Slovenský výrobca injekčných striekačiek predpokladá objednávky na milióny kusov

Autor JF apríl 2020 -
Slovenský výrobca injekčných striekačiek predpokladá objednávky na milióny kusov Chirana T.Injecta

Očakávaná vakcína na COVID-19 prinesie najmasívnejšie očkovanie v dejinách, preto by Slovensko malo mať vo svojich rezervách dostatok ihiel a striekačiek, upozorňuje Chirana T.Injecta.

Štátne hmotné rezervy aj štát ako taký sa od 31. marca 2020 začali naozaj zaujímať o možnosti a kapacity firmy Chirana T.Injecta zo Starej Turej. Najväčší slovenský výrobca zdravotníckych ihiel a striekačiek to uvádza vo svojej tlačovej správe.

Spoľahlivé kontakty v Číne

Firma, ktorú vlastní investičná skupina Wood&Co, podniká aj v Číne. Má tam k dispozícii aj vlastný sklad a vie efektívne zabezpečiť alebo pomôcť štátu s dovozom rôznych druhov zdravotníckeho materiálu.

„Máme v Číne dlhoročných a overených partnerov a naša firma je tu desaťročia ako špička európskej kvality. Všetko čo máme, vieme a môžeme, ponúkame štátu, pretože boj s COVID-19 bude dlhý, ťažký a tvrdý,“ povedal generálny riaditeľ Chirana T.Injecta Teodor Lysák.

Sulíkova inšpekcia

Nedávna návšteva ministra hospodárstva Richarda Sulíka vo firmách Chirana T.Injecta a Chirana Medical (výrobca pľúcnych ventilátorov)  bola prvá tohto druhu v novodobej histórii firmy. „Prišiel, videl a presvedčil sa, že v Chirane T.Injecta má štát naozaj seriózneho partnera,“ povedal T. Lysák.

Chirana T.Injecta podľa neho teraz už len čaká na termíny a plánované objemy. Podľa jeho slov je nutné začať okamžite plánovať a nakupovať, pretože neskôr to už môže byť zásadný problém.

Pritom si Chirana T.Injecta podľa jej generálneho riaditeľa nenárokuje právo vyhrávať všetky súťaže a dodávať všetko. Za dôležitejšie považuje, aby akýkoľvek partner, ktorého si Slovensko vyberie, bol seriózny, overený a profesionálny.

Know-how a kapacity v Číne

„Z Číny vieme za slušné ceny doviezť akýkoľvek overený medicínsky materiál. Za prvý kvartál sme doviezli 33 kontajnerov,“ informoval Teodor Lysák.

„Máme kvalitárov, ktorí poznajú čínsky trh. Všetko čo nakúpime má a musí mať najvyššie certifikáty a navyše, vieme akýkoľvek materiál v Číne aj uskladniť a pripraviť na expedíciu – či už letecky, železničnou, alebo lodnou dopravou“, priblížil.

Podľa šéfa Chirany T.Injecta má firma napríklad kapacity dovážať týždenne milión certifikovaných rúšok v cene 0,50 € za kus na dlhodobej a pravidelnej báze. O bonite svojich čínskych dodávateľov má pritom k dispozícii desaťročné záznamy.

Injekcie: Možnosti dodávateľa a potreby štátu

Najlepšou zárukou dobrej ceny a kvality je podľa šéfa staroturianskej fabriky dlhodobé a efektívne plánovanie. Z pohľadu budúcnosti a kapacít firmy považuje za najdôležitejšie čo najrýchlejšie rozhodnutie vlády a Štátnych hmotných rezerv ohľadne zásob ihiel a striekačiek, ktoré budú nevyhnutné pre očakávané masové očkovanie vakcínou proti COVID-19.

„Svet sa pripravuje na najmasovejšie očkovanie v dejinách ľudstva a naše kapacity sú pripravené pre túto krajinu. Ale štát musí povedať – chcem toľko a toľko a dovtedy a dovtedy,“ vyhlásil Teodor Lysák.

Pôvodná požiadavka Štátnych hmotných rezerv SR na desiatky tisíc striekačiek a ihiel bola pritom podľa neho podhodnotená. „My vieme, že ich budeme potrebovať milióny a už máme indikácie obrovských objednávok zo zahraničia,“ povedal s tým, že firma by však chcela uprednostniť potreby Slovenska.

„My nikdy nebudeme preferovať v tejto situácii zahraničie pred našou krajinou, ale musíme plánovať a byť seriózny partner aj voči našim dlhoročným zákazníkom najmä v Európe,“ vysvetlil šéf Chirany T.Injecta.

Memento aj proti chrípke

Objasnil, že obrovské potreby ihiel a striekačiek treba predvídať nielen kvôli COVID-19, ale aj s očakávaním, že ľudia sa budú chcieť masívne očkovať aj proti bežnej chrípke.

„Skrátka, roky 2020 a 2021 budú s veľkou pravdepodobnosťou rokmi, kedy zažijeme naozaj masové očkovanie populácie v celej Európe“, uzavrel Teodor Lysák.

JF / TS

 

Ďalšie články k téme:

Penta doviezla z Číny milióny rúšok, tisícky respirátorov a teplomerov, ochranné obleky a štíty

Vylepšená pľúcna ventilácia vyvinutá v Košiciach umožní zachrániť viac chorých na Covid-19

Ako bratislavskí epidemiológovia a medici bojujú s koronavírusom

VIDEO: Ako Wu-chan uvidel svetlo na konci tunela a začal víťaziť nad koronavírusom

Na koronavíruse je najnebezpečnejšia inkubačná doba, zhodli sa v RTVS odborníci

 

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo