Tyčinka Deli je s nami už 40 rokov

Autor PRServis máj 2020 -

Obľúbená sladkosť mala od svojej premiéry v roku 1980 pomerne pestrý životopis. Niekoľkokrát sa stratila z trhu a opäť naň bola uvedená.

Prvá tyčinka Deli zišla z výrobnej linky v roku 1980. Dnes už legendárna cukrovinka bola vytvorená priamo pre československý trh a nemala prakticky žiadnu konkurenciu.

Aj keď bola počas 40 rokov niekoľkokrát stiahnutá a znovu uvedená na trh, má jej príbeh šťastný koniec. A to pre jej obľubu u spotrebiteľov. V súčasnosti sa každoročne sa v olomouckej továrni Zora vyrobí 1 000 ton tyčiniek Deli.

Legenda v piatich klasických verziách

„Pred 40 rokmi sa zrodila legenda. Nielen, že je Deli jediná tyčinka v našom portfóliu, ktorá bola vytvorená priamo na mieru československému trhu, ale tiež ako jediná zažila hneď niekoľko návratov. Deli si spotrebitelia doslova vybojovali naspäť,“ hovorí Martin Jiruška, brand manažér značky Deli.

„Naša spoločnosť sa v dobrej viere niekoľkokrát snažila jej podobu aj príchuť upraviť a prispôsobiť ju tak novým trendom zo zahraničia. Po čase sa ale vždy ukázalo, že ju spotrebitelia chcú presne takú, akou bola od svojho vzniku,“ dodáva.

V roku 1980 boli na československý trh uvedené hneď tri varianty. K orieškovej, čokoládovej a s hrozienkovou náplňou sa neskôr pridali ďalšie dve, napríklad veľmi obľúbená pistáciová.

Značnú popularitu dosiahla Deli hneď od svojho zrodu, a to aj vďaka tomu, že na trhu nemala prakticky žiadnu konkurenciu. Zaujímavosťou je, že spotrebitelia boli takmer vždy výhradnými konzumentmi iba jednej z piatich variantov, ktorej už potom zostali verní.

Presuny a inovácie

O niekoľko rokov neskôr sa výroba obľúbenej tyčinky presunula pod značku Orion. Tá aj s Deli prešla v roku 1992 pod krídla spoločnosti Nestlé. O rok neskôr bola na trh uvedený variant Deli Super, ktorý bol väčší a mal odlišnú chuť i obal. Spoločnosť tým reagovala na vstup nových konkurenčných značiek na náš trh.

Nový zväčšený variant Deli však u spotrebiteľov nezískal dostatočnú popularitu a jeho predaje postupne klesali. V reakcii na to bola znovu zaradená do výroby pôvodná Deli a nasledovali aj marketingové kampane.

Dnes sú tyčinky Deli stabilnou súčasťou portfólia Nestlé. Spoločnosť v súlade s aktuálnymi trendmi neustále prichádza s inovovanými receptúrami a novými príchuťami. Pred časom bola na trh uvedená novinka Deli proteín s vysokým obsahom bielkovín, a to v troch variantoch (lieskovooriešková, kakaová a marhuľová).

„Teraz si dáme Deli“

Celý príbeh československej tyčinky bol od začiatku sprevádzaný výraznou marketingovou komunikáciou. V časoch, keď už bola značka súčasťou portfólia Nestlé, napríklad vznikli legendárne reklamy, ktoré si spotrebitelia s tyčinkou spájajú dodnes.

Jedným z reklamných klipov bola aj scénka s hercom Jiřím Srstkom z roku 1999 so sloganom „Deli je späť“. Ohlas mala aj séria reklám s hláškami: „A čo teraz?“ „Teraz si dáme Deli“.

PRServis

 

Mohlo by vás zaujímať:

Čokoláda je lahôdka, antidepresívum aj povzbudivý prostriedok

Dôveryhodné značky 2019: Dôvera je putom medzi značkou a zákazníkom

Multimédiá

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo