotiť veľmi pozitívne. Prináša pozitívne výsledky nielen pre nás, ale aj pre dodávateľov, ktorých ponuku sa nám darí aj naďalej rozširovať,“ informoval Richard Bendík, riaditeľ nákupu spoločnosti Kaufland. Podľa neho, každým rokom je projekt úspešnejší, čoho dôkazom je, že doteraz sa počet dodávateľov takmer strojnásobil na aktuálnych 57. Kaufland tak na Slovensku ponúka 320 lokálnych výrobkov vo svojich 59 predajniach z celkového počtu 67.

Zo spolupráce profitujú aj dodávatelia, ktorí vďaka nej mohli prijať nových zamestnancov, lepšie plánovať svoje investície, rozšíriť výrobu, či zvýšiť výmery pestovaných plodín. Zároveň sa vybrané produkty vďaka špeciálnej akcii v prospekte, v rámci ktorej boli dostupné na celom Slovensku, stali známejšími aj pre ľudí mimo regiónov, kde sa vyrábajú.

Gazdovské produkty a spolupráca s chránenou dielňou

Príkladom dobrého partnerstva je firma Púchovský gazda, ktorá do Kauflandu dodáva rôzne mäsové výrobky ako paštéty, klobásy a fašírky. „S Kauflandom sme začali spolupracovať v decembri 2017, keď sme dodávali tovar do predajne v Púchove, minulý rok k nej pribudli ďalšie dve predajne. Zisky nám stúpli a začali sme vyrábať ešte väčšie množstvo výrobkov,“ priblížila Darina Jankovičová, konateľka spoločnosti Púchovský gazda. Spolupráca tejto firmy s Kauflandom je rozšírená aj o oblasť duálneho vzdelávania.

Ďalším príkladom je chránená dielňa Solide Slovakia. „Pre Kaufland dodávame košický med, sultánky či kávové a biele kornútky do predajní v Leviciach a Nových Zámkoch. Tento rok by sme chceli zásobovať aj ďalšie predajne. Vďaka Kauflandu je naša značka viditeľnejšia, získali sme nových zákazníkov a vyvíjame aj ďalšie výrobky. Máme v pláne nákup nových technológií a rekonštrukciu výrobných priestorov,“ vysvetlila plány Edita Vincúr Kalitová, konateľka Solide Slovakia.

Projekt na podporu slovenského mäsa

Spoločnosť Kaufland v októbri 2018 odštartovala projekt na podporu 100%-ného slovenského mäsa a začala tým, že do svojej ponuky zaradila 100%-né slovenské hovädzie mäso. V tom čase Kaufland začínal s odberom mäsa z 3 býkov, čo predstavovalo podiel 6 % z celkového objemu daného sortimentu, dnes je objem vyšší a predstavuje 20 %. „Ide o náš najnovší projekt, v ktorom chceme pokračovať, a to rozšírením ponuky aj o 100%-né slovenské bravčové mäso. Jeho predaj chceme rozbehnúť v prvom kvartáli roku 2019,“ informoval Richard Bendík. Do budúcnosti sa chce Kaufland zamerať aj na menších hráčov na trhu a má víziu, že bude v časti pultov ponúkať výlučne produkciu hovädzieho mäsa zo Slovenska.

„Veríme, že rozhodujú činy. Aj preto sa snažíme neustále rozširovať naše portfólio o slovenské výrobky. Naši zákazníci nájdu na pultoch nielen produkty z dielne regionálnych dodávateľov, či stopercentné slovenské hovädzie mäso, ale aj nový produktový rad Z lásky k tradícii či ponuku ovocia a zeleniny od viac než 200 slovenských pestovateľov,“ dodal R. Bendík.

O spoločnosti Kaufland

Kaufland patrí k lídrom medzi obchodnými reťazcami a v súčasnosti prevádzkuje viac ako 1 230 samoobslužných obchodných domov v Nemecku, Českej republike, Poľsku, Chorvátsku, Rumunsku, Bulharsku a na Slovensku. Prvý obchodný dom na Slovensku otvoril v roku 2000 v Poprade a v súčasnosti tu má spolu 67 prevádzok. Obchodné domy Kaufland ponúkajú rôznorodý sortiment a atraktívne privátne značky.

Kaufland získal na Slovensku ocenenia Najzamestnávateľ roka v kategórii obchod a služby (2016), Slovak Superbrands Award (2015, 2016, 2017, 2018), Najdôveryhodnejšia značka v kategórii Predajca potravín (2018), Najdôveryhodnejšia privátna značka (2016, 2017, 2018) a Zodpovedný predajca (2016). Je tiež generálnym partnerom Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) a spoločnosti Pro-Hokej, a. s. V rámci spoločenskej zodpovednosti je okrem iných aj dlhoročným partnerom Slovenského Červeného kríža. Dôležitým zameraním v CSR je aj ochrana životného prostredia a rôzne ekologické projekty, ktoré firma realizuje.

Lucia Langová, Kaufland

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo